mechl!n Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Mam właśnie w łapsku nową monetę nbp- 2zł. Ponoć nie jest to moneta kolekcjonerska tylko "normalna"- obiegowa. Nie mam aparatu przy sobie więc ją opiszę- jest większa od 5zł, cała "złota" (to chyba nie jest mosiądz- zbyt lekka), na awersie popiersie Konstantego Ildefonsa Gauczyńskiego, na rewersie orzeł i nominał (albo odwrotnie- awers/rewers). Dostałem ją w banku. Czyżby wycofywali stary bilon? Wiecie coś o tym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Jesli sie nie myle to juz dawno te monety sa w obiegu, starych nie wycofali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grees Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Są to tzw. okolicznościówki, mam takich kilka, wydają nimi czasem w sklepach, bankach, ma ona normalną wartość 2zł, tyle, że wygląda trochę inaczej. Gdzieś mam schowaną taką z okazji mistrzostw świata w 2002 roku, a pozostałe to z różnymi ludźmi, którzy coś zrobili :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burro Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 juz sie przesztraszylem ze cos nowy namodzili. 2zł na awersie Jarek na rewersie Lechu (albo na odwrówd awers/rewers - bez roznicy w tym wypadku :]] ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Mam właśnie w łapsku nową monetę nbp- 2zł. Ponoć nie jest to moneta kolekcjonerska tylko "normalna"- obiegowa. Nie mam aparatu przy sobie więc ją opiszę- jest większa od 5zł, cała "złota" (to chyba nie jest mosiądz- zbyt lekka), na awersie popiersie Konstantego Ildefonsa Gauczyńskiego, na rewersie orzeł i nominał (albo odwrotnie- awers/rewers). Dostałem ją w banku. Czyżby wycofywali stary bilon? Wiecie coś o tym? Ciekawe nie spotkalem sie z taka 2 zlotowka - jak bede w banku to moze poprosze o taka monete ;] Z czystej ciekawosci ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 itd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 ładna moneta, postaram sie ja zdobyc, moze sie uda w jakims banku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Najsmieszniejsze jest to, ze w sklepach nie zawsze wiedza o co chodzi i sie boja to przyjmowac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 (edytowane) Ciekawe nie spotkalem sie z taka 2 zlotowka - jak bede w banku to moze poprosze o taka monete ;] Z czystej ciekawosci ;]No właśnie- też pierwszy raz ją widzę. Wiadomo- co jakiś czas wychodzą jakieś nowe monety na rynku kolekcjonerskim- ale myślałem, że tylko na rynek kolekcjonerski właśnie. Ale że bank nimi wydaje (operuje)... I to na dużą skalę- mieli cały rulon tego. Znalazłem na allegro: http://www.allegro.pl/item89049083.html Edytowane 1 Marca 2006 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Najsmieszniejsze jest to, ze w sklepach nie zawsze wiedza o co chodzi i sie boja to przyjmowac :DKaeres nie dziwie sie im ;] Sam bym nie przyjal - a wiesz jak jest z falszywymi srodkami platniczymi - pierwsze podejrzenia padna na Ciebie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 ee te 2 zl sa juz od paru lat. moja kolezanka ma ich chyba ok 113 jesli dobrze pamietam. (niektore osiagaja naprawde duza wartosc) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Okolicznościowe monety są od daawna. Jak byłem mały, to mnie numizmatyka bawiła i album pełny monet miałem. Dla mnie "najcenniejsza" była - 5 marek z getta żydowskiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Ja zbieram te monety :) mam juz prawie caly klaser :) i tka BTW szkoda takimi monetami w sklepie placic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Okolicznościowych dwuzłotówek jest jak lodu, wychodza przy prawie każdej okazji. Mają wartość numizmatyczną ok 2,50 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawyer188 Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Czytając wasze wypowiedzi jak niedojść do wniosku ,że pieniądze jednak dają szczęscie:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 ładna moneta, postaram sie ja zdobyc, moze sie uda w jakims bankuNajprędzej w NBP. W "normalnych" bankach pojawiają się ograniczone ilości w dniu emisji i zwykle tego samego dnia znikają. Po co ciekawsze edycje ustawiają się nawet kolejki. Nie są to monety kolekcjonerskie, tylko zwykłe obiegowe. Kolekcjonerskie są zwykle z kruszcu (złoto, srebro - platynowych chyba nie było) lub z jakimś gadżetem (wtopiony bursztyn, dodane jakieś kolorki, itp.) i mają dużo większą wartość niż nominalna. EDIT: No i trochę namieszałem. NBP dwuzłotówki też nazywa kolekcjonerskimi, chociaż pełnią funkcję normalnych monet obiegowych. O szczegółach można sobie poczytać tu: http://www.nbp.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 (edytowane) Najsmieszniejsze jest to, ze w sklepach nie zawsze wiedza o co chodzi i sie boja to przyjmowac :D Hehe mialem taka 2 zlotowke z wizerunkiem Jana Pawła 2 ,dokladnie taka jak fipa pokazal. Kasjerka w biedronce nie chiala przyjac. Myslala ze to jakas stara moneta :lol2: Edytowane 1 Marca 2006 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 (edytowane) Jak juz jestesmy przy monetach, ciekawe sa tez monetki Euro, kazde panstwo ma inny rewers np ciekawe wzory widzialem we Francji inne zas w Niemczech, ciekaw jestem ile jest tych rodzajow. W Usa ciekawa jest sprawa z 25-centowkami, kazda ma inny rewers - tyle rodzajow co stanow ma Usa, z tym ze kilku jeszcze nie ma w obiegu, maja sie pojawic dopiero po 2007 i jeszcze jakies w 2008 maja sie pojawic. Edytowane 1 Marca 2006 przez Ecuadoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Jak juz jestesmy przy monetach, ciekawe sa tez monetki Euro, kazde panstwo ma inny rewers np ciekawe wzory widzialem we Francji inne zas w Niemczech, ciekaw jestem ile jest tych rodzajow. ..... http://www.money.pl/pieniadze/euro/banknoty/awersy/ Po prawej stronie masz linki do rewersów. BTW, zawsze mówiłem, że Google jest wielkie. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Włoskie i niemieckie (1Euro i 2Euro) sa sliczne, rewersy rewelacyjne - wloskie widze pierwszy raz ;) Ale wloskie prezentuja sie najlepiej - profil jednego z cesarzow rzymskich (tak mi sie wydaje) jest rewelacyjny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 tych monet kolekcjonerskich mam około 60ciu - same 2zł, każda inna, różne okazje, różne postacie, różne miejsca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Nie zapomne jak kiedyś rozmieniając banknot 10 złotowy, uprzejma pani z kiosku dałą mi same 'okolicznościówki'. Zapytała tylko czy się nie obrażę jak mi tak da :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 tych monet kolekcjonerskich mam około 60ciu - same 2zł, każda inna, różne okazje, różne postacie, różne miejscaKucyk jakbys mial mozliwosc zrobic zdjecie tym 2 zł, to wrzuc na forum ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Kucyk jakbys mial mozliwosc zrobic zdjecie tym 2 zł, to wrzuc na forum ;]Na stronie NBP masz pokazane wizerunki monet kolekcjonerskich od 1998 roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 moja najstarsza jest z igrzysk w atlancie 1996... [; a moenty te sa rowniez kolekcjonerskimi tyle, ze teoretycznie moga uczestniczyc w normalnym obiegu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 moja najstarsza jest z igrzysk w atlancie 1996... [; a moenty te sa rowniez kolekcjonerskimi tyle, ze teoretycznie moga uczestniczyc w normalnym obiegu. Praktycznie też. Inaczej pewnie ten temat by nie powstał. :-P Monety kruszcowe też mogą brać udział w obiegu. Wg informacji na stronie NBP wszystkie emitowane monety są prawnym środkiem płatniczym. Nie można tylko mylić monet z medalami okolicznościowymi. Tylko chciałbym zobaczyć tego, który taką monetą płaci. Szczyt idiotyzmu, to mało powiedziane. :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Postawcie się na miejscu sprzedawczyni w jakimś sklepie. Wyszło full tych monet i ktoś kto nie jest numizmatykiem nie jest z tym na bieżąco. I co taka sprzedawczyni ma zrobić? Nie przyjmuje takiej monety co jest odruchem oczywistym. Znane są przypadki prób płacenia starymi, zdenominowanymi banknotami/monetami. IMO monety takie nie powinny być "prawnym środkiem płatniczym"- niech by sobie były w obrocie kolekcjonerskim... Niepotrzebne zamieszanie jest (czego wynikiem jest ten topik ;-) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Nie przyjmuje takiej monety co jest odruchem oczywistym. Nie wiem czy w tym przypadku nie lamie prawa <_< :? Tak samo jak nie moze odmowic sprzedania jakiegos towaru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 mechl!n, powinny byc srodkiem platniczym, wierz mi na slowo ze wtedy dopiero byloby zamieszanie ;] No i powstalyby straty finansowe - wielkie badz nie ale w skali kraju - spore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 .... IMO monety takie nie powinny być "prawnym środkiem płatniczym"- niech by sobie były w obrocie kolekcjonerskim... Tylko, że wtedy nie byłyby monetami, a kawałkami metalu, które numizmatykom na niewiele by się zdały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...