Skocz do zawartości
delwin

Partycje Na Dwóch Dyskach

Rekomendowane odpowiedzi

Przygotowuję się do modernizacji sprzętu obejmującej dokupienie dodatkowego dysku (to chyba będzie Barracuda 7200.9 - 160 GB) do dotychczasowego starego Seagate 80 GB (model ST 380011A). Komputer w użytku domowym (WIN XP) - edycja tekstów, filmy, rzadziej gry . Czytałem (na forum też) jak podzielić to na partycje i jaki system plików użyć i przyznam, że trochę straciłem orientację jak to najlepiej podzielić - bo wersje są sprzeczne lub nie do końca konsekwentne:

- plik wymiany (FAT 16 ?) na innym dysku (gdy pisze dysk mam na myśli dysk fizyczny) niż system - ale co na szybszym a co na wolniejszym.

- czy na partycji systemowej (FAT 32 czy NFTS ?) umieszczać gry czy dla nich powinna być oddzielna partycja na tym systemowym dysku a z systemem tylko przeglądarki, odtwarzacze multimediów, antivir, open office itp. "żelazne" (zasadniczo raz zainstalowane nie będą się zmieniać) programy;

-gdzie umieszczać tempy - oddzielna partycja na dysku systemowym czy na dysku gdzie jest plik wymiany ?;

- dane (multimedia, pliki tekstowe itp) - oddzielna partycja "gdzie bądź" ?

Pytanie nieco lamerskie: jak zapewnić aby jakaś partycja była "na początku dysku" (czyli dla pliku wymiany czy systemu) - czy są narzędzia aby tym sterować czy to tylko "samo wychodzi" na zasadzie "kolejno tworzone partycje" na danym dysku ?

Wstepnie zaplanowałem coś takiego (liczenie pojemności w uproszczeniu):

Dysk Stary

C: System (FAT 32 - 8 GB) + "żelazne" programy

D: Gry (NFTS lub FAT 32 - 40 GB)

E: Dane (NFTS - reszta)

Dysk nowy

F: Plik wymiany (FAT 16 - 2GB)

G i H: Reszta Programów (NFTS: po 30 GB)

I: Tempy itp (NFTS: 30 GB)

J, K : Dane (NFTS: po 35 GB).

Zależy mi głównie na szybkości działalnia zarówno samego systemu jak i w drugiej kolejności gier.

Czy ma sens stworzenie oddzielnej instalacji XP (nie chcę grzebać w tej "głównej" bo żona też używa kompa a czasami po modyfikacjach coś nie chce jej chodzić) i "podkręcenie" jej na potrzeby gier (np. wywalenie części sterowników) i zysk jest jakiś sensowny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie przerost formy nad trescia. Zeby zauwazyc skok wydajnosci musialbys spiac dyski w macierz. Takie zabawy z 10 partycjami we wszystkich mozliwych systemach plikow guzik dadza. Wrzuc sobie system na jeden dysk i doinstaluj tam wszystkie programy. A na drugi plik wymiany + pliki, ktore pozostaja niezmienione podczas ewentualnego formatu. I gra gitara.

Edytowane przez Vasago

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przygotowuję się do modernizacji sprzętu obejmującej dokupienie dodatkowego dysku (to chyba będzie Barracuda 7200.9 - 160 GB) do dotychczasowego starego Seagate 80 GB (model ST 380011A). Komputer w użytku domowym (WIN XP) - edycja tekstów, filmy, rzadziej gry . Czytałem (na forum też) jak podzielić to na partycje i jaki system plików użyć i przyznam, że trochę straciłem orientację jak to najlepiej podzielić - bo wersje są sprzeczne lub nie do końca konsekwentne:

(...)

TU, masz odpowiedz na pytania jaki system plików jest najlepszy do konkretnych zastosowań, mimo ze artykuł traktuje o Win 2000 to zasadniczych rocznic w stosunku do Win Xp itd... nie ma

pierwsza partycją powinna być podstawowa na plik wymiany (tylko i wyłącznie), potem również partycja podstawowa na system (tylko i wyłącznie) a dalej to nie ma znaczenia

najlepiej żeby partycją systemową (aktywną) była pierwsza (ta z plikiem wymiany)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TU, masz odpowiedz na pytania jaki system plików jest najlepszy do konkretnych zastosowań, mimo ze artykuł traktuje o Win 2000 to zasadniczych rocznic w stosunku do Win Xp itd... nie ma

pierwsza partycją powinna być podstawowa na plik wymiany (tylko i wyłącznie), potem również partycja podstawowa na system (tylko i wyłącznie) a dalej to nie ma znaczenia

najlepiej żeby partycją systemową (aktywną) była pierwsza (ta z plikiem wymiany)

Czyli:

c: - plik wymiany

d: (ten sam dysk?) - system ?

Dalej jakkolwiek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u siebie mam tak:

wolniejszy dysk: na poczatku system, na drugiej partycji gry

szybszy dysk: na poczatku swap (fat16) i dalej inne [ciach!]ly

system i gry sa na tej samej partycji po to, zeby zarowno podczas kozystania z systemu jak i grania drugi dysk funkcjonowal wylacznie jako plik wymiany.

takie ustawienie (w porownaniu do klasycznego - system i swap na jednym dysku) poprawilo znaczaco czasy ladowania niektorych gier. w kilku przypadkach zwiekszyl sie rowniez komfort grania. ogolnie jest o co powalczyc

Edytowane przez yamaykee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi