Kas Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Historia lubie się powtarzć :) i znowu o ten 1 MHz :DHeh podbije nieco poprzeczke ;) 2x512 PDP XBLK 559 4-4-4-15 2.4V + DFI RD600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 fajne pamięci... ich max ? powalczę o 560, myślę, że na moich llk jest to osiągalne ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 fajne pamięci... ich max ? powalczę o 560, myślę, że na moich llk jest to osiągalne ;] Max raczej nie, nie opanowalem jeszcze DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Dzisiaj pod ruszt poszły nowe pamięci :) 2x1 GB Goodram PC5300 (link do testu) & 2x512 MB Kingston Value PC5300 (link do testu) Prosiłbym o dodanie do rankingu :wink: GR i Kingston skalowały się jeszcze z V ? tj. 2,3-2,4V coś jeszcze by dało :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 @Kas piękne pamięci :) zmuszasz mnie żebym się zabrał za moje buffalo :),ale najpierw idę na Kasztelana i jak dam rade to zabiorę się za - (560 4.4.4. :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 @Kas piękne pamięci :) zmuszasz mnie żebym się zabrał za moje buffalo :),ale najpierw idę na Kasztelana i jak dam rade to zabiorę się za - (560 4.4.4. :D) THX Cisnij te Firestixy tylko z Kasztelanami nie przesadz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Dzisiaj pod ruszt poszły nowe pamięci :) 2x1 GB Goodram PC5300 (link do testu) & 2x512 MB Kingston Value PC5300 (link do testu) Popraw tego babola w teście Kingston'a - przecież to nie są Elpidy (a microny tym bardziej). To są powerchips i to widać na pierwszy rzut oka po charakterystycznych oznaczeniach obok kropy. goodramy są na infineonach (aeneonach), co można rozpoznać chociażby po oznaczeniach - D8HD A tu dowód http://img67.imageshack.us/my.php?image=p71308145fv.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 (edytowane) Majac chwile wolnego czasu pomeczylem takze: Buffalo Firestix 2x1GB 800 CL5 565 4-4-4-12 2.45V Memki do wziecia, info -> PW ;) Edytowane 9 Lutego 2007 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazi Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Majac chwile wolnego czasu pomeczylem takze: Buffalo Firestix 2x1GB 800 CL5 565 4-4-4-12 2.45V Memki do wziecia, info -> PW ;) niezle jak na dośc tanie memki na GMH :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 fajne fajne... ;] jakby się znalazł chętny na moje llk to również mogę się pozbyć, no i gwarka w PL :] osiągi na poprzedniej stronce ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 GR i Kingston skalowały się jeszcze z V ? tj. 2,3-2,4V coś jeszcze by dało :?: Kingstony były niestabilne powyżej 2,3v, a Goodram się nie bootował powyżej 2,25v (bios). Popraw tego babola w teście Kingston'a - przecież to nie są Elpidy (a microny tym bardziej). To są powerchips i to widać na pierwszy rzut oka po charakterystycznych oznaczeniach obok kropy. goodramy są na infineonach (aeneonach), co można rozpoznać chociażby po oznaczeniach - D8HD A tu dowód http://img67.imageshack.us/my.php?image=p71308145fv.jpg infineon = aeneon, więc byłem blisko :) Nigdy się osobiście nie spotkałem z tymi infineonami, więc ten link jest bardzo ciekawy. Człowiek uczy się całe życie :) Co do kingstonów - mnie to bardziej wygląda na Elpide :) Powerchip lubi większe napięcia - w dodatku Kingstonom przypasowały timingi "elpidowskie". A jeśli chodzi Ci o wygląd - fakt, brakuje im "dwóch" kropek na krawędziach, ale stare Gskille HZ też miały identycznie wyglądające kości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 infineon = aeneon, więc byłem blisko :) Nigdy się osobiście nie spotkałem z tymi infineonami, więc ten link jest bardzo ciekawy. Człowiek uczy się całe życie :)Też przez