narciarz Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Witam W water cooling bawie się już od 2 lat. Kiedyś jeszcze jak miałem pierwsze wc to bloczek na cpu i grafike zrobiłem sam. Miałem pompke aquashut 600l/h i węże 12/16mm i byłem zadowolony. Działało jak działało i na tamte czasy było wypasione. Czasy się zmieniły powstały wyspecjalizowane sklepy i firmy produkujące akcesoria do wc. Dlatego postanowiłem zbudować nowe wc z części pozwalających na osiągnięcie maksymalnej wydajności i ciszy. W głowie mam jeden projekt i chciałem zapytać Was co o nim sądzicie. Układ będzie wyglądał następująco: ---> wylot pompki c.u.w (Laing S1 15/700B)redukcja 1/2" na 3/8" + szybkozłączka SM12 - wąż 10/12 -> -> szybkozłączka SM12 + redukcja 3/8" na 1/4" wlot chłodnicy RAD Alphacool NexXxoS Xtreme III -> -> redukcja 3/8" na 1/4" + szybkozłączka SM12 wylot chłodnicy --->> --->> wlot bloku (X3N) szybkozłączka SM12 - jeden wylot z X3N-a szybkozłączka SM10 - wąż 8/10 - wlot SM10 blok GPU (WAK GFX Alphacool NexXxoS NVXP-3 NVidia 6800/7800) - wylot SM10 - wąż 8/10 - redukcja z węża 8/10 na 10/12 - wąż 10/12 - wlot trójnika Y 12-12-12-->> - drugi wylot z X3N-a szybkozłączka SM10 -waż 8/10 - wlot SM10 blok NB (WAK MB Alphacool NexXxoS NB-SLI1 Northbridge) - wylot SM10 - wąż 8/10 - redukcja z węża 8/10 na 10/12 - wąż 10/12 - wlot trójnika Y 12-12-12-->> -->> wylot trójnika Y 12-12-12 - waż 10/12 - szybkozłączka SM12 + redukcja 3/8" na 1/2" strona ssawna pompki Jeszcze po stronie ssawnej umieścił bym trójnik typu T i na wężu 10/12 zamontował AirTrap Tak sobie myśle, że układ jest w miare przemyślany. Jedyny problem jaki mam w całym tym układzie to to, że nie wiem czy zastosować wszędzie węże 8/10mm czy tak jak w projekcje u góry opisanym. Problem pojawia się ze względu na zastosowanie pompki c.u.w - nie wiem czy nie zużyje się zaszybko. Czytałem różne wątki o pompkach c.u.w i nie ma odpowiedzi na to, bo trzeba by poczekać aż minie jakiś okres eksploatacji tych pompek przez użytkowników. Co o tym sądzicie ??? Za wszelkie uwagi wielkie dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Moim zdaniem nei ma sensu sie pakowac w węże 10/13 i te wszystkie przejściówki. Strasznei sobie skomplikujesz układzik. Prościej by było wszystko miec na gwincie 1/4 i króćcach 8/10. BEdzie o wiele estetyczniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NIUTI Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Jedyny problem jaki mam w całym tym układzie to to, że nie wiem czy zastosować wszędzie węże 8/10mm czy tak jak w projekcje u góry opisanym. Problem pojawia się ze względu na zastosowanie pompki c.u.w - nie wiem czy nie zużyje się zaszybko. Czytałem różne wątki o pompkach c.u.w i nie ma odpowiedzi na to, bo trzeba by poczekać aż minie jakiś okres eksploatacji tych pompek przez użytkowników. Co o tym sądzicie ??? Za wszelkie uwagi wielkie dzięki bierz węże 8/10 myślę że spokojnie starczą a da się układ z WC upchnąc spokojnie do midi towera. Zużywanie CWU? jakoś w to nei wierze przecież to pomka do obiegu ciepłej wody, chodząca w istalacjach domowych, więc nikt tego nie produkuje na rok czy dwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...