Skocz do zawartości
MeHow

Instalacja Systemu Operacyjnego Na Laptopie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otoz sprawa jest dosyc prosta. Posiadam Acera 3023 i chcialbym zformatowac dysk i postawic na nowo windowsa. Nie chce uzywac tego ghostowego gowna, ktore dostalem od Acera, ktore nazywa sie Recovery CD. Chce postawic goly system. Problem jest nastepujacy. Gdy wsadzilem plyte z win 2k eng, to podczas instalacji nie dzialala mi klawiatura, co skutecznie uniemozliwilo mi progres w instalacji. Tak wiec pytanie... czy nalezy spelnic jakies specjalne wymagania? Czy jestem skazany na system z ghosta? Jakie aplikacje zainstalowac zaraz, gdy zainstaluje (jesli sie tak da) czysty system, aby uzyskac pelna funkcjonalnosc systemu, lecz nie zajmowac zbyt wiele zasobow?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobilem sobie instalke nLite'em (zdrowo odchudzona) z normalnego XP Pro, zero problemow. Na niebieskim ekranie wyboru partycji dziala OK, a potem nie musialem dotykac klawiatury az do zakonczenia instalacji (ale pomoglem, co? :P )

Co do softu Acera: eManager, eSettings i ePresentation mozesz IMHO olac, nic nie wnosza. ePowerManager polecam, prosty w obsludze a jak dla mnie bardziej funkcjonalny niz NHC (mozliwosc wylaczenia Wlan, PCMCIA, LAN, regulacja podswietlenia matrycy) - u Ciebie moze sie lepiej NHC sprawdzic, bo mozesz regulowac predkosc dzialania grafiki. Launch Manager tylko jezeli korzystasz z bonusowych przyciskow innych niz skroty do przegladarki i poczty (te w XP SP2 dzialaja standardowo).

Osobiscie poza ePowerManager i potrzebnymi sterownikami nie instalowalem nic, poza oczywiscie tym, czego uzywam na co dzien ;)

Disclaimer: wszelkie roznice w dzialaniu wymienionego softu prosze zrzucic na roznice w modelach lapkow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Launch Manager tylko jezeli korzystasz z bonusowych przyciskow innych niz skroty do przegladarki i poczty (te w XP SP2 dzialaja standardowo).

Dodam, że po zainstalowaniu Launch Manager'a przy regulacji głośności pojawia Ci się zielona skala (jak w TV) - wg mnie przydatna rzecz.

Ja korzystam ze swojego ghosta zrobionego z oryginalnego ghosta :) Poza tym nie mam innego licencjonowanego XP B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukalem na forum i znalazlem, ze dotychczas nikomu nie udalo sie zainstalowac na laptopie win2k sp4.

Rozumiem, ze obnizanie taktowania procesora odbywac bedzie sie domyslnie, czy trzeba jakas funkcje uruchomic w windowsie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi