Skocz do zawartości
WoDzu8o4

Ranking Matryc

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że tak jak istnieją rankingi wydajności, tak powinien też być przyczepiony ranking matryc. Sami przyznacie, że matryca jest jednym z najważniejszych elementów laptopa. Niestety nie da się bez profesjonalnego sprzętu ocenić matryc obiektywnie. Dlatego proponuję żeby każdy kto miał możliwość porównania dwóch (lub więcej) laptopów stojących obok siebie, wybrał tego z lepszą matrycą (najlepiej z opisem szczegółów). I na zaszadzie lepszy-gorszy można stworzyć ranking.

Warto też chyba rozdzielić matryce matowe od błyszczących (choć znajdą się też pewnie pośrednie :D )

Moja: 15.4" WXGA color TFT LCD jest matowa ale nie miałem jeszcze okazji porównać jej z inną.

Na jasność nie narzekam, jednynie kąty widzenia są niezadawalające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę że pomysł rankingu matryc jest słaby. Aby opis matrycy był dobry, opisujący powinien być specjalistą w tej dziedzinie (znać typy matryc, technologie, właściwości zastosowanych powłok itd.) Do tego należałoby nie oceniać laptopa z matrycą tylko konkretne modela matrycy, potrafiąc sprecyzować w jakich komputerach występuje dany model (w przeciwnym wypadku połowa opisów by się powtarzał, bo jedną matryce mogą stosować różnic producenci)

Sądzę że na forum brak nam osoby o tak specjalistycznej wiedz a opis w stylu „w laptopie HP jest matryca błyszcząca, kąty widzenia dobre, ogólnie OK.” są nic nie warte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby opis matrycy był dobry, opisujący powinien być specjalistą w tej dziedzinie (znać typy matryc, technologie, właściwości zastosowanych powłok itd.)

A po co? :blink: Nie chodzi mi o profesjonalne porównanie matryc (mierzenia jasności, kątów widzenia itd.). Tylko subiektywne odczucia, w szczególności tych co mają możliwość bezpośredniego porównania dwóch lapków. Poza tym nawet w tym samym modelu lapka mogą być różne parametry matrycy (np. nierównomierne podświetlenie)

Do tego należałoby nie oceniać laptopa z matrycą tylko konkretne modela matrycy, potrafiąc sprecyzować w jakich komputerach występuje dany model (w przeciwnym wypadku połowa opisów by się powtarzał, bo jedną matryce mogą stosować różnic producenci)

Konkretny model matrycy może ocenić tylko specjalista, ale po co mi ta wiedza? Nie chcę szukać lapka po konkretnym modelu matrycy (o ile to możliwe). Natomiast z chęcią się dowiem, który producent i w jakich modelach stosuje dobre matryce. A, że opisy będą się powtarzały.. dlatego chodzi mi o porównania, żeby zawsze któryś był lepszy (nie takie opisy jak mój w pierszym poście :lol: ). Choć porównanie statystyczne też może być ciekawe.

Sądzę że na forum brak nam osoby o tak specjalistycznej wiedz a opis w stylu „w laptopie HP jest matryca błyszcząca, kąty widzenia dobre, ogólnie OK.” są nic nie warte.

Takie opisy są nic nie warte. Ale model lapka wraz z krótką informacją o matrycy dostępną np. w sklepie internetowym (jak w pierwszym poście) i porównanie go z innym to już będzie coś. Edytowane przez WoDzu8o4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak sam napisałeś różne matryce mogą być montowane w tym samym modelu laptopa.

Czyli będziemy mieli pięciu użytkowników chwalących matryce w Acer TravelMate 4104WLMi i pięciu którzy będą pisali że matryca w tym modelu jest słaba. Jaki wniosek wyciągniesz z tak sprzecznych opinii?

W każdym razie moim zdanie niema to sensu, ale to tylko moja opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malo kto ma mozliwosc porownaia 2 matryc,chyba ze w sklepie.

Jednak dzieki subiektywnosci tych opini takie porowania beda nic nie warte.Kazdy ma troche inne wymagania co do matrycy dla jednego jasna , dla drugiego ciemna itd itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra krotko : taki ranking nie bardzo ma sens. Dlaczego? A dlatego ze na temat jednej matrycy moga byc rozne opinie. Jeden powie ze katy sa jak najbardziej zadowalajace a drugi powie ze sa nei do przyjecia. I teraz komu wierzyc. Tak samo z kolorami. Ja sie przyznam ze nie dlubie w ustawieniach zeby nie wiadomo jakie kolory uzyskac, dobrze mi z tymi ktore sa fabrycznie ustawione. Ale znam ludzi ktorzy po pare godzin albo i lepiej siedza i ustawiaja palete pod swoje preferencje. Wiec ogolnie ciezka sprawa. Pomijam juz to ze nie kazdy ma mozliwosc porowniania 2 matryc. Jesli ktos by pracowal w salonie komputerowym to jeszcze moznaby polemizowac. Ja osobiscie tego nie widze. Limerro ma dobry pomysl z tym poradnikiem, to powinno juz jakos zakreslic na co zwracac uwage i czymsie kierowac przy zakupach.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak sam napisałeś różne matryce mogą być montowane w tym samym modelu laptopa.

Czyli będziemy mieli pięciu użytkowników chwalących matryce w Acer TravelMate 4104WLMi i pięciu którzy będą pisali że matryca w tym modelu jest słaba. Jaki wniosek wyciągniesz z tak sprzecznych opinii?

W każdym razie moim zdanie niema to sensu, ale to tylko moja opinia.

Ocena jakości matrycy przez kupujących będzie nie obiektywna w zależności od preferencji.

Tylko parametr techniczny pomoże na odległość ocenić jakość. Sam się przekonałem na własnej skórze. Winno być: jasność cd/m2, kontrast i temperatura kolorów. Ludzie z biegiem czasu nauczą się jak z tego korzystać. (oczywiście, że również w danum modelu będą różnice minimalne ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory a czym mam zmierzyc np cd/m2? Na oko? Bo jesli chodzi o np plazmy i LCD to dane na papierze nie oddaja do konca tego jaki naprawde obraz widzimy na ekranie. Inna sprawa ze nei kazdy ma pro-sprzet do mierzenia takich rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby czesc z odwiedzajacych forum czesciej zagladala do tematow przylepionych w dziale "Co kupić" to odnalazlaby pare linkow do portali testujacych notebooki takze pod katem jakosci obrazu - robia pomiary luminacji, kontrastu i nawet hałasu. Niestety, malo komu sie chce nawet przejrzec to co pod ryj podsuwaja moderatorzy.

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz miec dobra matryca rozejrzyj sie za SONY VAIO, chyba ze przypasuje ci iBook. jezeli chcesz sie przekonac na wlasne oczy (doslownie) postaw lapa z najlepszym ekranem jaki znasz obok przecietnego vaio. efekt piorunujacy, zapewniam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem poczytać o subiektywnych odczuciach użytkowników, którzy mają możliwość porównania różnych matryc. Suche parametry techniczne to ja sobie sam znajdę (chociaż dla lapków to jest jeszcze czasem problem).

Może zamknijcie ten wątek bo może być kłótnio-genny :rolleyes:

Matowe są lepsze od błyszczących!!! :lol2:

Edytowane przez WoDzu8o4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...