FumFel_20 Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 Siema. Sprzęt jak w podpisie.Niemoge uzyskać na fsb więcej niż 138 mhz :( .Zwiększyłem nawed cora dla proca na 1.95, +0.3 V dla pamięci, zmniejszyłem timingi i kupa.Temp proca miała 49 stopni, bo do biosa to da wejść tylko winda się nie ładuje.Grafa lekko ciepła.Obniżyłem też na grafie mem i cora i dalej kupa.Ze starego kompa został mi tylko cd - rom i twardziel, który wcześniej chulał na fsb 112 (bo dureń ma fsb 100), a jeszcze wcześniej to miałęm celka 400 puszczonego na 500 mhz co daje dla PCI 38 mhz jak się nie myle i też ok.Więc odpada twardziel, grafa, cdrom :) .Pamięci tak jak w podpisie.Wyjaśnienie, raz odpalił na 140 mhz ale po krutkim czasie się wywalił win. Pomocy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 Trochę to dziwne, ale może zasiłka...?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 Też tak myślałem ale to 300W megebajta :) Napięcia trzyma dobrze.Zaznacze jeszcze że jak na procu miałem 1.85V to na początku ładowania windy wywaliło błąd, a jak dałem core na 1.95 to już przed końcem ładowania windy wywaliło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 Hej. Niewiem co się stało.Tak dla jaj podrasowałem sszyne na 136 mhz i zamiast mi wyświetlić athlon 2100+ to teraz jest athlon 1700mhz :? .Nigdy tego nie miałem zawsze jak kręciłem to wywalało tylko że np.antek 200+, 2100+, 2200+.Teraz pokazuje real CPU clock .Jak to jest? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 Hej. Niewiem co się stało.Tak dla jaj podrasowałem sszyne na 136 mhz i zamiast mi wyświetlić athlon 2100+ to teraz jest athlon 1700mhz :? .Nigdy tego nie miałem zawsze jak kręciłem to wywalało tylko że np.antek 200+, 2100+, 2200+.Teraz pokazuje real CPU clock .Jak to jest? problem roku 2003 8O :lol: :lol: moze poprostu ten antek nieidzie wyzej i juz, mozna go spradzic u kogoś innego jak się kręci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 no w to to akurat wątpie, badaj serie.A nawed jak seria tu ma mało do gadania to też wątpie że już więcej nie wycisne.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 Ja miałem to samo z dokładnie taką samą konfiguracją (mobo+proc). Ale mi nawet parę razy uruchomił się z FSB 141 i nawet winde odpalił z raz. Ale ogólnie kicha. A 1700MHz na tym procku to uzyskujesz ściągając najnowszego biosa i ustawiając Top Performance - Enabled. Tylko, że mi wtedy wyświetlało normalnie Athlon 2000XP+. Choć czasem przy różnych wartościach FSB, albo wyświetlało 2100XP+, albo wartość w MHz. Zależnie od humoru :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 Może to jednak chłodzenie.... Mam podobny "problem" mój na codzień chodzi na szynie 135 a szczyt jego możliwości to 136... przy szynie 135 mam 1704 Mhz (wg wCPUid) - mnożnik standardowy 12,5 ale mam Solteka i on sobie "standardowo" dodaje te 16-17 Mhz (dlatego jest we wszystkich testach jedną z najszybszych płyt na Kt333). Kiedyś przy dosyć chłodnym otoczeniu (otawrte okno w pokoju, późna jesień) poszedł na FSB139 ale całego 3DMarka już nie przeszedł.... aha standardowo temperatura na FSB w idle 48-49st. w Stresie do 55 st. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 Też tak myślałem ale to 300W megebajta :) Napięcia trzyma dobrze.Zaznacze jeszcze że jak na procu miałem 1.85V to na początku ładowania windy wywaliło błąd, a jak dałem core na 1.95 to już przed końcem ładowania windy wywaliłoTo sprawdż jeszcze chipset czy jest dobrze chłodzony. Ogólnie sprwdź organoleptycznie płytę i może dojdziesz czy cosik na niej się nie przegrzewa... Albo otwórz okno na jakieś 30 minut i wtedy spróbuj. Jak pójdzie wyżej to będziesz wiedział że winna jest prawdopodobnie temp. tylko wtedy trzeba dojść czego :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 u mnie na 75 kav jest to samo mostek południowy nie wyrabia. to samo miałem na duraku fsb ok. 110(mhz) i na athlonie xp (fsb ok. 137mhz) sprawdź tez chipset czy się nie grzeje. Ja duraka kreciłem mnożnikiem i to samo chcę zrobić z XPekiem.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 Witam... Bios F9 + Top Performance = 1700 MHz bez jakiegokolwiek OC :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 z mojego doswiadczenia widze, ze procki AMD przy magicznej granicy 50*C robia sie niestabilne, jesli utrzymasz temp. ponizej, to powinienes podkrecic wiecej, ale bardziej wydaje mi sie, ze to wina plyty glownej, po prostu nie za dobra do o/c Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 z mojego doswiadczenia widze, ze procki AMD przy magicznej granicy 50*C robia sie niestabilne, jesli utrzymasz temp. ponizej, to powinienes podkrecic wiecej, ale bardziej wydaje mi sie, ze to wina plyty glownej, po prostu nie za dobra do o/c U mnie temp. max teraz to 42'C a normalnie przy moim chłodzeniu 30-40'C i niestety fsb >138 i zwiecha. u mnie plyta nawala.. \\FumFel_20\\ powyciagaj wszystko co możliwe zostaw tylko grafe, odlacz zintegrowana muze itd.. timingi memeory na minimum, grafe odkręc itd.. i wtedy spróbuj.. może ccos sie wyjasni, jesli nadal tak będzie się dzial to wina mobo .. (może mostek jak u mnie.. niewyrabia..) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 z mojego doswiadczenia widze, ze procki AMD przy magicznej granicy 50*C robia sie niestabilne, jesli utrzymasz temp. ponizej, to powinienes podkrecic wiecej, ale bardziej wydaje mi sie, ze to wina plyty glownej, po prostu nie za dobra do o/c U mnie temp. max teraz to 42'C a normalnie przy moim chłodzeniu 30-40'C i niestety fsb >138 i zwiecha. u mnie plyta nawala.. \\FumFel_20\\ powyciagaj wszystko co możliwe zostaw tylko grafe, odlacz zintegrowana muze itd.. timingi memeory na minimum, grafe odkręc itd.. i wtedy spróbuj.. może ccos sie wyjasni, jesli nadal tak będzie się dzial to wina mobo .. (może mostek jak u mnie.. niewyrabia..) to tak jak sadzilem, ze to raczej bedzie wina plyty PS. cos Cie malo widac na d.pl ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperGonzo Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 u mnie 141mhz na szynie i zwis wiecej nie moge :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 Tempe ratur w strzsie na core 1.85 to 49 stopni.A na idle to mam 43 - 44 stopnie.Z mostkiem jest inaczej bo w tym momencie to mam 44 a w stresie mam 47 góra.Z wyciąganiem zbędnych rzeczy już robiłem.Zostawiłem tylko pamięci i grafe.CDROM też odłączyłem :) i qpa.Poprostu jakaś blokada czy jaki chu* .Jak kręce easytune 4 to dochodze do wartości 141 mhz fsb i chodził.W windowsie chodził normalnie ale jak odpaliłem gre to już po paru minutach zwis.Natomiast w biosie niemoge wyciągnąć takiej szyny bo winda nie wstaje.Macie jeszcze jakieś propozycje???A może ten typ proca takma??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 Ja myślę, że ten typ proca tak ma. Zobacz, że to prawie najwyższy model na Palomino. Wszędzie w podpisach ludzie mają napisane 2000XP+@2100XP+. Tylko raz widziałem gościa co miał 2000XP+@2200XP+. Ja też tak miałem przez chwile bo myslałem że będzie chodził ale nie... A tamten gościu miał WC. Wczoraj właśnie oddałem bratu tego procka i sprawiłem sobie 1700XP+ (0,13) - to duuuuużo lepszy procek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 Też się zastanawiam nad właśnie tym 1700+ aiuga 0.13 mikrona.ale czy to dobre rozwiązanie???Sprzedał bym ten proc, kupił bym nowego na 0.13 1700+ z odblokowanym mnożnikiem i kasy na piwo zostaje :) Co o tym myślićie??Czy lepiej w tym mnożnik odblokować? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 No ja Ci polecam taką wymianę. Jak widzisz bez żadnych większych eksperymentów (z braku czasu) wyciągnąłem z niego 1.75MHz i działa bardzo stabilnie (ZERO zwisów, czego nie można powiedzieć o 2000XP tak podkręconym). I do tego temperatura... Dobre 6-7 stopni mniej co daje szanse na jeszcze większe podkręcenie. Jak tylko będziesz miał okazję to wymień tego procka! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 No dobra, kto chce kupić??? :) ANTEKXP 2000+ 0.18 mikrona (AGOIA), gwarancja jeszcze jakieś 11 miesięcy i tu jest problem bo została kupiona we włoszech.Mam wszystkie papierki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 No dobra, kto chce kupić??? :) ANTEKXP 2000+ 0.18 mikrona (AGOIA), gwarancja jeszcze jakieś 11 miesięcy i tu jest problem bo została kupiona we włoszech.Mam wszystkie papierki. Ty naprawde chcesz sprzedac tego procka? ja, chociaz mam 1800+ uwazam, ze nie ma sensu na wymiane ponizej 2200+, bo szkoda kasy :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 kupie np. antka xp 1700+ zawale mu szyne 166 mhz i cool będzie.Dlatego chcę kupić z mnożnikiem odblokowanym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 A moj AXP2000+ poszedł stabilnie na fsb 150MHz!! NA 151 tez ale coś już nie tak było, a 152 BIOS sie nie zgłaszał 8O jeszcze nie wiem co to powoduje .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 kupie np. antka xp 1700+ zawale mu szyne 166 mhz i cool będzie.Dlatego chcę kupić z mnożnikiem odblokowanym. Ale czy to naprawde taki problem kupic lakier za glupie 12-20zl i odblokowac mnoznik ?? Takiemu Xp2000+ dajesz mnoznik 10 i ciagniesz magistrala jak tylko sie da i tyle.Zgadzam sie z Eddy'm ,jesli wymieniac to na 2200+ lub szybsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 kupie np. antka xp 1700+ zawale mu szyne 166 mhz i cool będzie.Dlatego chcę kupić z mnożnikiem odblokowanym. Ale czy to naprawde taki problem kupic lakier za glupie 12-20zl i odblokowac mnoznik ?? Takiemu Xp2000+ dajesz mnoznik 10 i ciagniesz magistrala jak tylko sie da i tyle.Zgadzam sie z Eddy'm ,jesli wymieniac to na 2200+ lub szybsze. he, dzisiaj chcialem sobie kupic srebny lakier przewodzacy i nie uwierzysz, nie dostalem :D, moj ulubiony sklep elektroniczny przeniesli gdzie indziej, a niestety nie zdarzylbym juz do niego dotrzec (jesli bym trafil;-)), w drugim mieli tylko klej na bazie srebra, a to mnie nie urzadza, a trzeci sklep od swiat nieczynny :( (zajebiste tam maja glosniki) i tak to jest jak sie mieszka w niewielkim miescie ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 mam stikera i tu jest problem :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 mam stikera i tu jest problem :(moze sie zblaznie, ale co to jest 'stiker'? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 loozik :) to jest naklejka sklepu który daje gwarancje na proca.Zwykle przyklejają je na proce :( i to w takich miejscach jak by wiedzieli co chcę zrobić :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 kupie np. antka xp 1700+ zawale mu szyne 166 mhz i cool będzie.Dlatego chcę kupić z mnożnikiem odblokowanym. Ale czy to naprawde taki problem kupic lakier za glupie 12-20zl i odblokowac mnoznik ?? Takiemu Xp2000+ dajesz mnoznik 10 i ciagniesz magistrala jak tylko sie da i tyle.Zgadzam sie z Eddy'm ,jesli wymieniac to na 2200+ lub szybsze. he, dzisiaj chcialem sobie kupic srebny lakier przewodzacy i nie uwierzysz, nie dostalem :D, moj ulubiony sklep elektroniczny przeniesli gdzie indziej, a niestety nie zdarzylbym juz do niego dotrzec (jesli bym trafil;-)), w drugim mieli tylko klej na bazie srebra, a to mnie nie urzadza, a trzeci sklep od swiat nieczynny :( (zajebiste tam maja glosniki) i tak to jest jak sie mieszka w niewielkim miescie ;-) he he - w ostatecznosci mozesz zamowic w 4max'ie.Ja moj lakier kupilem w elektroniku za 12zl :) Powiedzialem tylko ze chce lakier na bazie srebra gosciu przynius i powszystkiemu bylo :D Pozniej tylko 5 godzin jebaczki i jest GIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 Kosmo to ładnie Ci poszedł w sumie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...