Zenfist Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) A ja wam powiem, że odnośnie poziomu hałasu to obaj się mylicie i jednocześnie obaj macie rację ;) Wstawie tu fragment mojego nowego artykułu, który niebawem pojawi się na zenfist.pl (mogą być jeszcze literówki, bo to pre-edit). Deklaracje poziomu hałasu są nieporównywalne Aby to dobrze zobrazować użyjemy metafory. Co pomyślimy o producencie lub sprzedawcy, dla którego jeden kilogram może ważyć dwa kilogramy, dla którego nie jest problemem, kiedy kabel o długości 115 cm w rzeczywistości ma 45 cm, 5 litrów to 15 litrów, zasilacz o mocy 250 W to 400 W, a 230 km/h to tak na prawdę 115 km/h? Oczywiście ta metafora jest nieco przesadzona, jednak daje dobre pojęcie o obecnej sytuacji na rynku IT. Te same wartości podawane przez różnych producentów mogą różnić się co najmniej o połowę, a nawet dwukrotnie w porównaniu z rzeczywistością. Ta chora sytuacja stanowi dużym problem dla osób szukających cichego zasilacza, jest ona również niekorzystna dla producentów na prawdę cichych produktów, ponieważ trudno na pierwszy rzut oka odróżnić kto mówi prawdę, a kto nie. Sytuacja ta nie tylko utrudnia identyfikację na prawdę cichych zasilaczy, ale i pozbawia motywacji najlepszych w branży do produkcji na prawdę cichych modeli. Same dB są bezużyteczne Większość ludzi nie jest swiadoma tego, że decybel (dB) jest jednostką względną i subiektywną tak samo jak pojęcia "cicho", czy "prawie cicho". Większość osób wierzy, że posiądzie dodatkową informację na temat poziomu hałasu generowanego przez urządzenie, jeżeli producent poda jaki jest poziom hałasu - na przykład 22dB. Prawda jest to nieco bardziej skomplikowana. Aby wartość podana w decybelach była nam przydatna, musi towarzyszyć jej informacja na temat metodyki i warunków pomiarów, oraz sposobu ich deklaracji. Bez takiej informacji równie dobrze może po prostu napisać "cicho", czy "prawie cicho". Większość zwykłych ludzi nie jest świadoma faktu, że wiele obecnych prób prezentowania wartość poziomu hałasu w dB jest w istocie celowym wprowadzaniem klientów w bład. Celem takiego działania jest sprawienie aby uwierzyli oni, że oferowany produkt jest cichszy niż ma to miejsce na prawdę. Edytowane 7 Marca 2006 przez Zenfist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siena Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 A ja wam powiem, że odnośnie poziomu hałasu to obaj się mylicie i jednocześnie obaj macie rację ;) Wstawie tu fragment mojego nowego artykułu, który niebawem pojawi się na zenfist.pl (mogą być jeszcze literówki, bo to pre-edit). alez oczywiscie ze masz racje ;) moj obecny komputer z odleglosci 5km ma 0dBA ;) @maciekkk akurat sporadyczne pierdniecia dysku mi nie przeszkadzaja, bardziej uciazliwy jest dla mnie ciagly dzwiek z wentow. piszac ze w 100% mam <=20dBA mialem na mysli wentylatory, wiec powstrzymuj sie od tych 'glupot' ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 alez oczywiscie ze masz racje ;) moj obecny komputer z odleglosci 5km ma 0dBA ;) A zasilacze ThermalTake 17dB :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) Zenfist - a czy ja gdziekolwiek napisałem że biore pod uwagę wartość db podaną przez producenta ? 2000216[/snapback] @maciekkk akurat sporadyczne pierdniecia dysku mi nie przeszkadzaja, bardziej uciazliwy jest dla mnie ciagly dzwiek z wentow. piszac ze w 100% mam <=20dBA mialem na mysli wentylatory, wiec powstrzymuj sie od tych 'glupot' ;) dysk 3,5 ma w idle conajmniej 25, szukanie to już 30... jak tobie to nie przeszkadza to znaczy że możesz miec kłopoty z uszami btw to we fragmencie artykułu używasz pare razy pod rząd "na prawdę" i stylistycznie jest to kiepskie ;x Edytowane 7 Marca 2006 przez maciekkk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) Zenfist - a czy ja gdziekolwiek napisałem że biore pod uwagę wartość db podaną przez producenta ? 2000429[/snapback] btw to we fragmencie artykułu używasz pare razy pod rząd "na prawdę" i stylistycznie jest to kiepskie ;x Zgadza się. Wiele jest w tym tekście do poprawienia ;) Edytowane 7 Marca 2006 przez Zenfist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 No normę wprowadzł silentpcreview, mierząc z metra dyski, zasilacze, wiatraki, chłodzenia... co prawda fajnie by było jakby każdy producent był zobligowany do przeprowadzenia testów w takich samych warunkach i np. zwiększenie się db po zuzyciu wiatraka po paru miesiącach mogłoby być podstawą do reklamacji... ale liczy się marketing, i o ile niektóre marki wyrobiły sobie opinie cichych (przedewszystkim tagan) to reszta musi nadrabiać stosowną reklamą w postaci coraz niższych liczb db na opakowaniach... najbardziej mnie rozbawił ostatnio samsung, który podał db 22 dla dysku który ma od 17-19 :lol2: ale niewiele firm stać na podanie realnych danych, bo kosztuje to być może utratę klienta który woli mniejsze cyferki... tak samo jak bardziej lubi więcej wat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) lol nie ten temat Edytowane 7 Marca 2006 przez maciekkk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian77 Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 ale czasy - tyle firm produkuje dobre zasilacze ktore roznia sie roznymi szczegolami ( nie ma idealnego - kazdy ma wady i zalety) ze trudno wybrac Ja mialem kupic nowy zasilacz okolo miesiac temu bo skldac bede kompa na dwurdzeniowcu P4 z serii 9xx ale niestety cos te procki zniknely ze sklepow od dluzsego czasu i w ten sosob wstrzymalem sie nad kupnem zasilacza. Tak patrze ze teraz jak bede mial zamiar kupic to znowu tysiace pytan bedzie trzeba zadac :) chociaz moj rywal to teraz firma Seasonic ( zalezy mi na ciszy i mocy stabilnej - szczegolnie lini +12V gdyz procek dwurdzeniowy dobrze ciagnie ta linie. A moze zanim znowu w sklepach pojawia sie procki 9xx to ktos wynajdzie jakas inna firme i jakies super zasilacze :) KIedys kiedy nie bylo tych markowych zasilaczy to szlo sie do sklepu i bralo sie najciezszy ( ten ktory najwiecej wazyl) ja mam troche inny problem,a mianowicie :padl mi zasilacz.podrzucilem kompa do serwisu(nie dell)a tam powiedzieli ze nie moge kupic innego bo dell ma inne koncowki itp.zasilacz nieznanej dla mnie marki o mocy 305W troche malo jak sie domyslam.Ile w tym prawdy?Jesli byloby to mozliwe chcialbym zmienic na cos lepszego o ile warto. pentium4 3GHz 2MB L2 cache, radeon X800GT,2G ram 667MHz Balistix,160G HD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 musisz sobie skombinować taki bolec http://www.endpcnoise.com/cgi-bin/e/dellconverter.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoko240 Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Oddałem Tagana 480W U01 do serwisu, mogę mieć inny zasilacz, czy w danej chwili będzie coś cichszego od w/w zasilacza? Moc około 480W. Procek, grafika i NB chłodzony wodą, więc zasilacz w nocy nieco słychać. Zwłaszcza przy oglądaniu filmów w cichszych fragmentach... Obieg powietrza w obudowie wspomagany mam wiatrakami na 6-7v wiec praktycznie niesłyszalnymi. dyski hdd również niemalże niesłyszalne. Tak na marginesie zaczęły mi w Taganie pływać napięcia, nie śmiałem zasilacza z początku podejrzewać, ale okazało się że za niskie napięcie 3.3v (było od 2.9 do 3.3) powodowało błędy w wyświetlaniu grafiki w 3d(jak po nadmiernym przetaktowaniu). Zmniejszenie częstotliwości pamięci ze standardowych 1200 na 900 pomagało więc cóż myślę - grafika padaka jakaś. Znacznie późniejo okazało się (po zmierzeniu napięć miernikiem) że to wina zasiłki. (Na innych zasilaczach które na chwilę mogłem podpiąć było ok wszystko). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 Jeśli chodzi Ci o cisze to polecam coolteka 500W - w środku siedzi papst cichutki :wink: Napięcia też trzyma jak należy. Pozdr, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoko240 Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Ale czy cichszy niż ten Tagan U01, hmm. . Wiem, teraz trochę marudzę bo ten Tagan jest dość cichy, ale.. . Ale jak mogę wybierać ,to pytam się może coś z doświadczeń Waszych.... Dzięki za odpowiedź poprzednią. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 A może np jakiś Seasonic? Wysoka sprawność i polecane przez SPCR. Sam powinienem jakiegoś mieć w przyszłym tygodniu. Nie wiem jak cichy jest tagan U01 ale myślę, że da się teraz coś równie cichego znaleźć. Zenfist na stronce ma też info, że Topower P3 450W (wersja 2x80mm) jest też bardzo cichutka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Nic nie jest cichsze od U01 na wicherkach Sanyo Denki, prócz pasywów. lub półpasywów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Nic nie jest cichsze od U01 na wicherkach Sanyo Denki, prócz pasywów. lub półpasywów. Jak to nic? Dobra slizgowa 120stka bedzie rownie cicha. W taganach 2gi wentyl jzu taki cichy tez nie jest. Ale fakt ze kupujac dzis seasonica nie dostaniemy pierwszej rev ktora ma slizgowego wentyla, tylko kulkowa Adde, a ona bedzie glosniajsza niz Sanyo w U01. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Musisz sobie coś uświadomić. Osobna sprawa to pomiar hałasu wentylatora chodzącego luzem, a osobna przykręconego do blachy, która działa jak pudło rezonansowe i każda wibracja zostaje wzmocniona. Ja dalej twierdzę , że U01 będzie cichszy. Oba miałem w łapach i mogę się wypowiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Mam 120stke przykrecona wstawiona do zasilacza i jest cichsza od U01, mam porownanie zreszta. Podkladki gumowe pod mocowanie wentyla, no i fakt ze ledwo sie kreci. Takie cos zdecydowanie wygrywa z taganem w ktorym lataja pod obciazeniem 2 wentylki. Nic gotowego sie nie moze rownac psu z wymienionym i skreconym na stale wentylem np fanderem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Mam 120stke przykrecona wstawiona do zasilacza i jest cichsza od U01, mam porownanie zreszta. Podkladki gumowe pod mocowanie wentyla, no i fakt ze ledwo sie kreci. Takie cos zdecydowanie wygrywa z taganem w ktorym lataja pod obciazeniem 2 wentylki. Nic gotowego sie nie moze rownac psu z wymienionym i skreconym na stale wentylem np fanderem. Widać nie miałeś do czynienia z Taganem U01 (ale jeszcze wtedy jak były w nim montowane Sanyo Denki). W czasie gdy byłem na targach tuningu w NOT'cie we Wrocławiu rozmawiałem z jednym z "przedstawicieli" Tagana, jeśli można ich tak było nazwać. Zapytałem ich dlaczego do ciężkiej cholery zaczęli montować beznadziejnie głośne i prykające wentylatory innej firmy. Powiedział, że firma Tagan ma inne zdanie na ten temat i że obecne są lepsze od poprzednich (przynajmniej wiedział o co chodzi). Niestety nie mieli racji.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Widać nie miałeś do czynienia z Taganem U01 (ale jeszcze wtedy jak były w nim montowane Sanyo Denki). W czasie gdy byłem na targach tuningu w NOT'cie we Wrocławiu rozmawiałem z jednym z "przedstawicieli" Tagana, jeśli można ich tak było nazwać. Zapytałem ich dlaczego do ciężkiej cholery zaczęli montować beznadziejnie głośne i prykające wentylatory innej firmy. Powiedział, że firma Tagan ma inne zdanie na ten temat i że obecne są lepsze od poprzednich (przynajmniej wiedział o co chodzi). Niestety nie mieli racji.... Wiem co mowie. Uzywalem Tagana U01 480W przez ponad pol roku wlasnie z wentylem Sano Denki (najstarsza rewizja). Wentylator bardzo cichy zgoda, ale 2gi juz tak nie (wewnetrzny). No i jestem w stanie zweryfikowac czy topowe wentyle 120mm slizgowe puszczone nawet na nizszych obrotach vs to 80mm sa cichsze a mowimy o bardzo niskim poziomie halasu. To juz nasluchiwanie wentylatora z okolo 10cm. Z moich doswiadczen jednak stawialbym na customa. W czasie obciazenia w taganie lataja juz 2 wentyle. Dochodzi tykanie samej elektroniki (ale to pomijam bo zajmujemy sie wentylami). Nie pisalbym takich rzecz nie majac osobicie do czynienia z tym typem wentylatora. Sa bardzo dobre, ale jesli chcemy wymeiniac i puszczac cos na stalym napieciu to nie maja szans w takim starciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) Owszem zgodzę się z Tobą co do głośności przy pełnym obciążeniu. Ale chyba nie kupuje się zasilacza, ktróy przez 24h na dobę będzie pracował na max możliwości. Miałem Seasonica z Fanderem puszczonym na najniższe możliwe obroty, ale to mnie nie satysfakcjonowało, bo straciłem przez to gwarancję. Ponadto według mnie (możesz się z tym nie zgodzić, ale takie jest moje doświadczenie) żadna 120 puszczona na 550 nie jest cichsza od Sanyo pracującego na 400. Tym samym nie chcę byśmy popadli w jakikolwiek spór, chodzi tylko o to, że nie ma już zasilaczy tak cichych fabrycznie jak było to w przypadku Tagana. Edytowane 25 Września 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) Konaczac - gdyby moj Tagan nie tykal, nie wymineialbym go, wentyle nie byly powodem. 480tka bardzo fajny zasilacz byl, no moze poza koszmarna iloscia kabli w desktopie. Ale tykanie pfc dyskwalifikowalo. Edytowane 25 Września 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Podepne sie pod temat bo o taki zasilacz jak w tytule wlasnie mi chodzi:) Mialem juz swojego faworyta - Cooltek 600W ale dowiedzialem sie ze jest problem z dostepnoscia tego zasilacza i ewentualnymi reklamacjami i... podobno wcale nie jest taki cichy... W zwiazku z tym w pewnym sklepie z zasilaczami skierowano moja uwage na modele Topowera szczegolnie na modele z nowej linii P3 podobno sa jednymi z najcichszych obecnie na rynku i przy okazji jednymi z najwyzsza sprawnoscia. Chcialem zapytac tegie glowy na tym forum czy cos wiedza na ten temat i czy rzeczywiscie ten zasilacz jest godny uwagi? Rozpatruje tez serie P6 i P7. Priorytetem jest cisza, stabilnosc napiec i odpinane kable, teorytecznie wiec kazda z serii P3, P6 i P7 oferuje model ktory bylby dla mnie odpowiedni. Wiem ze polecacie Coolteki ale z nimi jest tak jak juz napisalem wyzej, a Tagany Dual Engine z odpinanymi kablami sa poza moim zasiegiem finansowym poza tym czytalem juz na forum opinie srednio zadowolonego uzytkownika... Z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) ja bym brał coolteka lub Amacrox+Fander a może ta zasiłka Cię zainteresuje :) Antec Neo HE 500 edit przepraszam pomyliło mi się z P5 lol, co do P3 to te zasiłki są takie jak piszesz :) czyli zajebiste Edytowane 26 Września 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 no P3 to spoko zasiłki tylko mają problem z napięciami gdy np linia 12V jest mocno obciążona a 5V jest obciążana w minimalnym stopniu :) ...cos wiecej na ten temat, na czym te problemy polegaja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Chodziło mu o P5 a nie o P3, czytaj do końca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...