btn Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) Zostawiłem komputer po raz kolejny włączony na noc, wyłączając jedynie monitor. Rano włączam go ponownie i doznałem szoku. Obraz na monitorze wyglądał jak po zastosowaniu funkcji RECALL, czyli był wielokrotnie mniejszy a linie niemiłosiernie krzywe, choćby ktoś odręcznie je narysował. Co mnie bardziej zdziwiło gdy próbowałem ustawić obraz do normalnego stanu to to, iż niektóre wartości typu Zoom, H-Size itp nie zmieniały się co 1 tylko od razu przeskakiwały z wartości np. 55 na 60, z 70 na 80 ip itd... Udało mi się jakimś cudem ustawić obraz jak dawniej, ale tu pojawił się kolejny problem. Jasność oraz kontrast mam ustawione obecnie na 100, ponieważ jak troszke zmienie którąś z tych opcji, to obraz staje się coraz ciemniejszy. O poprzednim ustawieniu 80kontrast i 90 jasność mogę zapomnieć. Musiałem dodatkowo rozjaśnić obraz za pomocą sterowników karty graficznej. W chwili obecnej jest już dobrze, jakoś opanowałem sytuację, lecz boję się iż to jest początek czegoś niedobrego. Teraz troche suchych danych sprzętowych: Monitor AOC k7lr+ 17" tco99 Co może być przyczyną tego dziwnego zjawiska? Czy możliwe jest to od sygnału z karty graficznej( karta podkręcona cały czas, teraz troche obniżyłem wartości)? Głośników nie trzymam w pobliżu monitora, więc ta opcja odpada, drugi monitor który mam jest oddalony o około 50cm od tego pechowego więc to chyba też nie to.... Sprawdzałem na drugim monitorze i obraz zdaje się być OK. Dodatkowo gdy zmieniam częstotliwość odświeżania na tym trefnym monitorze z 85HZ na 75Hz obraz drastycznie się wygina. Gry są okropnie ciemne, nie pomaga rozjaśnianie. Na drugim monitorze jest OK! Więc chyba karta graficzna odpada... Sam już nie wiem... Poradźcie coś. Edytowane 27 Lutego 2006 przez btn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Witam. Z objawów wynika że dzieje się coś złego w układach sterowania i pamięci monitora. Proponuję na początk wyłączyć monita całkowicie z zasilania na ok 2-3 godziny a potem zrobić w menu recall lub reset ustawień i sprawdzić czy da się ustawić optymalne parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...