Skocz do zawartości
maroka

Problem Z Dyskiem Maxtor 60gb,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj dostalem od siostry dysk hdd maxtor DiamondMax Plus 9 60Gb Ata 133, któego ona używała bez żadnych problemów przez około 2 lata. Jednak gdy wlozylem go do mojego komputera i chcialem zainstalowac windows Xp to po stworzeniu na nim nowych partucji instalacja zawieszala sie na 0%, a gdy przy kolejnej próbie zostawilem tak instalacje na okolo godzinke , to okazalo sie ze po godzinie instalacji formatowanie skoczylo do 10%, Jednak wyłączyłem w tedy instalacje i chcialem spróbować od nowa. Jednak po ponownym uruchomieniu komputera przy starcie zaczeły pojawiac mi się komunikaty S.M.A.R.T. ia przy ponownych próbach zainstalowania win xp formatowanie oczywiscie konczylo sie na 0% pomimo tego że ustawialem rozne rozmiary partycji i różną ich ilość.

Przetestowalem więc dysk programem producenta PowerMax i przy wykonywaniu testu pojawił mi się komunikat o błędzie na dysku o kodzie :

kod błędu : de68d671

Chciałem sprawdzic na stronie producenta co oznacza ten kod , jednak przy wejsciu do podstrony o moim typie dysku pojawia sie error i link do strony glownej :/

Mam więc takie pytanie , czy da się jeszcze jakos dysk naprawic tak aby mogł on normalnie funkcjonować ?? Myślałem o programach typu Hdd Regenerator , czy pozostaje mi juz tylko kupno nowego dysku.??

Dokladne dane dysku to :

DiamondMax Plus 9

60Gb ATA/ 133Hdd

Code: YAR41vWO

N,M,C,A

SN: Y2SA9C6E

6Y060L0420411

Mfg. date : 16NOV2002

Z gory dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

- kodów błędu chyba się nie dowiesz,

- czasami pomaga znależc przyczynę program MXHelp for windows

- program jest kaprysny ale działa pod xp.i ma obsługe dysku Calypso.

:blink:

MxHelp for Windowshttp://hddutil.icentre.com.ruINI ver. 2.0[Mod]2F=Ares 642B=Athena2R=Nike4D=Romulus4G=Neptune4R=Falcon6Y=Calypso6E=N40P5T=Rigel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wczoraj dostalem od siostry dysk hdd maxtor DiamondMax Plus 9 60Gb Ata 133, któego ona używała bez żadnych problemów przez około 2 lata. Jednak gdy wlozylem go do mojego komputera i chcialem zainstalowac windows Xp to po stworzeniu na nim nowych partucji instalacja zawieszala sie na 0%, a gdy przy kolejnej próbie zostawilem tak instalacje na okolo godzinke , to okazalo sie ze po godzinie instalacji formatowanie skoczylo do 10%, Jednak wyłączyłem w tedy instalacje i chcialem spróbować od nowa. Jednak po ponownym uruchomieniu komputera przy starcie zaczeły pojawiac mi się komunikaty S.M.A.R.T. ia przy ponownych próbach zainstalowania win xp formatowanie oczywiscie konczylo sie na 0% pomimo tego że ustawialem rozne rozmiary partycji i różną ich ilość.

Przetestowalem więc dysk programem producenta PowerMax i przy wykonywaniu testu pojawił mi się komunikat o błędzie na dysku o kodzie :

(...)

wklej raport SMART, to może da się coś powiedzieć (najlepiej z programu: Everest)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi