Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i na koniec wirnik, wyglada na to, ze podczas pracy przyciera o scianki.

Na metalu widoczna czarna, latwo usuwalna plama. W poprzednim egzemplarzu mialem to samo:

post-135449-1165102069_thumb.jpg

Najlepsze jest to, ze po usunieciu tego shitu z wirnika pompka zaczela wyraznie glosniej pracowac.

Zapowiada sie kolejna wymiana.

Każdy Laing ma tą plamę od nowości. Może jest potrzebna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Mogę w każdej chwili odkręcić korek i poziom wody w rezie się nie podnosi.

Cofam co napisałem wcześniej. Po odkręceniu korka woda się nie wylewa, jest ok. Może wcześniej korki od odpowietrzania chłodnicy były niedokręcone i dlatego się wylewało.

marudzenia na temat Lainga cd.

sticker: Type DDC-1 T

DC12V 10W TF60

IP 32 Made in UE

5436095

Może problem dotyczy wersji 10W? Z wersjami mocniejszymi nie ma tego problemu?

Na razie u mnie jest cicho. Co będzie w przyszłości nie jestem w stanie przewidzieć. NA RAZIE jestem zadowolony z wymiany Eheima1048 na tego Lainga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybania ciąg dalszy:

a może top i rez powodują, że łatwiej się odpowietrza? Może hałasują bo są zapowietrzone?

Ja najpierw nalewam chłodziwo prawie po korek w rezie. Następnie poprzez odpowietrzniki w chłodnicy nalewam do reszty układu. Tak by możliwie dużo nalać przed włączeniem pompki. Dopiero później włączam pompkę i poprzez odpowietrzacze dolewam chłodziwa.

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po otworzeniu swojego lainga, tez nie zauwazylem zeby cos bylo zjarane. Co do tego czarnego shitu na wirniku, tez mialem takiego cosia - ale po starciu tego czegos nie zauwazylem zeby pompa pracowala glosniej od stanu poprzedniego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dziś w cooling.pl i mam dwie wiadomości. Dobra: obecne DDC są (według chłopaków) cichsze od poprzednich rewizji. Zła: jak dla mnie brzęczenie jest nie do zaakceptowania, choć to może wina dysku WD w ich komputerze testowym. Cholernie żałuję, że rok temu pozbyłem sie mojego bezgłośnego Lainga, chlip chlip...

Sam już nie wiem co robić, będę dalej szukał jakiegoś DDC, bo szkoda żeby top z pleksy marnował się w szafie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybania ciąg dalszy:

a może top i rez powodują, że łatwiej się odpowietrza? Może hałasują bo są zapowietrzone?

moja odpowietrza sie szybko, charakterystyczny szelest powietrza znika, a jednostajny dzwiek wysokiej

czestotliwosci pozostaje i wqrwia. Mozna go jedynie "modulowac" sciskajac wezyki.

Byś nie zarobił, bo się zjarał i poszedł na gwarancję dry.gif. Właśnie, muszę napisać do sklepu, jak tam wymiana idzie...

za niedlugo sie okaze, ze cichy Laing to martwy Laing ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem zamiar kupić lainga, ale po ostatnich postach mam wątpliwości. Może lepiej wziąć Innovatek Plus-12V?

Ta niby?: http://www.webshop-innovatek.de/0000009427...43d0d41000.html

Najpierw skontaktuj się z userem Malik: http://forum.purepc.pl/index.php?showuser=109853

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze ktos tu mnie przywolal :)

Moje zdanie na temat pompki HPPS jest jak najbardziej pozytywne. Do czasu kiedy zacznie "PYRCZEĆ" - wtedy jest to nieznosny chalas. Po debacie z AndyN - stwierdzilismy ze to wirnik. Jak sie pozniej tez dowiedzialem na forum Innovateka - jest to normalne. Po jakims czasie wyrabiaja sie gumki, ktory utrzymuja ceramiczna oske - na ktorej montowany jest wlasnie wirnik. Zamowilem te gumki - zobaczymy czy bedzie poprawa.

Wspomne jeszcze, ze u mnie ten problem wynikl po roku pracy pompki. Nie wiem czy to duzo, czy malo - osobiscie twierdze ze to krotki okres czasu i jestem troche zdegustowany. Pompka troche kosztowala wiec powinna "troche" wiecej wytrzymac.

Jednakze gdyby nie ten defekt - powiedzialbym ze jest to pompka idealna. Przed zepsuciem - pracowala prawie nieslyszalnie.

Tyle z mojej strony na temat HPPS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Duzy grzmot" - Giziu nie przesadzaj :) Jest duza ale nie az tak :)

Jak ją zamawiałem to byłem zajarany a jak otworzyłem paczkę i wziąłem do ręki to miałem ochotę ją odesłać spowrotem :-| Może gdybym nie miał przed nią Lainga to bym inaczej do niej podszedł. Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ze 4 miechy miałem zdjęte WC w związku ze zmianą platformy i ślimaczeniem sie x4pro z nowymi blokami... I już sie zacząłem bać, że mój laing też zacznie pierdzieć i terkotać jak na nowo złoże układ... Wczoraj złożyłem all.

Włączyłem... przez 10 minut słyszałem bardziej jakieś terkotanie ale to nie z pompki a bardziej z bloków... Po 30 minutach było to bardzo sporadyczne.... A już dzisiaj błoga cisza ;>

I teraz mam pytanko.. wiecie może ile Watt ma nasza pompka? Chciałbym ją podłączyć do kontrolera obrotów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze pompka jest już w komputerze na kołęczkach dystansowych i wyciągnięcie jej to kilka godzin roboty (nie no przesadziłem ale po cholere mam ją wyciągać skoro tutaj sie dowiem ;) Zeby nie było ze jestem leniwy... chodziłem po stronach i są wszystkie parametry.. opróćz właśnie ilość pobieranego W.

Mam wersje z plusem z tego co pamietam.. wiec moge zapomnieć o puszczeniu jej przez kontroler...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy Lainga z rezerwuarem: do którego otworu podłączyliście rurkę wlotową? Do otworu w topie czy do otworu w rezie, który to jest wyżej?

Ja podłączyłem do otworu w topie ale zastanawiam się czy z powodu takiego podłączenia układ wolniej się odpowietrza. Mam wątpliwość czy gdy będzie podłączony do otworu w rezie to "nie trzeba pilnować" poziomu cieczy by nie spadła poniżej poziomu górnej krawędzi otworu co najmniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy Lainga z rezerwuarem: do którego otworu podłączyliście rurkę wlotową? Do otworu w topie czy do otworu w rezie, który to jest wyżej?

Ja podłączyłem do otworu w topie ale zastanawiam się czy z powodu takiego podłączenia układ wolniej się odpowietrza. Mam wątpliwość czy gdy będzie podłączony do otworu w rezie to "nie trzeba pilnować" poziomu cieczy by nie spadła poniżej poziomu górnej krawędzi otworu co najmniej

Miałem tak i tak (w topie i rezie) i:

W topie dużo gorzej/wolniej się odpowietrzało.

Nie musi zakrywać całkiem, wystarczy do połowy.

Oczywiście jeśli masz niski przepływ i ciśnienie w układzie, bo np teraz jak mam kompa na biurku i wszystko na tej samej wysokości, a WC to apogge i innova na gpu, cooltek dual. W układzie płyn innovateka+woda, i pieni się tak, że nie da rady odpowietrzyć całkiem... (wąż do reza podpięty). Nie wiem jakby było z borygo i całym układem.

Najlepiej sprawdź sam:)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi