Skocz do zawartości
Mutos

Dysputa filozoficzna i Codegen

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.rubikon.com.pl/Codegen/informacje.html

Widziałem taką obudowę na żywo - wygląda jeszcze gorzej niż na zdjęciu.

I oto temat do dyskusji: Czy warto iść na łatwiznę i kupić gotową obudowę z szybką i podświetleniem??

Ja uważam, że nie. Może są tacy dla których wygląd to wszystko, ale mój mod chociaż nie jest najlepszy na świecie jest MÓJ i jestem z niego dumny.

Tak więc co jest dla was ważniejsze efekt końcowy czy sam proces modyfikacji??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blleee - to jest dla ludzi ktorzy na latwizne chca isc !!!

moze nawet jakby byla jakas fajna to obudowa - co ci z tego ze masz taka "zmodowana" bude???? zadnej satysfakcji ze samemu to zrobiles, tylko jako zacynienie jakiemus kolesiowi czy kolezance - bezsens. moda budy robi sie dla siebie, robi sie po to aby buda byla niepowtarzalna - z niepowtarzalnymii dodatkami - a tutaj niby przerobiona wszystko elegancko , ale co z tego jezeli to jest seryjna produkcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reed, o co Ci chodzi z tym oknem? Dobrze umiejscowione, nie ogląda się zasilacza, ani spodu obudowy, tylko centralną część. Pod oknem otwory wentylacyjne... świetne w sam raz do pokierowania przepływu powietrza bok-góra... moim zdaniem obudowa jest OK, tylko kolorystyka dobani... jakby takie robili czarne, kremowe, czy jakieś fikuśne byłoby git a na co kompu sraczkowaty na złoto... błeee...

Za to argumenty b3t0n'a są trochy nie fair, cóż to, czy człowiek bez dremela i wyżynarki w domu, oraz bez przeszkolenia w posługiwaniu się sprzętem (pewnie większość po liceum ŻART ;)) nie zasługuje na cieszenie sięobudową z oknem, podświetleniem czy dodatkowymi wentylatorami z boku, góry czy gdziekolwiek???

Ja na przyklad nie posiadam w domu nawet wiertarki, ostatni raz poperowałe power tools chyba z 5 lat temu i to z marnym skutkiem, więc moge zapomnieć o posiadaniu zmodyfikowanej obudowy, tak? Ponieważ chce mieć takową, dogadałem sięz ludźmi z forum i bedę miał swoją obudowę zmodyfikowaną i czy to czyni mnie lamą? Czy z jakiegoś powodu nie zasługuje na posiadanie takiiej obudowy?

A co z ludźmi, którzy kupują obudowe takiego Thermaltake za 1500zł, oknem i ze wszystkim? Przecież oni też sie nie napracowali, a nikt im złego słowa nie powie tylko zazdroszczą... za to jak sie ktoś skusi na tego Codegena to pewnie zaraz obskoczą, że do [gluteus maximus]....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Makonar

Kolor fuckt, do doopy straszliwie :lol:

A z oknem to chodzi mi o umiejscowienie, tez jest do doopy.

Powinno ukazywac wiecej wnetrza, mniej napedow i te otwory pod oknem to porazka 8O No i wyglada jeszcze ze to jest cienka plexi, a to juz qpa.

Poszli na total latwizne !

Jednak to wszystko IMHO , o gustach sie ponoc nie dyskutuje 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Makonar:

Ja też nie mam wiertary w domu - pożyczyłem. Robiłem to pierwszy raz i nie wyszło mi to zbyt ładnie, ale mam i to sam robiłem!! Lakier też mam przeciętnie położony, ale sam zrobiłem!! I nikt Cię lamą nie nazywa, bo ja robie moda od pół roku, bo tak mi pozwala czas i środki!! Dzisiaj dopiero szybę odebrałem, a jutro będe miał krucjatę po sklepach w poszukiwaniu uszczelki.

A co do budy za 1500... ja mam szajsowatego Codegena, do tego krótkiego którego kupiłem gdy nie wiedziałem nawet, że jest coś takiego jak modyfikacja budy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie być gołosłownym - tak wyglądała moja buda:

Dołączona grafika

Konkretnie kolorystycznie to ta po lewej. A jak wygląda teraz to pokarze niedługo bo mam jeszcze 3 zdjęcia na filmie do zrobienia ;) Jak wywołam i zeskanuje to się pochwalę moim niekompletnym jeszcze modem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... moim zdaniem obudowa jest OK, tylko kolorystyka dobani... na co kompu sraczkowaty na złoto... błeee...

to nie sraczkowaty na złoto tylko musztardowy :? nie jest taki straszny -może się podobać :wink:

BTW Na zdjęciu wygląda trochę lepiej niż w rzeczywistości, ale i tak warta uwagi. Ja mam zastrzeżenia do braku oświetlenia, no i trochę drogo jak na Codegena.

Kolor fuckt, do doopy straszliwie  

Powinno ukazywac wiecej wnetrza, mniej napedow i te otwory pod oknem to porazka  No i wyglada jeszcze ze to jest cienka plexi, a to juz qpa.  

Jednak to wszystko IMHO , o gustach sie ponoc nie dyskutuje

Są gusta i gustliki :lol:

Szyba jest z poliwęglanu 4 mm grubości, gruba nie jest - wystarczy

Lepiej poliwęglan niż plexi trochę mniej się rysuje, z naciskiem na trochę

IMHO szyba powinna być szklana - wcale się nie rysuje

Ja na przyklad nie posiadam w domu nawet wiertarki, ostatni raz poperowałe power tools chyba z 5 lat temu i to z marnym skutkiem, więc moge zapomnieć o posiadaniu zmodyfikowanej obudowy, tak? Ponieważ chce mieć takową, dogadałem sięz ludźmi z forum i bedę miał swoją obudowę zmodyfikowaną i czy to czyni mnie lamą?

a no dogadał

Oto boczek obudowy Makonara z szybą.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... moim zdaniem obudowa jest OK, tylko kolorystyka dobani... na co kompu sraczkowaty na złoto... błeee...

to nie sraczkowaty na złoto tylko musztardowy :? nie jest taki straszny -może się podobać :wink:

BTW Na zdjęciu wygląda trochę lepiej niż w rzeczywistości, ale i tak warta uwagi. Ja mam zastrzeżenia do braku oświetlenia, no i trochę drogo jak na Codegena.

Kolor fuckt, do doopy straszliwie

Powinno ukazywac wiecej wnetrza, mniej napedow i te otwory pod oknem to porazka  No i wyglada jeszcze ze to jest cienka plexi, a to juz qpa. 

Jednak to wszystko IMHO , o gustach sie ponoc nie dyskutuje

Są gusta i gustliki :lol:

Szyba jest z poliwęglanu 4 mm grubości, gruba nie jest - wystarczy

Lepiej poliwęglan niż plexi trochę mniej się rysuje, z naciskiem na trochę

IMHO szyba powinna być szklana - wcale się nie rysuje

Ja na przyklad nie posiadam w domu nawet wiertarki, ostatni raz poperowałe power tools chyba z 5 lat temu i to z marnym skutkiem, więc moge zapomnieć o posiadaniu zmodyfikowanej obudowy, tak? Ponieważ chce mieć takową, dogadałem sięz ludźmi z forum i bedę miał swoją obudowę zmodyfikowaną i czy to czyni mnie lamą?

a no dogadał

Oto boczek obudowy Makonara z szybą.

Dołączona grafika

a no właśnie, jak sie nadarza okazja, to jeszcze raz wielkie dzięki za okienko... wygląda super, teraz musze sie rozejrzeć za jakimś cool oświetleniem....

Mutos:

Gratulacje! Ja niestety nawet nie mam od kogo pożyczyć wiertarki, jeden znajomy ma ręczną, a drugi taką na baterie, i mniej obrotów niż ta ręczna :))

B3t0n nazwał mnie lamą! Nie dosłownie, ale taki był wydźwięk jego wypowiedzi! Moda robi się dla siebie i samemu, a jak nie to "bezsens", i pewnie tylko dla szpanu przed kolegami.

Moim zdaniem modyfikowane obudowy powinny być dostępne dla każdego, niech zadecyduje klient czy chce mieć zwykłą obudowe, czy jakis bajer.

Jeżeli nikt nie czepia się obudów za 1500zł, że są lamerskie i poszło sie na łatwizne, to tych tańszych na pewno też nie powinni, bo według mnie to bardzo dobry pomysł i oby więcej firm wprowadziło przynajmniej jedną taką do swojej oferty.

P.S. Ja mam szajsowatego Tracer'a, którego kupiłem już dawno temu również nie wiedząc nic o "modach", jednak uważam, że mam równe prawo do posiadania zmodyfikowanej obudowy, i chociaż nie zrobiłem jej sam, mam prawo sie z niej cieszyć tak jakbym kupił tą za 1500zł, czy nawet sam ją wyrzeźbił z kawałka marmuru....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[CIACH!]

B3t0n nazwał mnie lamą! Nie dosłownie, ale taki był wydźwięk jego wypowiedzi! Moda robi się dla siebie i samemu, a jak nie to "bezsens", i pewnie tylko dla szpanu przed kolegami. 

na jakiej podstawie twierdzisz ze "nie doslownie" nazwalem Cie lama ?? 8O wyrazilem swoja opinie na temat obodow "gotowcow" ,sam siebie nie nazywam modderem (baaaardzo dyzo mi brakuje do tego) , tez posiadam tracera , przerobilem go na miare moich sil i budzetu (nie zarabiam nawet na to) i bede dalej go przerabial....lecz nawet bedac poczatkujacym w tych dziedzinach , wysnowam wnioski ze to , co gotowe , nie jest dobre - bo jest robione tanim kosztem i w pozniejszych konsekwencjach jest malym polem manewru do modowania tego....myslisz ze tylko TY nie masz narzedzi ??? ja okno robilem w swojej wiertarka!!! - wcale nie narzucam nikomu aby nie kupowal tej budy , wyrazilem swje zdanie i mysle ze czesc ludzi sie ze mna zgodzi

a co do jednej z moich wypowiedzi ze:

tylko jako zacynienie jakiemus kolesiowi czy kolezance

mialem na mysli ze postawi sie taka bude i zawola kolesia i sie pewnie powie "ejj zobacz jaka swietna obudowe mam , wiesz ile sie przy niej napracowalem !! czlowieku!!"....podejrzewam ze niektorzy by w ten sposob powiedzieli.........

wcale nie mialem na celu obrazenie kogokolwiek piszac ten post i poprzedni....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiedziałeś "Makonar jest lamą, i każdy, kto nie zrobił swojej budy" więc nie powiedziałeś tego wprost.

Ja osobiście, nie ukrywam, że moją obudowę zmodyfikował ktoś inny, zresztą, nawet gdybym chciał sie przed kimś pochwalić, to nikt by mi nie uwierzył, że sam to zrobiłem ;)

Większa frajda... to już zależy co dla kogo jest większą frajdą... ja osobiście, zamiast mojego zmodyfikowanego tracera, pewnie bardziej bym się cieszył z obudowy za 1000zł, chociaż jakbym miał taką, to pewnie bym ją sprzedał, albo w ogóle bym takiej nie kupił, jakbym miał na zbyciu 1000zł ;)

Jest naprawdę niewielu ludzi, którzy mogą sie cieszyć z takiego okna w budzie, czy jakiegokolwiek innego moda. Wśród moich najbliższych znajomych (chyba każdy ma kompa) jestem jedynym, który ma okno w obudowie, nawet jeżeli sam go nie zrobiłem, dzięki temu dodatkowi, moja obudowa jest niepowtarzalna i bardzo sie ciesze, że mam okno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie, odrobinę wyżej jest wątek, o kolesiu, który modyfikuje swoją obudowę: zaniósł ją do ślusarza i wyciął dziure na szybe i wentyle w budzie.

Pytanie: czy ten koleś poszedł na łatwiznę i czy zasługuje na to, zeby móc mówić, że "zmoddował" swoją obudowę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wypowiem jedno wole sam zmodować bude bo z najorszego szrotu można zrobić całkiem ładniutkie coś !

Szczera racja :D

Co zrobisz samemu, to twoje i niepowtarzalne jedyne w swoim rodzaju.

Może się jednak przytrafić nieszczęćcie.

Tak jak mi, ciąłem boczek budy- chciałem mieć fajnego PACMANA, PACMAN jest, ale nie fajny :( na szablonie ładnie wyglądał na obudowie już nie. :? 8O :( :( :cry: :evil: :evil:

:idea: W związku z zaistniałą sytuacją będę miał okienko takie jak Makonar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie, odrobinę wyżej jest wątek, o kolesiu, który modyfikuje swoją obudowę: zaniósł ją do ślusarza i wyciął dziure na szybe i wentyle w budzie. 

Pytanie: czy ten koleś poszedł na łatwiznę i czy zasługuje na to, zeby móc mówić, że "zmoddował" swoją obudowę?

Sprawa dyskusyjna.... Ja sobie szyby sam nie wyciąłem - zrobił to za mnie szklarz.... Z bokiem też mi qmpel pomagał... Z malowaniem frontu też... TEAM WORK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież to właśnie jest "Dysputa filozoficzna" a więc i sprawa dyskusyjna jest na miejscu.

B3t0n twierdzi, że jeżeli się samemu nie trzymało maszyny w łapie i jeżeli pomagał/ zrobił coś, ktoś, za Ciebie, to jest to coś pośledniejszego i nie zasługuje na miano zmodyfikowania, a jedynie pójścia na łatwizne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież to właśnie jest "Dysputa filozoficzna" a więc i sprawa dyskusyjna jest na miejscu. 

B3t0n twierdzi, że jeżeli się samemu nie trzymało maszyny w łapie i jeżeli pomagał/ zrobił coś, ktoś, za Ciebie, to jest to coś pośledniejszego i nie zasługuje na miano zmodyfikowania, a jedynie pójścia na łatwizne.

Najważniejszy jest pomysł. Kupienie zmodowanej jak np. wyżej opisanago Codegena jest czymś dziwnym , chyba, że idzie do dalszych przeróbek.

A pomoc innych - no cóż nikt nie wie wszystkiego i nie jest alfą i mogegą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pomoc innych - no cóż nikt nie wie wszystkiego i nie jest alfą i mogegą...

Makonar też zasługule na zmodyfikowaną obudowę. Ja zadeklarowałem się, że mu pomogę, bo mnie to w sumie niewiele kosztuje.

BTW Sam fakt posiadania jedynej i niepowterzalnej

dlatego Mutos ma rację

Najważniejszy jest pomysł. Kupienie zmodowanej jak np. wyżej opisanago Codegena jest czymś dziwnym , chyba, że idzie do dalszych przeróbek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi