Skocz do zawartości
pdrobny

Problem z nagrywarką

Rekomendowane odpowiedzi

O, to ja sie podlacze pod topic.

Radzi sie, zeby do kpoiowania w locie nie laczyc cdrw i cd na tej samej tasmie.

Czyli zalecana jest konfiguracja:

1 IDE: HDD master, CD slave

2 IDE: CDRW master

No i pytanie: jesli mam dysk ATA 66 albo 100, a CD PIO-4 - co z wydajnoscia HDD? Na zdrowy rozum powinna sie obnizyc?

A jesli HDD jest ATA 100, a CD (czy inne DVD) ATA 66? Bedzie spadek wydajnosci czy nie?

A tak w ogole to ja mam oba napedy optyczne na tej samej tasmie, kopiuje w locie i nie mam zadnych problemow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak w ogole to ja mam oba napedy optyczne na tej samej tasmie, kopiuje w locie i nie mam zadnych problemow :)

No wlasnie , dlatego sie pytalem wyzej.

tez mam na jednej szmacie i CD i CDRW i w locie kopiuje spox i miodzio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, to ja sie podlacze pod topic.

Radzi sie, zeby do kpoiowania w locie nie laczyc cdrw i cd na tej samej tasmie.

Czyli zalecana jest konfiguracja:

1 IDE: HDD master, CD slave

2 IDE: CDRW master

No i pytanie: jesli mam dysk ATA 66 albo 100, a CD PIO-4 - co z wydajnoscia HDD? Na zdrowy rozum powinna sie obnizyc?

A jesli HDD jest ATA 100, a CD (czy inne DVD) ATA 66? Bedzie spadek wydajnosci czy nie?

Interfejs ATA (obojętne czy 33,66,100,133) dostosowuje szybkość do WOLNIEJSZEGO urządzenia podłączonego do danego portu, tak że podłączenie np. dysku ATA100 i cdrom-u(nagrywarki,DVD) o niższym trybie (PIO, DMA,ATA66) spowoduje spadek wydajności dysku.

Przy współczesnych nagrywarkach, z funkcjami zapobiegającymi błędom typu Buffer Under Run, kopiowanie w "locie" z napędu Cdrom podłączonego na tej samej taśmie co nagrywarka jest jak najbardziej możliwe, może sprawiać tylko problemy przy próbie kopiowania mocno porysowanych płyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli oba napędy pracują w tym samym trybie PIO; jeśli nie zamierzasz kopiować "w locie" - nie ma to wpływu na prędkość itd.

Nawet jak masz szmate ATA 100 ?

Problemy nie są zawsze, ale mogą wówczas być. U mnie niestety nie działa kopiopwanie w locie, jak napędy są na tej samej taśmie. Choc ostatnio zmieniłem i nagrywarkę i napęd CD (właściwie DVD) i jeszcze nie próbowałem od tego czasu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...