Skocz do zawartości
monster21

Laing Ddc

Rekomendowane odpowiedzi

Czekamy... :D :D

Nie piszcze za kazdym razem 10 takich postow wyrazajacych podniecenie oczekiwaniem na wiadomosc czy pompka jest cicha czy nie. Napisal kiedy powie - czekac.

Ktos sobie bedzie kiedys chcial poszukac o Laingu, czyac ten temat i bedzie przewijal tony jakichs emot i westchnien..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompka jest podłączana do zasilacza, startuje razem z kompem. Jak w takim razie napełniać układ? :blink: Gdy nie będzie w pełni napełniony może dojść do przegrzania. Wypinacie zasilanie z płyty?

Próbował robić ktoś podświetlenie tego reza? Szczegóły wykonania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompka jest podłączana do zasilacza, startuje razem z kompem. Jak w takim razie napełniać układ? :blink: Gdy nie będzie w pełni napełniony może dojść do przegrzania. Wypinacie zasilanie z płyty?

Odlacz zasilanie od mobo, niech uklad popracuje na samym zasilaczu - jak sie odpowietrzy podlacz plyte.

Ja u siebie odlaczalem zasilanie w momencie gdy popmka zaczynala sie silowac z powietrzem zeby jej nie przegrzac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla przypomnienia, mam tę pompkę: http://www.alphacool.de/product_info.php/p...water-tank.html

Złożyłem ją do kupy, złączki podłączyłem kawałkiem węża, zalałem zwykłą kranówką, podłączyłem do zasilacza. Pompka włączona leży na dywanie

Jestem w szoku jeśli chodzi o wydajność tej pompki :blink: Gdy w rezie nie było wody prawie "po korek" - zaczął tworzyć się wir ....

Słychać szum wirnika i czasem odgłos bąbelków powietrza

Na razie działa bez żadnego obciążenia (nie w układzie) więc może stąd ta wydajność :blink:

Zaraz podłączę czujnik obrotów pod mobo żeby zobaczyć odczyty z jej czujnika obrotów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN podaj oznaczenia pompki (seria). Nie ma zadnych "dodatkowych" odglosow towarzyszacych jej pracy?

Na PCB (po rozkręceniu) można było m.in. przeczytać: Laing rev. 6.0

Na obudowie pompki:

Type DDC-1plusT

DC 12V 18W TF 60

IP 32 Made in EU

Kod kreskowy: 5300519

Oprócz szumu wirnika i czasem plusku wody nic innego nie słychać

Co zrozumiałe, pompka w obiegu nie miała chłodnicy jedynie kawałek wężyka -> ona nieźle podgrzewa wodę ... :? Woda po jakichś 10 minutach pracy miała "paluchem" temperaturę ciepłej zupy ..... :blink: - z tego powodu ją wyłączyłem. Jutro zamontuję - wtedy zaczną się testy długodystansowe -> więc może wstrzymajcie się z zamawianiem i poczekajcie trochę :!:

Dla przypomnienia -> to wersja 600 l/h z miernikiem obrotów

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak napełniam układ podpinam pompkę do drugiego kompa i po odpowiednim odpowietrzeniu układu włączam na 12V macierzystego. Zajmuje to chwilkę tylko.

Jednak masz inną pompkę. Oznaczenia mojej tutaj:

http://images2.fotosik.pl/103/2c84058e48f51729med.jpg

Moja bierze 10W a twoja 18W więc nic dziwnego, że u ciebie woda jest ciepła i pompka jest głośna :huh:

tutaj cały topic o moim WC:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=206563

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak masz inną pompkę. Oznaczenia mojej tutaj:

http://images2.fotosik.pl/103/2c84058e48f51729med.jpg

Moja bierze 10W a twoja 18W więc nic dziwnego, że u ciebie woda jest ciepła i pompka jest głośna :huh:

10W? To jest wersja 420 l/h? Woda robi się ciepła. Ale skąd wiesz czy w wersji 420 l/h też nie byłaby ciepła gdyby chodziła bez chłodnicy?

Głośna? Nie powiedziałbym. Więcej będę wiedział gdy wymienię pompki i Laing popracuje trochę pod obciążeniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak moja jest 420 l/h. Temperatury bez chłodnicy nie mierzyłem więc nie będę się sprzeczał. Na pewno pompka będzie cichsza jak dodasz glikolu.

Zobaczymy zresztą twoje testy w kompie, bardzo jestem ich ciekaw bo robisz je szczegółowo i interesująco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz szumu wirnika i czasem plusku wody nic innego nie słychać

Jak nie ma takiego irytujacego pisku o wysokiej czestotliwosci to jest dobrze, jak ja juz wepniesz do ukladu skrec jej troche rpm i zdaj relacje.

