Skocz do zawartości
gruchol

Podlaczenie Dwoch Dyskow?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) , mam plyte glowna epoxa 8rda+pro - http://www.epox.nl/products/view.php?product_id=363

i zamierzam kupic nowy dysk Seagate Barracuda 7200.9 160GB Serial ATA/300 (ST3160812AS), a teraz w kompie mam tez segate 60 GB ale na ATA. Idzie podlaczyc oby dwa te dyski zeby chodzily i byly widziane przez windows?? I jak to trzeba poustawiac w Biosie, bo podejrzewam ze to ne bedzie tylko podlaczyc wtyczki i bedzie wszystko hulalo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się z tym że może ci obciąć twardego ze 160 na 132.7 GB ale to nie sprzęt nie twoja wina a wina biosu może ale wcale nie musi być starszy i będzie tylko tyle widział. Zfleszować go na nowszy i po kłopocie. Ale ten problem to żadkość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no stary przesadzasz....to jest na podstawowe zagadnienia. Wpinasz i działa...nic nie musisz robić...

Nie jest tak zawsze głatkoi łatwo, w moim przypadku dysk sata działał very OK ale ata 133 grzał sie i transfer 3Mb/s a nic nie robiłem jedynie podłaczyłem do pri_ide ta ata 133 i masz ci babko problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się z tym że może ci obciąć twardego ze 160 na 132.7 GB ale to nie sprzęt nie twoja wina a wina biosu może ale wcale nie musi być starszy i będzie tylko tyle widział. Zfleszować go na nowszy i po kłopocie. Ale ten problem to żadkość.

do poprawnego rozpoznania rozmiaru dysku wystarczy jedynie system obsługujący BigLBA i nic więcej,

nawet jak BIOS pokazuje zaniżoną wielkość dysku to system rozpozna poprawnie i będzie używał całej powierzchni, ale nie będzie można startować systemu z partycji poza obszarem widzianym przez BIOS, to nie problem bo kto przy zdrowych zmysłach tworzy partycja systemową na końcu dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do poprawnego rozpoznania rozmiaru dysku wystarczy jedynie system obsługujący BigLBA i nic więcej,

nawet jak BIOS pokazuje zaniżoną wielkość dysku to system rozpozna poprawnie i będzie używał całej powierzchni, ale nie będzie można startować systemu z partycji poza obszarem widzianym przez BIOS, to nie problem bo kto przy zdrowych zmysłach tworzy partycja systemową na końcu dysku

Tyż fakt. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi