Skocz do zawartości
grzes_tg

Pierwsze Oznaki Problemów:st381100a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dysk zakupiłem z 2 miesiące temu jako nowy. Mam na niego gwarancje jeszcze z 34 miesięcy. Jest to Seagate Barracuda 7.7200 80 GB (ST381100A).

Ale od jakiegoś czasu zaczynają się problemy. Mianowicie zauważyłem, że w niektórych momentach zwalnia w trakcie kopiowania i co jaki czas jest zwis systemu na ok. 10 sekund. Dzieje się tak sporadycznie lecz coraz częściej i zaczyna mnie to niepokoić.

Bo nie wiem czy się coś złego z nim dzieje i nie chce stracić danych. Temperatura po 3-4h pracy to ok.38-39st. C i z tego co wiem to nie została przekroczona.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pomoc.

Załączam test SMART z Eversesta dla rozwiania wszelkich wątpliwości. Dodam że działa on na kompie z sygnaturki.

post-122156-1141229664_thumb.jpg

Dołączam też test z everesta drugiego dysku, bo tez coś z nim nie jest okey(okropne lagi). Stary bo stary ale chyba nie powinien tak działać :] post-122156-1141229823_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dysk zakupiłem z 2 miesiące temu jako nowy. Mam na niego gwarancje jeszcze z 34 miesięcy. Jest to Seagate Barracuda 7.7200 80 GB (ST381100A).

Ale od jakiegoś czasu zaczynają się problemy. Mianowicie zauważyłem, że w niektórych momentach zwalnia w trakcie kopiowania i co jaki czas jest zwis systemu na ok. 10 sekund. Dzieje się tak sporadycznie lecz coraz częściej i zaczyna mnie to niepokoić.

(...)

Fujitsu jest do wyrzucenia, a Seagate jest sprawny (no w każdym razie nie masz co liczyć na gwarancje na tej podstawie) Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fujitsu jest do wyrzucenia, a Seagate jest sprawny (no w każdym razie nie masz co liczyć na gwarancje na tej podstawie)

A co jest w SMART Fujistu nie tak? wiem ze jest on po przejściach(miał kiedyś BADY ale same się jakoś wyleczyły:P,pare razy spadł nawet :D).Srasznie skrobie.Zresztą ta Barracuda co jakiś czas tez. Wogóle on jest do niczego....3mam go jedynie na śmieci i stare dane. No ale chyba jeszcze nie umiera? bo teraz zastanawiam się nad całkowitym jego wymontowaniu :blink:. Nie jest to przypadkiem bomba z opóźnionym zapłonem co za niedługo wybuchnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co jest w SMART Fujistu nie tak? wiem ze jest on po przejściach(miał kiedyś BADY ale same się jakoś wyleczyły:P,pare razy spadł nawet :D).Srasznie skrobie.Zresztą ta Barracuda co jakiś czas tez. Wogóle on jest do niczego....3mam go jedynie na śmieci i stare dane. No ale chyba jeszcze nie umiera? bo teraz zastanawiam się nad całkowitym jego wymontowaniu :blink:. Nie jest to przypadkiem bomba z opóźnionym zapłonem co za niedługo wybuchnie?

Parametr C8 > 0 kwalifikuje dysk do wyrzucenia, jeszcze nie umiera ale robi błędy podczas zapisu a to już poważny problem, demaskujący jakieś uszkodzenie fizyczne dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Podczepiam się pod temat bo mam podobnie i mam identyczną Barakude ST380011A 80GB.

Dysk ma juz swoje 3lata.

Ostatnio często tak dziwnie popiskuje i wtedy niedoczytuje danych.

Czasami trwa to pare sekund, czasami troche dłuzej.

Wyglada to jakby cos sie zawieszało w środku.

Podaje fotke z Everesta czyli SMART dysku:

Dołączona grafika

Moze kolega Zawadaki też byłby w stanie powiedziec coś wiecej na podstawie tych danych?

Z gory dzieki B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widocznie takie ich uroki....... <_< . Mój jest o wiele nowszy ale mam podobne "doświadczenia" z nim. Tyle, że w czasie tego "zwisu" nic nie słychać. Rzadko to się dzieje ale się dzieje. I nie zauważyłem także zwalniania ani przyśpieszania.Jedynie co zauważyłem brak jakiej kolwiek reakcji ze strony kursora.Poprostu całkowity zwis.

A co do odczytu SMART z Twojego dysku.

Widać po tym wszystkim, że ten dysk jest dłuuużej urzywany. Praktycznie wszystko w normie(jak u mnie) i nie ma się czego przyczepić.

Troszke już dzisiaj o tym wszystkim poczytałem i widze błędy w C7 (tylko nie wiem czy dobrze zinterpretowałem wynik). Odsyłam do lektury na http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=166218 :lol: Moim skromnym zdaniem problemy ze wtyczką MOLEX lub z zasiłką :D ale moge się mylić i tylko zgaduje. Niech ktoś kto się bardziej zna i jest dłużej w temacie się wypowie.

Edytowane przez grzes_tg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Podczepiam się pod temat bo mam podobnie i mam identyczną Barakude ST380011A 80GB.

Dysk ma juz swoje 3lata.

Ostatnio często tak dziwnie popiskuje i wtedy niedoczytuje danych.

Czasami trwa to pare sekund, czasami troche dłuzej.

Wyglada to jakby cos sie zawieszało w środku.

(...)

Z gory dzieki B)

dysk jest sprawny, parametru C7 wskazuje ile razy wystąpił błąd podczas transmisji ATA, zwykle wystarczy wymienić taśmę sygnałową

uszkodzenie wtyczki zasilania objawia się zwykle w postaci zwiększonej wartości parametru: "Spin Retry Count', niebieskimi ekranami, itd...

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dziekuje. jezeli to sprawa przewodów to dobrze, bo myslałem że to w środku dysku cos sie psuje.

Jak nietykam twardziela to chodzi ok, ale jak czasmi cos tam przypadkiem porusze lub ktos mocniej ruszy stołem to zaczyna (ale nie zawsze) popiskiwac i potrafi sie zwiesić.

czyli kabel do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi