Skocz do zawartości
lukmek

Testy Pamięci Ddr2

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj pod ruszt poszły nowe pamięci :)

2x1 GB Goodram PC5300 (link do testu)

&

2x512 MB Kingston Value PC5300 (link do testu)

Prosiłbym o dodanie do rankingu :wink:

GR i Kingston skalowały się jeszcze z V ? tj. 2,3-2,4V coś jeszcze by dało :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kas

piękne pamięci :) zmuszasz mnie żebym się zabrał za moje buffalo :),ale najpierw idę na Kasztelana i jak dam rade to zabiorę się za - (560 4.4.4. :D)

THX

Cisnij te Firestixy tylko z Kasztelanami nie przesadz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj pod ruszt poszły nowe pamięci :)

2x1 GB Goodram PC5300 (link do testu)

&

2x512 MB Kingston Value PC5300 (link do testu)

Popraw tego babola w teście Kingston'a - przecież to nie są Elpidy (a microny tym bardziej). To są powerchips i to widać na pierwszy rzut oka po charakterystycznych oznaczeniach obok kropy.

goodramy są na infineonach (aeneonach), co można rozpoznać chociażby po oznaczeniach - D8HD

A tu dowód http://img67.imageshack.us/my.php?image=p71308145fv.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Majac chwile wolnego czasu pomeczylem takze:

Buffalo Firestix 2x1GB 800 CL5

565 4-4-4-12

Dołączona grafika

2.45V

Memki do wziecia, info -> PW ;)

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Majac chwile wolnego czasu pomeczylem takze:

Buffalo Firestix 2x1GB 800 CL5

565 4-4-4-12

Dołączona grafika

2.45V

Memki do wziecia, info -> PW ;)

niezle jak na dośc tanie memki na GMH :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

fajne fajne... ;] jakby się znalazł chętny na moje llk to również mogę się pozbyć, no i gwarka w PL :] osiągi na poprzedniej stronce ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GR i Kingston skalowały się jeszcze z V ? tj. 2,3-2,4V coś jeszcze by dało :?:

Kingstony były niestabilne powyżej 2,3v, a Goodram się nie bootował powyżej 2,25v (bios).

Popraw tego babola w teście Kingston'a - przecież to nie są Elpidy (a microny tym bardziej). To są powerchips i to widać na pierwszy rzut oka po charakterystycznych oznaczeniach obok kropy.

goodramy są na infineonach (aeneonach), co można rozpoznać chociażby po oznaczeniach - D8HD

A tu dowód http://img67.imageshack.us/my.php?image=p71308145fv.jpg

infineon = aeneon, więc byłem blisko :) Nigdy się osobiście nie spotkałem z tymi infineonami, więc ten link jest bardzo ciekawy. Człowiek uczy się całe życie :)

Co do kingstonów - mnie to bardziej wygląda na Elpide :) Powerchip lubi większe napięcia - w dodatku Kingstonom przypasowały timingi "elpidowskie". A jeśli chodzi Ci o wygląd - fakt, brakuje im "dwóch" kropek na krawędziach, ale stare Gskille HZ też miały identycznie wyglądające kości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

infineon = aeneon, więc byłem blisko :) Nigdy się osobiście nie spotkałem z tymi infineonami, więc ten link jest bardzo ciekawy. Człowiek uczy się całe życie :)

Też przez długi czs zastanawiałem się na czym mogą być godramy z oznaczeniem D8HD. Aż trafiłem na temat na extreme z mushkinami na infineonach.

Co do kingstonów - mnie to bardziej wygląda na Elpide :) Powerchip lubi większe napięcia - w dodatku Kingstonom przypasowały timingi "elpidowskie". A jeśli chodzi Ci o wygląd - fakt, brakuje im "dwóch" kropek na krawędziach, ale stare Gskille HZ też miały identycznie wyglądające kości.

Dołączona grafika

Powerchips bez dwóch zdań. Zapewne słabe PCB powoduje dziwne zachowanie (no boot) przy wyższym napięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[OT]

Wtam

Dobra mądrale, to teraz Powiedzcie, jakiej firmy są te kostki :)

Mam je już od dłuższego czasu i się zastanawiam.

Myślę, że to także się przyda innym zadającym sobie pytanie: " Hmm, na czym to jest... <_< "

1) Po wypowiedziach mach82 sądzę, że to jest Powerchips, ale muszę się upewnić.

Dołączona grafika

2) To już raczej są elpidy ( 3 dziurki), lecz czy na pewno?

Dołączona grafika

[/OT]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też przez długi czs zastanawiałem się na czym mogą być godramy z oznaczeniem D8HD. Aż trafiłem na temat na extreme z mushkinami na infineonach.

Dołączona grafika

Powerchips bez dwóch zdań. Zapewne słabe PCB powoduje dziwne zachowanie (no boot) przy wyższym napięciu.

Wiem jak wygląda Powerchip i naprawdę cenię twoją wiedzę :D Ale spotkałem się z Elpidami identycznie wyglądającymi (oryginał Elpidy 512 MB PC5300) oraz na zdjęciach pierwszych Gskilli HZ, tam była Elpida pod radiatorem identycznie wyglądająca :) Po zachowaniu przypominają mi Elpidy, choć może masz rację. Spróbuję to wybadać jeszcze :wink: BTW to samo PCB na Kingstonach na D9 znosi 2,4v na codzień, a na XS puszczali je nawet na 3,6v (kości padły :lol: ). PCB biedne do ciągłego napięcia wysokiego, ale na czas testów powinno wytrzymać :) Producenci często zmieniają wygląd kości. Przykład - choćby Mosel :D

@ bajtelo

pierwszy to albo Powerchip albo ProMOS

drugie to bezsprzecznie Elpida

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze tylko od siebie, że różne serie danych kostek mogą w inny sposób reagować na napięcie. Trzeba by się było dokopać na XS do tematów, gdzie pewne serie GMH nie reagowały na wysokie napięcie, chociaż wszyscy wiemy jak D9GMH, GKX, GCT je lubią.

Ogólnie powerchipy przyjmują 2.3-2.35V bez większych zastrzeżeń, ale kto wie co się stanie, kiedy na bardzo ubogim PCB da się odrzuty z wyższych modeli, bądź też mniej udaną serię kostek. Tu można by było upatrywać dziwnego zachowania. Te Kingstony są na PCS. Elpidy na HZ miały inny wzorzec oznaczenia obok kropy. XXXXXX-XXXX to wzorzec charakterystyczny tylko i wyłącznie dla powerchipa.

Patrząc na kostki ze zdjęcia 1 od razu widać, że to nie powerchipy. Może to być promos.

EDIT: A jednak bliższe przyjrzenie się kostkom bardziej mnie przekonuje że to nie jest promos, a syncmax.

Nr 2 to oczywiście, tak jak to już zostało napisane, Elpida.

Jeżeli chodzi o różne kostki, to niestety nadal obowiązuje stwierdzenie, że żadne z nich nie zagwaranują na 100% wysokiego OC. Można trafić na beznadziejne GMH, by później kupić taniutkie OEMy Hyniksa i pociągnąć do granic DDR2 1000 na czwóreczkach. Tutaj nie ma nic pewnego i dlatego rezultaty OC na różnych modułach są czasami mocno nieprzewidywalne. I to właśnie mi się w OC podoba ...

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko 16M bo za mało czasu miałem :) a wczoraj nie byłem w stanie :D

http://img240.imageshack.us/my.php?image=560mhz44412fr1.jpg

A widzisz 16M to zasadznicza roznica :P

Jaka plytka P5B Dlx ?

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam takie pytanko moze nie bezpośrednio dotyczące testów ale pośrednio napewno, mam Cruciale Balistix'y 667 Cl3 i jakoś średnio mi się ocują.

3-3-3-9 850MHz

4-4-4-8 1064MHz

oba wyniki przy 2,4V

Czy te wyniki to zasługa i975X na mojej mobo ? (P5WD2-E) wiem że 965 lepiej memki prowadzi ale żeby aż tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam takie pytanko moze nie bezpośrednio dotyczące testów ale pośrednio napewno, mam Cruciale Balistix'y 667 Cl3 i jakoś średnio mi się ocują.

3-3-3-9 850MHz

4-4-4-8 1064MHz

oba wyniki przy 2,4V

Czy te wyniki to zasługa i975X na mojej mobo ? (P5WD2-E) wiem że 965 lepiej memki prowadzi ale żeby aż tak ?

niestety ale tak jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3-3-3-9 850MHz

4-4-4-8 1064MHz

oba wyniki przy 2,4V

a sprawdz jak masz mozliwość właśnie na chipsecie 965 czy tak samo latają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sprawdz jak masz mozliwość właśnie na chipsecie 965 czy tak samo latają.

Na pewno pojda wiecej. To samo u mnie Na P5W64 pamieci lecialy nizej niz na ICFX3200-T2R/G czy wlasnie P5B Dlx na 965. Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crucial AE 667

571 4-4-4-12

Dołączona grafika

439 3-3-3-9

Dołączona grafika

Napiecie: 2.45V

Ballistixy, ktore mial robot sa poza zasiegiem, swiadczy to o ich niezwyklasci. Gratuluje osobie, ktora je kupila.

@Lukmek: Kosci sa te same co wczesniej wiec usun poprzednie wyniki z listy.

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi