Skocz do zawartości
romek-o

Mnożnik Płyty A Mnożnik Celerona

Rekomendowane odpowiedzi

witam ,mam płyte A-Trend 6240v-01 (chipset Via Apollo Pro +) i Celerona 733 FCPGA na przejściówce Slot1, moja płyta ma mnożnik ustawiany zworkami i niestety max to tylko x8.0 , mój celeron jest na szynie 66 MHz, czyli ma mnożnik x11,5. Próbuje go uruchomić ale niestety bez powodzenia, na płycie ustawiam max mnożnik czyli x8.0, na przejściówce ustawiam minimalne możliwe do ustawienia napięcie czyli 1.8 (Celeron ma napięcie 1.7 ale 1.8 nie powinno go zabić) i nic, wiatraki się kręcą, dysk zaczyna pracować ale monitor nie startuje. Czy da się coś zrobić ? czy komputer nie startuje bo mnożik na płycie nie zgadza się z mnożnikiem procesora ? Help

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] na przejściówce ustawiam minimalne możliwe do ustawienia napięcie czyli 1.8 (Celeron ma napięcie 1.7 ale 1.8 nie powinno go zabić) i nic, [...]

To nie jest przejściówka pod procesory FCPGA, nie wystartuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już wiem czego to jest wina że procki fcpga nie działają, mam taką beznadziejną płyte - A-trend 6240V-01 (co prawda wgrałem bios w któtym mogę spokojnie zmianiać FSB) w której na procesor podawane jest stałe napięcie 2 V i nie da się tego zmienić, nawet zworkami na przejściówce i chyba pozostaje mi kupić jakąś porządniejszą płyte. Narazie puściłem starego Celerona 433 na FSB 75 na standardowym napięciu , puściłbym więcej ale nie mogę zmianiać napięcia :( damn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bzdura.

Na tej płycie spokojnie pracują procesory FCPGA, tylko trzeba mieć właściwą przejściówkę. Na przykład PowerLeap PL-iP3 (/T obsługuje również Tualatiny).

Jeśli to płyta "A-Trend ATC-6240V-01 Slot1 VIA693A 133Mhz" to wystarczy dowolna przejściówka pod procesory FCPGA ale nie pod PPGA -> nie są identyczne, tylko gniazdo ma tyle samo "dziurek".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...