Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Laing padł. Grzał się do tej pory ostro, ale chodził. Do wczoraj - komp wstał, pompka nie <_<

Mam nadzieję, że reszta sprzętu żyje i nie pociągnął za sobą proca/grafy.

Oczywiście stało się to w najmniej odpowiednim momencie, czyli godzinę przed 10-dniowym wyjazdem.

Teraz zanim wrócę, odeślę pompkę i dostanę nową, będę 3-4 tygodnie na boxie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że masz szczęście jak ja do części (dzisiaj nowy biostar tforce zabił mi radeon'a X800 XL)... i też jesteś z Wawy - będziemy musieli opić nasze nieszczęście kiedyś :wink:

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weźcie pod uwagę wysokość podnoszenia cieczy i zastosowanie.

Laing DDC ma prawie 4 metry i pompki tego typu nie reagują mocno na opory w przepływie, w końcu są stworzone do napędzania domów, więc muszą dać radę.

Eheim nie jest przystosowany do dużych obciążeń, gdyż w akwarium takich nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak cytujemy Kyńka, to proszę bardzo:

mierzyłem organoleptycznie - czyli przez układ przepuszczałem wodę - jeden koniez połączony z miską gdzie dużo wody było a wąż drugiego końca wpadał do naczynia z podziałką

144l/h - laing 700b

215l/h laing dcc

nie widzę ani tych 400l/h ani 2 razy większego przepływu...

@GDR

TEST porównanie lainga dcc+ - normalny top / top z pleksy / rez < o coś takie Ci chodzi?

Edytowane przez Jarogniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie z testowania nowych pompek nici :?

PS Giziu i reszta może ruszycie z miejsca czesc ciała gdzie koncza się plecy? Wy macie pompki w domu :?

Napisz to firmie kurierskiej która przewozi moją paczkę z rezem do Lainga :angry: Przesyłka spóźnia się już tydzień czasu. JAK DOSTANĘ REZ TO PRZETESTUJĘ I NAPISZĘ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A naprawdę bez reza nie da się uruchomić pompki? <_<

Brak wężyków to też nie problem - wystarczy sie przejść do motoryzayjnego i kupić byle jaki zeby tylko pasował koszt 1-2zł i metr wystarczy.

Pare osób czeka tylko na Twoje porównanie i kilku innych posiadaczy - miej to na uwadze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A naprawdę bez reza nie da się uruchomić pompki? <_<

Brak wężyków to też nie problem - wystarczy sie przejść do motoryzayjnego i kupić byle jaki zeby tylko pasował koszt 1-2zł i metr wystarczy.

Pare osób czeka tylko na Twoje porównanie i kilku innych posiadaczy - miej to na uwadze.

Wszystko się da, tylko chcę przetestować w warunkach w których ta pompka ma pracować a nie w wannie itp. Zrobię test jak przyjdzie rez. EOT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO jak ma być cicha to nie ważne czy zrobisz test w wannie, czy z AGB w układzie... Zresztą na jakimś zagranicznym forum czytałem, że rez ją odrobinę ucisza. A nie wszyscy będą kupować rez, więc mógłbyś podłączyć pompkę z oryginalnym topem i dopiero później z AGB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że masz szczęście jak ja do części (dzisiaj nowy biostar tforce zabił mi radeon'a X800 XL)... i też jesteś z Wawy - będziemy musieli opić nasze nieszczęście kiedyś :wink:

Zdecydowanie :wink:. Może przy okazji pomęczy się przy browarze ram siakiś, bo mam 2 komplety pqi, które się z moją płytą nie lubią i chętnie bym na innej popróbował... Ale to sprawa do obgadania po długim weekendzie :wink:

A co do Radeonów - mam na pólce 3 albo 4 walnięte sztuki MSI 9800 pro / XXL => może da sie z tego jedną działającą sklecić? :lol2: Wkrótce jako pamiątki / części zamienne na Allegro lądują... (już dawno powinny, nie mogę się do tego zebrać)

/OT OFF

Edytowane przez LordFury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko się da, tylko chcę przetestować w warunkach w których ta pompka ma pracować a nie w wannie itp. Zrobię test jak przyjdzie rez. EOT.

Nie rób scen, mógłbyś ułatwić kilku osobom życie (w tym mnie) - to dosłownie 15 minut roboty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie o cichych pompach ktoś testował pompy CO/CWU i podobno był bardzo duży spadek przepływu przy zastosowaniu reza nie wiadomo czy Laing również ma takie problemy. Konstrukcja podobna ale nigdy nic nie wiadomo. Wątpliwości mogą rozwiązać tylko obiektywne testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ale po co.

Przeciez mozna napisac ze ma sie w posiadaniu nowa rewizje i niech reszta sobie poczeka na opinie. Tak jakby ten brak wezy badz reza stwarzal taki ogromny problem.

Ludzie dachu nad glowa nie maja i to jest problem, a poswiecenie 15 czy 20 min na to zeby pompka pochodzila sobie troche na wodzie z miski... N/C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi