rav220 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 kupilem plytke DFi na intelu 865PE model PS-BL rev.B wsadzilem do niej P4 2.0 Nortwood (20x100) i 2x512 DDR400 Elixir plyta troche smieszna jak na dfi poniewaz posiada zworki do ustawiania czesttliwosci a dokladniej: kiedy sa one w opcji auto ustawiaja fsb automatycznie na 100 czyli tak jak ma byc, jednak w biosie podnosic fsb mozna tylko do 132, mozna zworki przestawic w polozenie 133 i wtedy komp wstaje na fsb 133 i w biosie mozna zmieniac juz do 165, podejzewam ze podobnie jest dla 166 i 200 ale na 166 proc mi juz nie wstaje wstaje natomiast na 140 bez problemu, na 150 tez ale pozniej nie mozna kompa uruchomic ponownie i przy tej czestotliwosci juz nie uruchamia sie dzwiek, czyli za wysoko jest taktowane pci jednak ta plyta a wlasciwie sam czipset jest na tyle sprytny ze umozliwia ustawienie taktowania pci/agp/src na sztywno niezlaeznie od fsb no i tu pojawia sie problem Kiedy jest disabled nie ma problemu ze stabilnoscia, pod warunkiem ze zbyt mocno nie podniosie fsb i reszta zegarow nie podskoczy razem z fsb, ale gdy wybiore kazda inna opcje, nawet nominalne zegary a wiec te z ktorymi pracuje sie normalnie bez przetaktowywania tj. pci/agp/crc - 33/66/100 mam freezy zaraz po wejsciu do windy i dzieje sie tak nizaleznie czy fsb jest ustawione na 100 (niekrecone) czy na kazda inna czestotliwosc (np 140). Nie bardzo rozumeim do czego sluzy pierwsza od gory opcja "auto detect..." w kazdym razie probowalem z wlaczona i wylaczona ta opcja. Sprawdzalem tez na luznych tajmingach i na 1 kosci pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav220 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) wgralem najnowszy bios i dalej to samo, czy ktos potrafi mi pomoc, cokolwiek zasugerowac ? moj zasilacz to neotec v4202, ramy sa ustawione 4:5 przy fsb 100 i 1:1 przy 133 i dzialaja w dualu, probowalem tez z jedna koscia w roznych bankach i nei pomoglo wiem ze powinno sie wyedytowac poprzedni post ale wtedy nie "przesunie" w gore tematu, jesli mam dostac za to punkty i to ma byc cena za jaka uzyskam pomocne rady to sie zgadzam Edytowane 3 Marca 2006 przez rav220 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...