Gość Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 skonczyl mi sie chlorek do trawienia plytek, a jutro sobota sklep zamkniety :( znacie moze jakis alternatywny domowy sposob na zrobienie obwodow? ojciec mi mowil ze kiedys cyrklem dlubal, strasznie nedznie idzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) woda + sól kuchenna... Do płytki podłączasz minus zasialcza... ustawiasz 5..12V.. wkłądasz gwoździa i do neigo podłączasz plus... :D metoda a la pelzak'mcgyver... udało mi się tak zrobić kiedyś płytkę.. na koniec musisz lekko resztki miedzi usunać... No i minus musi być podłączonony tam gdzie jest jeszcze miedź.. żeby się trawiło Cała ta ciecz zacznie zmieniać kolor na jakiś dziwny... bedą sie ulatniać różne gazy.. z wodorem chyba włącznie (chemikiem nie jestem). Ale nie bój żaby... Ciecz możesz zostawić do odparowania.. urosną Ci fajne kolorowe kryształki na dnie pojemnika :) metoda 2... roztwór kwasu solnego i perhydrolu czyli wody utlenionej.. Kwas solny można pozyskac z żołądka powodujac odruch wymiotny... :) wode utlenioną to w apteczce znajdziesz :D. Trawi się bez użycia prądu.... :) metoda 3 .. dziobanie za pomocą iglaków - małe pilniki... idzie szybciej niż cyrklem... inne sposoby w tej chwili magajwerowi nie przychodza do głowy :D :lol: Edytowane 3 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pharaun Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 hmm sam nie stosowalem, ale da sie ponoc cos wykombinowac jesli ktos ma w domu papier kredowy, sa nawet do kupienia specjalnie do tego celu przystosowane papiery, i zelazko :) na necie poszukaj a na pewno znajdziesz wiecej na ten temat, pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Pharaun napisał(a): hmm sam nie stosowalem, ale da sie ponoc cos wykombinowac jesli ktos ma w domu papier kredowy, sa nawet do kupienia specjalnie do tego celu przystosowane papiery, i zelazko :) na necie poszukaj a na pewno znajdziesz wiecej na ten temat, pozdroA teraz przeczytaj temat topica... <_< to co opisales to metoda nanoszenia sciezek na laminat, a nie jego wytrawienia ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 (edytowane) LOL, papierem nie wytrawi płytki ;) Jemu chodziło o środek do wytrawiania :D Upsss... widze, że kolega mnie wyprzedził :) Edytowane 5 Marca 2006 przez TomekB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 może on myśli że wystarczy zakleić sćeiżki i juz nie popłynie nimi prąd :D... ktoś mi kiedys zadał podobne pytanie... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 metoda 1 dziala :D i jest fajna [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 sprawdziłeś? bo ja ją ostatni raz egzekwowałem jakieś 10 lat temu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 tak :> tylko trzeba ze sciezkami uwazac bo flamaster odpada. ale chlorek lepszy:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Jesli jestes zdesperowany to rób metoda wysepkową czyli naklejaj na laminat kawałki płytki drukowanej i do tych wysp lutuj elementy a mase masz w postaci laminatu. P.s. najlepszy sposób na urzadzenia w.cz ( nadajniki itp sprawy). Rowniez jak robisz urządzenia testowe to jest to uniwersalna plytka drukowana. P.s Klej to Cyjanopan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...