Co prawda caly zamet rozbijal sie o normalna v. lainga (ta slabsza oscylujaca pomiedzy 400 a 500 l/h - dokladnie nie pamietam). Ty z kolei masz ta wzmocniona wersje - ich te problemy chyba nie dotycza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda caly zamet rozbijal sie o normalna v. lainga (ta slabsza oscylujaca pomiedzy 400 a 500 l/h - dokladnie nie pamietam). Ty z kolei masz ta wzmocniona wersje - ich te problemy chyba nie dotycza.

no, niestety racja, problemy sa raczej z pompkami 10W a nie z 18W (ver. z plusem).

Pojawia sie tu jednak pewna opcja - oddac swojego glosnego 1T, troche dolozyc i wziac ta mocniejsza wersje.

Z drugiej strony juz wydalismy 250zl liczac na otrzymanie dobrego produktu, nie ma zadnej gwarancji, ze nie przejedziemy sie ponownie.

Z reszta... niewazne, czekam na jakies testy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do mojego tematu o WC. Tam zobaczysz jak wygląda podświetlony Laing oryginalną diodą Alphacool :wink: Co do napełniania, ja wlewam wodę do reza, włączam zasilanie, jak zaczyna brakować wody wyłączam pompkę, dolewam wody itd.

Aha, u mnie jest:

Type DDC-1plus RT

DC 12V 18W TF 80

IP 32 Made in EU

Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie ma takiego irytujacego pisku o wysokiej czestotliwosci to jest dobrze, jak ja juz wepniesz do ukladu skrec jej troche rpm i zdaj relacje.

Jak na razie taki dźwięk się nie pojawił

Nie będę miał możliwości regulowania V - nie mam czym

Przypomniałem sobie, że mam akwarium :D a w nim termometr

(pomiary przy odkręconym korku, termometr w rezie, wężyk Innovateka łączący wlot i wylot pompki ma jakieś 30-40 cm)

23 st - temperatura wody przed startem pompki (całą noc stała wyłączona)

28 st - po 5 minutach pracy

33 st - po 10 minutach pracy

37 st - po 15 minutach pracy

ok 40 st (skończyła się skala na termometrze :lol: ) - po 20 minutach pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotyczą, ja mam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto jakie dzwięki wydaje mój Laing:

Nagrywane aparatem cyfrowym Sony CyberShot DSC-P73

Włączony cały komputer.

Aparat w odległości 5-10cm od pompy ( w tle słychać jak stuka głowica HDD ) - KLIK

Dla porównania Fander 120mm skręcony na minimalne obroty - KLIK

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompka zamontowana. Kilka spostrzeżeń "na gorąco"

* pompka pomimo podobnej teoretycznej wydajności co eheim 1048 (600 l/h) w moim WC jest duuużo mocniejsza. Eheim z tym co mam w WC dawał przepływu (mam miernik przepływu) ok 3700 (tj. chyba 37l/h), ostatnio schodził poniżej 30 l/h :blink: (chyba PX zaczął się zapychać). Po założeniu Lainga przepływ skoczył do ok 8500 (tj. chyba 85l/h) Na eheimie nigdy taki nie był.

Dotykając wężyków czuć jak w nich woda płynie/zap******* ;)

* pompka jak na razie nie wydaje żadnych niepokojących dźwięków. Słychać, że nie jest do końca odpowietrzona gdyż słychać takie "szeleszczenie" powietrza - mam nadzieję, że się odpowietrzy

* pompka jest pomyślana żeby wraz z topem z plexi i rezem mieściła się w koszyczku od dysków. Ale nie w moim chiefteku :cry: Korek jest minimalnie zbyt wysoki (jakieś 2-3 mm) nie da się pompki w koszyczek wsunąć ze względu na wyprofilowanie koszyczka na krawędziach -> w następny weekend w ruch pójdzie szlifierka kątowa. Wtedy pompka "zawiśnie" i zostanie odizolowana od podłoża. Na razie stoi na półce od tego koszyczka

* gdy już układ zostanie przetestowany pod kątem wydajności mam zamiar te pomiary: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=212033&hl= uzupełnić o porównanie wyników z Laingiem (te same takty - ta sama zasada testowania) Zobaczymy czy większy przepływ coś daje

Jeśli o czymś zapomniałem napisać, pytajcie

Powtarzam: dajcie mi trochę czasu na sprawdzenie czy przypadkiem nie zacznie trzeszczeć (tfu, tfu!!) po pewnym czasie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi