gruchol Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Witam :) , mam plyte glowna epoxa 8rda+pro - http://www.epox.nl/products/view.php?product_id=363 i zamierzam kupic nowy dysk Seagate Barracuda 7200.9 160GB Serial ATA/300 (ST3160812AS), a teraz w kompie mam tez segate 60 GB ale na ATA. Idzie podlaczyc oby dwa te dyski zeby chodzily i byly widziane przez windows?? I jak to trzeba poustawiac w Biosie, bo podejrzewam ze to ne bedzie tylko podlaczyc wtyczki i bedzie wszystko hulalo?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 nie no stary przesadzasz....to jest na podstawowe zagadnienia. Wpinasz i działa...nic nie musisz robić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locker Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Spotkałem się z tym że może ci obciąć twardego ze 160 na 132.7 GB ale to nie sprzęt nie twoja wina a wina biosu może ale wcale nie musi być starszy i będzie tylko tyle widział. Zfleszować go na nowszy i po kłopocie. Ale ten problem to żadkość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doluje Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 nie no stary przesadzasz....to jest na podstawowe zagadnienia. Wpinasz i działa...nic nie musisz robić... Nie jest tak zawsze głatkoi łatwo, w moim przypadku dysk sata działał very OK ale ata 133 grzał sie i transfer 3Mb/s a nic nie robiłem jedynie podłaczyłem do pri_ide ta ata 133 i masz ci babko problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Spotkałem się z tym że może ci obciąć twardego ze 160 na 132.7 GB ale to nie sprzęt nie twoja wina a wina biosu może ale wcale nie musi być starszy i będzie tylko tyle widział. Zfleszować go na nowszy i po kłopocie. Ale ten problem to żadkość.do poprawnego rozpoznania rozmiaru dysku wystarczy jedynie system obsługujący BigLBA i nic więcej, nawet jak BIOS pokazuje zaniżoną wielkość dysku to system rozpozna poprawnie i będzie używał całej powierzchni, ale nie będzie można startować systemu z partycji poza obszarem widzianym przez BIOS, to nie problem bo kto przy zdrowych zmysłach tworzy partycja systemową na końcu dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locker Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 do poprawnego rozpoznania rozmiaru dysku wystarczy jedynie system obsługujący BigLBA i nic więcej, nawet jak BIOS pokazuje zaniżoną wielkość dysku to system rozpozna poprawnie i będzie używał całej powierzchni, ale nie będzie można startować systemu z partycji poza obszarem widzianym przez BIOS, to nie problem bo kto przy zdrowych zmysłach tworzy partycja systemową na końcu dysku Tyż fakt. :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...