Skocz do zawartości
THEJAJO

Celeron 1000@1200 Mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Konfig:

MoBo - Abit ST6

CPU - Celereon SL5XT 1000/128/100/1.75 - tu jest fotka

Cooler - Tt Volcano 12 eXtreme

RAM - 2x256 SDRAM NoName

GPU - WinFat GF 2 MX 400 TvOut

HDD - 2x Seagate ST340810A 40GB 5400 obr./min.

PSU - CODEGEN 300X1 300Watt

Udalo mi sie stabilnie wykrecic go na 1210 MHz stabilnie - FSB 120 (CPU/SDRAM/PCI - 4/4/1).

Jak dam wiecej FSB nie wstaje (alarm sie wlacza i musze CMOS czyscic).

Probowalem z FSB 133 i CPU/SDRAM/PCI - 4/3/1 ale j/w.

Da sie to jeszcze podkrecic?

Edytowane przez THEJAJO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj fsb 124 i wyższe (zmieniaj co 1MHz) z dzielnikami CPU/RAM/PCI 4/3/1. Zabawa z napięciem będzie wskazana dla poprawy stabilności.

Martwi mnie jednak twój zasilacz - nie cieszy się on dobrą opinią na tym forum. Potrafi "odejść" w niewyjaśnionych okolicznościach, bez wyraźnej przyczyny zabierając ze sobą inne komponenty. Może też być jednym z czynników ograniczających o/c. Na pocieszenie dodam, że mam kumpla, który na tej zasiłce ma tulipanka 1.2GHz@1.4 i chodzi w miarę dobrze, jak twierdzi. "Podziwiam" go za odwagę... :)

Edytowane przez shaqal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasiłki - Fortron 300W ok. 60zł na Allegro.

Jak możesz przeczytać w dziale o zasilaczach twój Codegen ma realnej mocy ok. 230W. Fortron ma realne 300W i bardzo dobrze trzyma napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fortron 300W ok. 60zł na Allegro.

Za tą cenę to kupisz Chieftec ATX1136H

Bardzo dobry i mocny zasilacz. Ja prawie pół roku temu kupiłem taki za 70zł właśnie na allegro. Tylko musisz wyłapywać okazję. Natomiast jeżeli nie masz czasu na to, to pozostaje Ci wybór Fortrona.

Pozdrawiam

Trolu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z coppermina duzo wiecej nie wycisniesz

ja na Twoim miejscu sprzedalbym go jak najszybciej i kupil tualatina 1000 lub 1100 - te modele bez problemu chodza na fsb 133 i wyzej (a w szczegolnosci na takiej plycie jak Twoja!!) oczywiscie o ile zasilacz na to pozwoli - jak juz wczesniej ktos tutaj slusznie zauwazyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym osobiście kupił Celine Tulipana bo już kilka egzemplarzy miałem w rękach i FSB 133 spokojnie każdy robił. Żeby moja plyta miała zablokowane PCI/AGP to bym fsb 150 zrobił spokojnie a podejrzewam że i nawet więcej. Podkreślam, że mój biega 24/7 full stable.

Edytowane przez Konar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thejejo walnij większe Vcore na procek. Powinno pomóc. Ja próbowałem zwiększyć Vcore ale w ostateczności mi spadło z 1.85 (tak miało być) na 1.4 :D i chodzi jako 1ghz stabilnie a temperatura niziutka :D

A nie spale CPU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisz dwoćh postów pod rząd - EDYTUJ!!!

To w koncu co lepsze PIII na FSB 133 czy Celeron na FSB 133?

W kategorii Cena/Jakość wygrywa Celeron Tualatin fsb100@133. Polecane 1.0GHz, 1.1GHz i 1.3GHz (podałem taktowania domyslne). Wybór należy do ciebie.

A nie spale CPU?

Twój Coppermine powinien wytrzymać bezproblemowo napięcia do 1.85V, może 1.9V.

Pamiętaj o dobrym chłodzeniu (niekoniecznie musisz zmieniać - wystarczy odkurzyć radiator, położyć dobra pastę i zadbać o przepływ powietrza w całej budzie) i zasilaczu (sygnalizowane wyżej).

Edytowane przez shaqal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kategorii Cena/Jakość wygrywa Celeron Tualatin fsb100@133. Polecane 1.0GHz, 1.1GHz i 1.3GHz (podałem taktowania domyslne).

Jak wezme 1.3 to tam przypadkiem przy mnozniku 10x FSB=133 - co tu podkrecac?

Twój Coppermine powinien wytrzymać bezproblemowo napięcia do 1.85V, może 1.9V.

Bede to musial sprawdzic. ;)

Pamiętaj o dobrym chłodzeniu (niekoniecznie musisz zmieniać - wystarczy odkurzyć radiator, położyć dobra pastę i zadbać o przepływ powietrza w całej budzie) i zasilaczu (sygnalizowane wyżej).

Mysle ze Tt Volcano 12 eXtreme + Arctic Ceramique wystarczyw zupelnosci. :)

A buda jest otwrta caly czas. :)

Z PSU bedzie problem bo narazie nowego nie kupie. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wezme 1.3 to tam przypadkiem przy mnozniku 10x FSB=133 - co tu podkrecac?

Nie 10x133 tylko 13x100. Celerony Tualatin są na fsb 100. Na fsb 133 chodzą Pentiumy Tualatin (zresztą Coppermine też).

A buda jest otwrta caly czas.

Lepiej byłoby tak:

Buda zamknięta, wentyle z przodu i z tylu - wymuszony przypływ powietrza.

Edytowane przez shaqal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w koncu jak mam zrobic bo sie juz niezle pogubilem?! :mur:

Chcialem cos z FSB 133 powyzej 1 GHz badz coz z FSB co moze pujsc na wiecej.

W tej chwili mam FSB 121 przy FSB Rate (CPU:SDRAM:PCI) 3:3:1 co jest nieco extremalne bo PCI dostaje 40 MHz ale dziala stabilnie.

Edytowane przez THEJAJO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi.

Ja na Abit st6 mam tulipana 1.3 wykręconego na 1.7 i śmiga stabilnie... oprócz zintegrowanej muzyki.

Już przy fsb109 dźwięk się kaszani a przy fsb116 zupełnie zanika i windows nie widzi karty muzycznej.

W słuchawkach słyszę tylko piski (jak na commodore podczas wgrywania z kasety ;-)) i przeraźliwe trzaski.

Mogę to zignorować, wyłączyć muzykę w biosie i zasadzić jakąś na pci?

P.O.Z.D.R.O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem leży w dzielnikach fsb/pci (konkretnie: szyna pci jest taktowana zbyt wysoko). Jeśli masz możliwość ręcznej zmiany dzielników, zmiana z 1/3 na 1/4 powinna przynieść poprawę. Od fsb bodajże 124 dzielnik 1/4 powinien się ustawić automatycznie.

Przesiadka z dźwięku on-board na pci moze pomóc, aczkolwiek niekoniecznie (niektóre karty dość dobrze znoszą wysokie taktowanie szyny pci, niemniej jednak musisz się liczyć ze skrócona żywotnością urządzeń pci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi.

Ja na Abit st6 mam tulipana 1.3 wykręconego na 1.7 i śmiga stabilnie... oprócz zintegrowanej muzyki.

Już przy fsb109 dźwięk się kaszani a przy fsb116 zupełnie zanika i windows nie widzi karty muzycznej.

W słuchawkach słyszę tylko piski (jak na commodore podczas wgrywania z kasety ;-)) i przeraźliwe trzaski.

Mogę to zignorować, wyłączyć muzykę w biosie i zasadzić jakąś na pci?

P.O.Z.D.R.O

NoNo. 1.7 to juz cos. :)

A z dzwieku na MoBo radze zrezygnowac. Ja kompa kupilem juz z SB Live! 5.1 i kiedys chcialem zrezygnowac z niego. Napisalem na forum jakims jak dobrze ta dzwiekowe na MoBo skonfigurowac ale zdecydowanie mi ja odradzili. Lepiej kupic jakakolwiek dzwiekowe na PCI niz ta z MoBo uzywac. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak myślałem że to pci. Dzielnik ustawiony jest na 3/3/1. Jak ustawię na 4/3/1 lub 4/4/1 to mi komp nie wstaje. DLACZEGO?

Do THEJAJO: chodzi ci stabilnie z tym SB Live?

Edytowane przez BAMsE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja już wiem! Jak by ktoś pytał o te dzielniki:

- dla 3:3:1 jest potrzebne inne napięcie a dla 4:3:1 i 4:4:1 inne,

- switche 1 i 2 na płycie trzeba ustawić na autodetect procka (wykryje fsb100),

- następnie znaleźć optymalne fsb przy dzielniku 3:3:1 (i oczywiście napięcie) - u mnie fsb130 i vcore 1.6,

- zmienić dzielnik na 4:3:1 lub 4:4:1 i KONIECZNIE dodać do vcore 0.025 lub 0.050 - u mnie to drugie,

- zapisać zmiany i NIE POZWOLIĆ kompowi uruchomić się ponownie - trzeba go szybko wyłączyć bo zawieszka murowana,

- przestawić switche 1 i 2 na manual a 3 i 4 na fsb133,

- odpalić kompa - YES!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja już wiem! Jak by ktoś pytał o te dzielniki:

- dla 3:3:1 jest potrzebne inne napięcie a dla 4:3:1 i 4:4:1 inne,

- switche 1 i 2 na płycie trzeba ustawić na autodetect procka (wykryje fsb100),

- następnie znaleźć optymalne fsb przy dzielniku 3:3:1 (i oczywiście napięcie) - u mnie fsb130 i vcore 1.6,

- zmienić dzielnik na 4:3:1 lub 4:4:1 i KONIECZNIE dodać do vcore 0.025 lub 0.050 - u mnie to drugie,

- zapisać zmiany i NIE POZWOLIĆ kompowi uruchomić się ponownie - trzeba go szybko wyłączyć bo zawieszka murowana,

- przestawić switche 1 i 2 na manual a 3 i 4 na fsb133,

- odpalić kompa - YES!

ooo... rany.. ale kombinacja ;)

ja wlasnie sprawilem sobie tualatinka 1100 (za 66zl z allegro) puscilem go spokojnie na fsb135 - wyzej juz ram nie chodzi na cl2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie czy dalbym rade wiecej wycisnac z mojego CPU. :blink:

Mam w sumie dobre chlodzenie (Tt V 12 eXtreme) ale PSU slabiutkie (Codegen 300X1) i w zwiazku z tym boje sie ryzykowac tym bardziej ze juz raz mi sie zasilka spalila. :mur:

Poczekam na jakis przyplyw gotowki i moze kupie Fortron'a. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponizej tak, nieco powyzej rowniez - tak do 38 spokojnie

Zastanawiam sie czy dalbym rade wiecej wycisnac z mojego CPU. :blink:

Mam w sumie dobre chlodzenie (Tt V 12 eXtreme) ale PSU slabiutkie (Codegen 300X1) i w zwiazku z tym boje sie ryzykowac tym bardziej ze juz raz mi sie zasilka spalila. :mur:

Poczekam na jakis przyplyw gotowki i moze kupie Fortron'a. ;)

pomierz mu napiecia jakims miernikiem pod obciazeniem i jezeli beda odpowiednie i stabilne, to spokojnie mozesz krecic wyzej - z Codegenami to jest loteria - trafiaja sie lepsze i gorsze sztuki a Twoj sprzet duzo pradu nie ciagnie

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...