długi czs zastanawiałem się na czym mogą być godramy z oznaczeniem D8HD. Aż trafiłem na temat na extreme z mushkinami na infineonach. Co do kingstonów - mnie to bardziej wygląda na Elpide :) Powerchip lubi większe napięcia - w dodatku Kingstonom przypasowały timingi "elpidowskie". A jeśli chodzi Ci o wygląd - fakt, brakuje im "dwóch" kropek na krawędziach, ale stare Gskille HZ też miały identycznie wyglądające kości. Powerchips bez dwóch zdań. Zapewne słabe PCB powoduje dziwne zachowanie (no boot) przy wyższym napięciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) [OT] Wtam Dobra mądrale, to teraz Powiedzcie, jakiej firmy są te kostki :) Mam je już od dłuższego czasu i się zastanawiam. Myślę, że to także się przyda innym zadającym sobie pytanie: " Hmm, na czym to jest... <_< " 1) Po wypowiedziach mach82 sądzę, że to jest Powerchips, ale muszę się upewnić. 2) To już raczej są elpidy ( 3 dziurki), lecz czy na pewno? [/OT] Edytowane 10 Lutego 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) Też przez długi czs zastanawiałem się na czym mogą być godramy z oznaczeniem D8HD. Aż trafiłem na temat na extreme z mushkinami na infineonach. Powerchips bez dwóch zdań. Zapewne słabe PCB powoduje dziwne zachowanie (no boot) przy wyższym napięciu. Wiem jak wygląda Powerchip i naprawdę cenię twoją wiedzę :D Ale spotkałem się z Elpidami identycznie wyglądającymi (oryginał Elpidy 512 MB PC5300) oraz na zdjęciach pierwszych Gskilli HZ, tam była Elpida pod radiatorem identycznie wyglądająca :) Po zachowaniu przypominają mi Elpidy, choć może masz rację. Spróbuję to wybadać jeszcze :wink: BTW to samo PCB na Kingstonach na D9 znosi 2,4v na codzień, a na XS puszczali je nawet na 3,6v (kości padły :lol: ). PCB biedne do ciągłego napięcia wysokiego, ale na czas testów powinno wytrzymać :) Producenci często zmieniają wygląd kości. Przykład - choćby Mosel :D @ bajtelo pierwszy to albo Powerchip albo ProMOS drugie to bezsprzecznie Elpida Edytowane 10 Lutego 2007 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) Dodam jeszcze tylko od siebie, że różne serie danych kostek mogą w inny sposób reagować na napięcie. Trzeba by się było dokopać na XS do tematów, gdzie pewne serie GMH nie reagowały na wysokie napięcie, chociaż wszyscy wiemy jak D9GMH, GKX, GCT je lubią. Ogólnie powerchipy przyjmują 2.3-2.35V bez większych zastrzeżeń, ale kto wie co się stanie, kiedy na bardzo ubogim PCB da się odrzuty z wyższych modeli, bądź też mniej udaną serię kostek. Tu można by było upatrywać dziwnego zachowania. Te Kingstony są na PCS. Elpidy na HZ miały inny wzorzec oznaczenia obok kropy. XXXXXX-XXXX to wzorzec charakterystyczny tylko i wyłącznie dla powerchipa. Patrząc na kostki ze zdjęcia 1 od razu widać, że to nie powerchipy. Może to być promos. EDIT: A jednak bliższe przyjrzenie się kostkom bardziej mnie przekonuje że to nie jest promos, a syncmax. Nr 2 to oczywiście, tak jak to już zostało napisane, Elpida. Jeżeli chodzi o różne kostki, to niestety nadal obowiązuje stwierdzenie, że żadne z nich nie zagwaranują na 100% wysokiego OC. Można trafić na beznadziejne GMH, by później kupić taniutkie OEMy Hyniksa i pociągnąć do granic DDR2 1000 na czwóreczkach. Tutaj nie ma nic pewnego i dlatego rezultaty OC na różnych modułach są czasami mocno nieprzewidywalne. I to właśnie mi się w OC podoba ... Edytowane 11 Lutego 2007 przez mach82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Tylko 16M bo za mało czasu miałem :) a wczoraj nie byłem w stanie :D http://img240.imageshack.us/my.php?image=560mhz44412fr1.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Numerami nie ma co się sugerować, gdyż przecież wszystkie mogą być zmieniane przez producenta podczas "remarkingu" :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) Tylko 16M bo za mało czasu miałem :) a wczoraj nie byłem w stanie :D http://img240.imageshack.us/my.php?image=560mhz44412fr1.jpg A widzisz 16M to zasadznicza roznica :P Jaka plytka P5B Dlx ? Edytowane 10 Lutego 2007 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazi Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Tylko 16M bo za mało czasu miałem :) a wczoraj nie byłem w stanie :D http://img240.imageshack.us/my.php?image=560mhz44412fr1.jpg a jaki jest ich max na Cl3?? pojda 900 na jakims sensownym napięciu <2.4 V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Kas mobo to P5N-E SLI i mysle że ta płyta nie nadaje się do testów max MHZ bazi tak jak ostatnio rozmawialiśmy jak znajde czas to przetestuje je na max CL3, CL4, CL5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Panowie mam takie pytanko moze nie bezpośrednio dotyczące testów ale pośrednio napewno, mam Cruciale Balistix'y 667 Cl3 i jakoś średnio mi się ocują. 3-3-3-9 850MHz 4-4-4-8 1064MHz oba wyniki przy 2,4V Czy te wyniki to zasługa i975X na mojej mobo ? (P5WD2-E) wiem że 965 lepiej memki prowadzi ale żeby aż tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Panowie mam takie pytanko moze nie bezpośrednio dotyczące testów ale pośrednio napewno, mam Cruciale Balistix'y 667 Cl3 i jakoś średnio mi się ocują. 3-3-3-9 850MHz 4-4-4-8 1064MHz oba wyniki przy 2,4V Czy te wyniki to zasługa i975X na mojej mobo ? (P5WD2-E) wiem że 965 lepiej memki prowadzi ale żeby aż tak ? niestety ale tak jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Panowie mam takie pytanko moze nie bezpośrednio dotyczące testów ale pośrednio napewno, mam Cruciale Balistix'y 667 Cl3 i jakoś średnio mi się ocują. 3-3-3-9 850MHz 4-4-4-8 1064MHz oba wyniki przy 2,4V Czy te wyniki to zasługa i975X na mojej mobo ? (P5WD2-E) wiem że 965 lepiej memki prowadzi ale żeby aż tak ? a sprawdz jak masz mozliwość właśnie na chipsecie 965 czy tak samo latają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) a sprawdz jak masz mozliwość właśnie na chipsecie 965 czy tak samo latają.Na pewno pojda wiecej. To samo u mnie Na P5W64 pamieci lecialy nizej niz na ICFX3200-T2R/G czy wlasnie P5B Dlx na 965. Edytowane 13 Lutego 2007 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Narazie nie mam możliwości ale niedługo zmiana mobo to zobacze jak pójdą na 965 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 hmm szkoda że ja nie mam mobo na 965 bo bym wtedy pokazał co moje memki potrafią Kas jak zmienie mobo to wtedy się pościgamy :) PS: lukmek zmień ten błąd na pierwszej stronie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 (edytowane) Crucial AE 667 571 4-4-4-12 439 3-3-3-9 Napiecie: 2.45V Ballistixy, ktore mial robot sa poza zasiegiem, swiadczy to o ich niezwyklasci. Gratuluje osobie, ktora je kupila. @Lukmek: Kosci sa te same co wczesniej wiec usun poprzednie wyniki z listy. Edytowane 24 Marca 2007 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loloferrari Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Nareszcie dorwałem sprzęt do testów Asus P5B rev 1.04G, E6300 i bohater głowny - najnowsze dziecko G.Skilla G.Skill 2GBHK - 2x1 GB 800 MHz 4-4-3-5 Oto wynik przy 3-3-3-5 : Ponoć memki dużo lepiej radzą sobie na nForce 650 i 680 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 A ile na 4-4-4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loloferrari Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 wybacz - nie bedzie mi dane zrobienie testow pewnie do konca tygodnia - P5B zmarła :) przy okazji chciałbym podziekować firmie Microsyf za bezproblemową ponowną instalacje systemu - fvck !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...