Skocz do zawartości
Dudaka

Porównanie. Jaki Wybrać ? 19' Lcd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem, nie znam się na monitorach płaskich a mam zamiar zakupić 19' LCD. Z tego co się rozglądałem to wybrałem dwa różnej firmy i nie wiem którego wybrać. Jeżeli możecie to podajcie proszę czym się rożnią (który ma lepszą jakość obrazu itd.) monitor chce używać przede wszystkim do gier i filmów , nie ukrywam też że często przesiaduje bardzo długo siedząc w internecie. Z wyszukanych przeze mnie wybrałem takie:

19" Samsung SyncMaster 913N (bez pivota)

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15527

lub

19" LG Flatron L1917S

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25373

nie znam się kompletnie na płaskich monitorach więc nie wiem którego wybrać, chyba że obydwa są jakieś słabe to proszę o zaproponowanie jakiegoś innego.

P.S

Mam pytanie czy te monitory które podałem mają wejście DVI (albo wyjście =P bo słyszałem że jest lepszy obraz)

Proszę o uzasadznienie swoich wypowiedzi oraz z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19" Samsung SyncMaster 913N (bez pivota)

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15527

lub

19" LG Flatron L1917S

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25373

nie znam się kompletnie na płaskich monitorach więc nie wiem którego wybrać, chyba że obydwa są jakieś słabe to proszę o zaproponowanie jakiegoś innego.

P.S

Mam pytanie czy te monitory które podałem mają wejście DVI (albo wyjście =P bo słyszałem że jest lepszy obraz)

Proszę o uzasadznienie swoich wypowiedzi oraz z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Zasadniczo niczym się nie roznią bo to ten sam typ matrycy tz TN

Są rozne rodzaje matryc: TN (najtansze) i reszta: MVA PVA i SIPS.

Oba monitory nie mają DVI, w tej cenie nie masz duzego wyboru i mozliwosci kupna czegos na lepszej matrycy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha czyli to już tylko kwestia wyboru firmy tak ? Oczywiście między tymi dwoma monitorami które podałem.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=188040

Oba przezemnie proponowane mają MVA i DVI . Tobie polecam tego BENQ bo jest po 1220 PLN, te co Ty wymieniłeś nienadają się do zakupu zupełnie ...

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A obraz jest wyraźny? Czy tekst nie jest jakiś rozmazany ? I jak się wogule spisuje w grach ?

Na lcd tekst jest zawsze ostry i nierozmazany,co nie zmiena faktu,że w panelach na matrycy TN kąty widzenia są bardzo małe,kolory wyblakłe,czerń szara,podświetlenie bardzo nierównomierne,i jeszcze dithering.Jedynie w grach szybkie.

Dlatego dużo lepsze są matryce MVA/PVA i S-IPS,ale droższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale jeśli siedze przed kompem to chyba kąty widzenia nie robią dużej różnicy? A w takim razie czy te inne matryce tak samo dobrze spisują się w grach jak ta matryca TN ?

Na Matrycy TN nawet patrząc na wprost to góra ekranu ma inny kolor niż dół,a boki niż środek.Jak ci to nieprzeszkadza to możesz TN kupować.

Co do szybkości to S-PVA 8ms są porównywalne z TN 8ms,ale już wolniejsze od TN 4ms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to możesz zaporoponować jakiś konkretny model z tą matrycą którą podałeś ?

Najtańsze dobre 19" to np. BenQ LCD 19'' FP92GP i Acer LCD 19" 1923.

Wśród droższych do 2000pln jest większy wybór np. samsungi 193P+ i 970P,FS P19-2,o droższych już nie pisze.

Można też kupić porządne 17" za 1500pln np.770P,173P+,FS P17-2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańsze dobre 19" to np. BenQ LCD 19'' FP92GP i Acer LCD 19" 1923.

Wśród droższych do 2000pln jest większy wybór np. samsungi 193P+ i 970P,FS P19-2,o droższych już nie pisze.

Można też kupić porządne 17" za 1500pln np.770P,173P+,FS P17-2.

Nie widzę powodów dla których taki 770P miałby być "porządniejszy" od tego nowego BENQ lub wspomnianego ACER - jeśli nie masz dowodów to może najpierw poczekajmy na testy.

770P odradzam bo pomysł monitora sterowanego przez soft jako podstawa to jakaś pomyłka. Generalnie autor tematu napisał jaki 19" - więc wnioskuję że chce mieć większe elementy niż na monitorach 17" LCD gdzie piksel jest dla niektórych za mały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi