Dzidaziom Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Na początku przyszłego tygodnia mają składać zamówienie w DE. Później wysyłka do sklepu, w którym to kupuję. A później do mnie. Ile to potrwa? Oby jak najkrócej .... Coś wiesz?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 (edytowane) Coś wiesz?:)Jeśli wszystko dobrze pójdzie jutro firmą kurierską dostanę ją do pracy. W weekend planuję montaż Edit: Będzie w czwartek jednak. Trochę szkoda :cry: Oby przed weekendem Edytowane 22 Listopada 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Czekamy z niecierpliwoscia, az zdasz relacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Mam już pompkę. Zestaw 3 pudełek "Zrób to sam" ;) Pompkę tę można umieścić w koszyku na dyski. Tyle, że trzeba ją wkręcić na stałe. Gdzieś widziałem takie sanki, na których pompka była wsuwana i wysuwana z koszyczka. Wiecie gdzie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Jak z glosnoscia, poprawilo sie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Jak z glosnoscia, poprawilo sie?Teraz jestem w pracy. Pompki będę wymieniał w weekend. Na razie nic nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 podpytaj ja ;) moze zdradzi jak zamierza pracowac... a tak na powaznie, czekalismy tyle - to do weekendu wytrzymamy. Czekam na relacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 podpytaj ja ;) moze zdradzi jak zamierza pracowac... a tak na powaznie, czekalismy tyle - to do weekendu wytrzymamy. Czekam na relacje Przecież wam napisałem że mam ten zestaw od 2 tygodni i nie ma żadnej poprawy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 nie doluj chlopaka, moze trafila mu sie dobra ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Przecież wam napisałem że mam ten zestaw od 2 tygodni i nie ma żadnej poprawy... Jeden karaluch wiosny nie czyni ;F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Czekamy... :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Czekamy... :D :DNie piszcze za kazdym razem 10 takich postow wyrazajacych podniecenie oczekiwaniem na wiadomosc czy pompka jest cicha czy nie. Napisal kiedy powie - czekac. Ktos sobie bedzie kiedys chcial poszukac o Laingu, czyac ten temat i bedzie przewijal tony jakichs emot i westchnien.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Pompka jest podłączana do zasilacza, startuje razem z kompem. Jak w takim razie napełniać układ? :blink: Gdy nie będzie w pełni napełniony może dojść do przegrzania. Wypinacie zasilanie z płyty? Próbował robić ktoś podświetlenie tego reza? Szczegóły wykonania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Co to za problem podłączyć pod zasilacz AT :lol: Jak z głośnoscią? A co do podświetlenia - parę diod i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Pompka jest podłączana do zasilacza, startuje razem z kompem. Jak w takim razie napełniać układ? :blink: Gdy nie będzie w pełni napełniony może dojść do przegrzania. Wypinacie zasilanie z płyty? Próbował robić ktoś podświetlenie tego reza? Szczegóły wykonania? Odlacz zasilanie od mobo, niech uklad popracuje na samym zasilaczu - jak sie odpowietrzy podlacz plyte. Ja u siebie odlaczalem zasilanie w momencie gdy popmka zaczynala sie silowac z powietrzem zeby jej nie przegrzac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Dla przypomnienia, mam tę pompkę: http://www.alphacool.de/product_info.php/p...water-tank.html Złożyłem ją do kupy, złączki podłączyłem kawałkiem węża, zalałem zwykłą kranówką, podłączyłem do zasilacza. Pompka włączona leży na dywanie Jestem w szoku jeśli chodzi o wydajność tej pompki :blink: Gdy w rezie nie było wody prawie "po korek" - zaczął tworzyć się wir .... Słychać szum wirnika i czasem odgłos bąbelków powietrza Na razie działa bez żadnego obciążenia (nie w układzie) więc może stąd ta wydajność :blink: Zaraz podłączę czujnik obrotów pod mobo żeby zobaczyć odczyty z jej czujnika obrotów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 hałas ziomie, hałas :) Cichutko jest? Jak tak to jutro sobie takową sprawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 AndyN podaj oznaczenia pompki (seria). Nie ma zadnych "dodatkowych" odglosow towarzyszacych jej pracy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) AndyN podaj oznaczenia pompki (seria). Nie ma zadnych "dodatkowych" odglosow towarzyszacych jej pracy? Na PCB (po rozkręceniu) można było m.in. przeczytać: Laing rev. 6.0 Na obudowie pompki: Type DDC-1plusT DC 12V 18W TF 60 IP 32 Made in EU Kod kreskowy: 5300519 Oprócz szumu wirnika i czasem plusku wody nic innego nie słychać Co zrozumiałe, pompka w obiegu nie miała chłodnicy jedynie kawałek wężyka -> ona nieźle podgrzewa wodę ... :? Woda po jakichś 10 minutach pracy miała "paluchem" temperaturę ciepłej zupy ..... :blink: - z tego powodu ją wyłączyłem. Jutro zamontuję - wtedy zaczną się testy długodystansowe -> więc może wstrzymajcie się z zamawianiem i poczekajcie trochę :!: Dla przypomnienia -> to wersja 600 l/h z miernikiem obrotów Edytowane 24 Listopada 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Ja jak napełniam układ podpinam pompkę do drugiego kompa i po odpowiednim odpowietrzeniu układu włączam na 12V macierzystego. Zajmuje to chwilkę tylko. Jednak masz inną pompkę. Oznaczenia mojej tutaj: http://images2.fotosik.pl/103/2c84058e48f51729med.jpg Moja bierze 10W a twoja 18W więc nic dziwnego, że u ciebie woda jest ciepła i pompka jest głośna :huh: tutaj cały topic o moim WC: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=206563 Edytowane 24 Listopada 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Jednak masz inną pompkę. Oznaczenia mojej tutaj: http://images2.fotosik.pl/103/2c84058e48f51729med.jpg Moja bierze 10W a twoja 18W więc nic dziwnego, że u ciebie woda jest ciepła i pompka jest głośna :huh: 10W? To jest wersja 420 l/h? Woda robi się ciepła. Ale skąd wiesz czy w wersji 420 l/h też nie byłaby ciepła gdyby chodziła bez chłodnicy? Głośna? Nie powiedziałbym. Więcej będę wiedział gdy wymienię pompki i Laing popracuje trochę pod obciążeniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Tak moja jest 420 l/h. Temperatury bez chłodnicy nie mierzyłem więc nie będę się sprzeczał. Na pewno pompka będzie cichsza jak dodasz glikolu. Zobaczymy zresztą twoje testy w kompie, bardzo jestem ich ciekaw bo robisz je szczegółowo i interesująco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Oprócz szumu wirnika i czasem plusku wody nic innego nie słychać Jak nie ma takiego irytujacego pisku o wysokiej czestotliwosci to jest dobrze, jak ja juz wepniesz do ukladu skrec jej troche rpm i zdaj relacje. Co prawda caly zamet rozbijal sie o normalna v. lainga (ta slabsza oscylujaca pomiedzy 400 a 500 l/h - dokladnie nie pamietam). Ty z kolei masz ta wzmocniona wersje - ich te problemy chyba nie dotycza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Co prawda caly zamet rozbijal sie o normalna v. lainga (ta slabsza oscylujaca pomiedzy 400 a 500 l/h - dokladnie nie pamietam). Ty z kolei masz ta wzmocniona wersje - ich te problemy chyba nie dotycza.no, niestety racja, problemy sa raczej z pompkami 10W a nie z 18W (ver. z plusem). Pojawia sie tu jednak pewna opcja - oddac swojego glosnego 1T, troche dolozyc i wziac ta mocniejsza wersje. Z drugiej strony juz wydalismy 250zl liczac na otrzymanie dobrego produktu, nie ma zadnej gwarancji, ze nie przejedziemy sie ponownie. Z reszta... niewazne, czekam na jakies testy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Pompka jest podłączana do zasilacza, startuje razem z kompem. Jak w takim razie napełniać układ? :blink: Gdy nie będzie w pełni napełniony może dojść do przegrzania. Wypinacie zasilanie z płyty? Próbował robić ktoś podświetlenie tego reza? Szczegóły wykonania? Zapraszam do mojego tematu o WC. Tam zobaczysz jak wygląda podświetlony Laing oryginalną diodą Alphacool :wink: Co do napełniania, ja wlewam wodę do reza, włączam zasilanie, jak zaczyna brakować wody wyłączam pompkę, dolewam wody itd. Aha, u mnie jest: Type DDC-1plus RT DC 12V 18W TF 80 IP 32 Made in EU Edytowane 24 Listopada 2006 przez -GIZIU- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Jak nie ma takiego irytujacego pisku o wysokiej czestotliwosci to jest dobrze, jak ja juz wepniesz do ukladu skrec jej troche rpm i zdaj relacje.Jak na razie taki dźwięk się nie pojawił Nie będę miał możliwości regulowania V - nie mam czym Przypomniałem sobie, że mam akwarium :D a w nim termometr (pomiary przy odkręconym korku, termometr w rezie, wężyk Innovateka łączący wlot i wylot pompki ma jakieś 30-40 cm) 23 st - temperatura wody przed startem pompki (całą noc stała wyłączona) 28 st - po 5 minutach pracy 33 st - po 10 minutach pracy 37 st - po 15 minutach pracy ok 40 st (skończyła się skala na termometrze :lol: ) - po 20 minutach pracy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Jak nie ma takiego irytujacego pisku o wysokiej czestotliwosci to jest dobrze, jak ja juz wepniesz do ukladu skrec jej troche rpm i zdaj relacje. Co prawda caly zamet rozbijal sie o normalna v. lainga (ta slabsza oscylujaca pomiedzy 400 a 500 l/h - dokladnie nie pamietam). Ty z kolei masz ta wzmocniona wersje - ich te problemy chyba nie dotycza. Dotyczą, ja mam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 (edytowane) Oto jakie dzwięki wydaje mój Laing: Nagrywane aparatem cyfrowym Sony CyberShot DSC-P73 Włączony cały komputer. Aparat w odległości 5-10cm od pompy ( w tle słychać jak stuka głowica HDD ) - KLIK Dla porównania Fander 120mm skręcony na minimalne obroty - KLIK Edytowane 25 Listopada 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Pompka zamontowana. Kilka spostrzeżeń "na gorąco" * pompka pomimo podobnej teoretycznej wydajności co eheim 1048 (600 l/h) w moim WC jest duuużo mocniejsza. Eheim z tym co mam w WC dawał przepływu (mam miernik przepływu) ok 3700 (tj. chyba 37l/h), ostatnio schodził poniżej 30 l/h :blink: (chyba PX zaczął się zapychać). Po założeniu Lainga przepływ skoczył do ok 8500 (tj. chyba 85l/h) Na eheimie nigdy taki nie był. Dotykając wężyków czuć jak w nich woda płynie/zap******* ;) * pompka jak na razie nie wydaje żadnych niepokojących dźwięków. Słychać, że nie jest do końca odpowietrzona gdyż słychać takie "szeleszczenie" powietrza - mam nadzieję, że się odpowietrzy * pompka jest pomyślana żeby wraz z topem z plexi i rezem mieściła się w koszyczku od dysków. Ale nie w moim chiefteku :cry: Korek jest minimalnie zbyt wysoki (jakieś 2-3 mm) nie da się pompki w koszyczek wsunąć ze względu na wyprofilowanie koszyczka na krawędziach -> w następny weekend w ruch pójdzie szlifierka kątowa. Wtedy pompka "zawiśnie" i zostanie odizolowana od podłoża. Na razie stoi na półce od tego koszyczka * gdy już układ zostanie przetestowany pod kątem wydajności mam zamiar te pomiary: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=212033&hl= uzupełnić o porównanie wyników z Laingiem (te same takty - ta sama zasada testowania) Zobaczymy czy większy przepływ coś daje Jeśli o czymś zapomniałem napisać, pytajcie Powtarzam: dajcie mi trochę czasu na sprawdzenie czy przypadkiem nie zacznie trzeszczeć (tfu, tfu!!) po pewnym czasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Czekamy na dalszą wiedzę :) po jakim czasie innym pompka zaczęła hałasować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...