Skocz do zawartości
McGreg

Temperatura I Chłodzenie

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam znowu inne pytanko. w biosie w plycie k8n - deluxe asusa, jest opcja overclokingu za pomoca procent mam athlona 64 3200+ ustawilem overclock na 10% co dalo mi teraz 2200 mzh, ale mam tazke ustawiony q-fan na:

- czujnik start na 30 st

- start wiatraka na 35 st (ok 1000 obr/min)

- start na max speed 40 st

przy spoczynku gdy nie robie nic mam teraz 29-33 st c, natomiast gdy gram w NFS Most Wanted dochodzi do 36-40 i wiatrak zwieksza predkosc na max.

Moj sprzet to: Athlon 64 3200+(podkrecony do 2200 Mhz); Asus K8N-deluxe; Ati radeon 9800 pro 128mb, excalibur; 512 mb ram.

Czy to wszystko jest ok i czy tak ma byc z ta temperatura oraz czy moge zostawic taki overclock przy napieciu ustawionym na automatyczne?

Oraz, oczywiscie czy to jest bezpieczne tak podkrecac procek, czy lepiej zostawic na nominalna 2000mhz predkosc? nie znam sie jescze na tym i dopiero zaczynam i bardzo prosze o pomoc.

dzieki i pozdrawiam

post-135066-1141312700_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

McGreg napisał(a):

ja mam znowu inne pytanko. w biosie w plycie k8n - deluxe asusa, jest opcja overclokingu za pomoca procent mam athlona 64 3200+ ustawilem overclock na 10% co dalo mi teraz 2200 mzh, ale mam tazke ustawiony q-fan na:

- czujnik start na 30 st

- start wiatraka na 35 st (ok 1000 obr/min)

- start na max speed 40 st

przy spoczynku gdy nie robie nic mam teraz 29-33 st c, natomiast gdy gram w NFS Most Wanted dochodzi do 36-40 i wiatrak zwieksza predkosc na max.

Moj sprzet to: Athlon 64 3200+(podkrecony do 2200 Mhz); Asus K8N-deluxe; Ati radeon 9800 pro 128mb, excalibur; 512 mb ram.

Czy to wszystko jest ok i czy tak ma byc z ta temperatura oraz czy moge zostawic taki overclock przy napieciu ustawionym na automatyczne?

Oraz, oczywiscie czy to jest bezpieczne tak podkrecac procek, czy lepiej zostawic na nominalna 2000mhz predkosc? nie znam sie jescze na tym i dopiero zaczynam i bardzo prosze o pomoc.

dzieki i pozdrawiam

takie podkręcanie jest bezpieczne, nic nie trzeba zamieniać w ustawieniach prędkości wiatraka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawadaki napisał(a):

takie podkręcanie jest bezpieczne, nic nie trzeba zamieniać w ustawieniach prędkości wiatraka

Czyli jesli teraz np. mam 31 st, wiatrak sie nie kreci (nie robie nic powaznego, tylko internet teraz), a procek jest podkrecony z 2000 na 2200 poprzez zwiekszenie tylko procentami na 10% z nominalnego. i voltaz jest na auto. mam teraz:

start czujnika jak osiagnie 30 st,

start wiatraka (obraca sie dosc wolno 800 obr/min) jak osiagnie 35 st,

i wreszcie

start wiatraka na max prędkość gdy osiagnie 40 st.

I tak moge zostawic i wszystko bedzie ok nawet stresujac komputer ostra gierka??

dziekuje za pomoc

grzesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

McGreg napisał(a):

Czyli jesli teraz np. mam 31 st, wiatrak sie nie kreci (nie robie nic powaznego, tylko internet teraz), a procek jest podkrecony z 2000 na 2200 poprzez zwiekszenie tylko procentami na 10% z nominalnego. i voltaz jest na auto. mam teraz:

start czujnika jak osiagnie 30 st,

start wiatraka (obraca sie dosc wolno 800 obr/min) jak osiagnie 35 st,

i wreszcie

start wiatraka na max prędkość gdy osiagnie 40 st.

I tak moge zostawic i wszystko bedzie ok nawet stresujac komputer ostra gierka??

dziekuje za pomoc

grzesiek

jasne, zostaw tak jak jest. mozesz nawet sprobowac podkrecic go jeszcze troche. jezeli sie nie wlaczy zresetuj biosa (wyciagnij bateryjke), jak wlaczy sie ale pracuje niestabilnie powroc na poprzednie ustawienia. albo sproboj DELIKATNIE zwiekszyc napiecie na procku. powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matt_rix napisał(a):

jezeli sie nie wlaczy zresetuj biosa (wyciagnij bateryjke), jak wlaczy sie ale pracuje niestabilnie powroc na poprzednie ustawienia.

Po co bateryjke ?? Ma przeciez zworke CLEAR CMOS.

@McGreg poczytaj

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=108869

oraz

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=108628

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matt_rix napisał(a):

jasne, zostaw tak jak jest. mozesz nawet sprobowac podkrecic go jeszcze troche. jezeli sie nie wlaczy zresetuj biosa (wyciagnij bateryjke), jak wlaczy sie ale pracuje niestabilnie powroc na poprzednie ustawienia. albo sproboj DELIKATNIE zwiekszyc napiecie na procku. powodzenia

hey

zmienilem dzisiaj obudowe na inna ( ma o jeden wiatrak mnie, stara juz sie nieco wytarla i jest stara, a poza tym nie moglem dobrze - wlasciwie wkrecic plyty gl) i co sie stalo, wartosci nieco sie zmienily. otoz teraz mam przy normalnej pracy mam 32-34 st a max przy tescie na prime95 wynosi 40-43st c

zmienilem takze troszeczke ust w biosie na q-fanie tzn teraz mam start 30st ale na wlne obroty wiatrak wlacza sie przy 33 a na max przy 35, czy tak tez moze byc?? w jakiej temp max ten procek moze pracowac bez obaw o zjaranie?

dzieki

pozdrowionka

grzesiek

p.s.mieszkam w anglii i tu ciezko zdobyc odpowiednia porade :(, dziekuje za wczesniejsza pomoc i prosze o odpowiedz na to pytanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi