Skocz do zawartości
durczyn

3dstudiomax + Film

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś orientuje się z was jak wkleić poruszajace się obiekty w jakiś film? np kule z pistoletu wkleić w scene jak to w matriksie. Niewiem czy przypadkiem film nie jest tłem a kule w ujęciu tworzą scene lub cos.... ktoś zna odpowiedz ?

ps: kule wyrenderowane w 3dstudio w film np avi

Edytowane przez wirion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak właśnie jest.. na necie są tutoriale jak zrobić każdą z kulktowych scen z matrixa.. od łyżki przez kule do bullet tima z rotujacą kamerą...

Ja osobiście robiłęm to w taki sposób, że renderowałem kule na niebieskim tle a potem w programie do obróbki filmów nakąłdałem je jak w blueboxie... a to dlatego iż nie mam 3dsa i nie mogłęm wcyztać filmu jako tło... a tak to się fachowo robi...

Podobnie robisz efekt light saberów z gwiezdnych wojen.. Nagrywasz scene walki z jakimiś pałkami... Potem wgrywasz to do 3dsa jako podkład i dorenderowywujesz miecze świetlne...

do efektów specjalnych polecam program PARTICLE ILLUSION.. za jego pomocą można zrobić praktycznie wszystko.. a efekt wręcz powala na kolana :)

http://www.wondertouch.com/

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sialala

o, i ta odpowiedz mnie usatysfakcjonowała, dzięki :D

Jesli posiadasz 3D Maxa, to warto zaintersowac sie opcja Script Editor i Postprocessing. Juz totriale w 3D Maxie sporo objasniaja, a w necie znajdziesz mnostwo innych przykladow zastosowan.

Najprostszy sposob to wczytac film jako tlo, ustawic ilosc klatek identyczna dla sceny do tych ktore masz w filmie, w viewporcie kamery ustawic "Display Background", wlaczyc Safe Frame i tylko dopasowywac wszystko ;)

Ale uprzedzam: zeby wygladalo lepiej niz smok w Wiedzminie, to trzeba troche posiedziec i paznokci poobgryzac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takich stron to ja mam w zakąłdkach od groma, najbardziej interesują mnie darmowe objekty 3dmodels to pobrania, bo samemu robić to troche czasu szkoda, a teraz główkuje, i musze plikiem help w maxie się zająć jak nakręconego np siebie na niebieskim tle wkleić w jakieś normalne tło..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy w czym robisz.. zazwyczaj w programach jest efekt wideo CHROMAKEYING lub coś podobnego.. tam wybierasz sobie jaki kolor jest kolorem BLUE :)... i ten kolor zostaje wycięty a reszta pixeli przechodzi i nakłąda się na inne tło/filmik które jest na ścieżce pod spodem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy w czym robisz..

szkoda ze mam czasu malo na lepsza zabawe, przydałby sie weekend wolny, a co do prpgramów którymi sie bawie to mam:

full versions:

-3d studio max 6.0 + upgrades

-particle ilusion 3.0 (tez mi sie spodobal)

-cyberlink power director juz "do wyprodukowanaia"

-dr.divx 5.0 (malo kiedy korzyystam)

a autocad2005 i cala reszta tego oprogramowania które posiadam to ciężko obczaić w kilka chwil :D :D

:D inspiracja od Stanisława Mąderka, pozdro :D :D

PS: nałożenie mieczy świetlnych zeby poruszały sie za ruchem ręki to trzeba im zrobic trajektorie ruchu? czy bawic sie recznie w te autokey ?

Edytowane przez wirion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS: nałożenie mieczy świetlnych zeby poruszały sie za ruchem ręki to trzeba im zrobic trajektorie ruchu? czy bawic sie recznie w te autokey ?

i tak i tak.. :] Najlepiej jednak użyć keyfrejmingu... to się zawsze sprawdza i jest nieco lepsze (często sporo) niż ustawianie pozycji mieczy klatka po klatce :) Kiedyś tak robiłem w starym programie animator pod win95, na szczescie webcam dawał 12 klatek /s więc dużo tej edycji nie było... :D

do obróbki wideo polecam sony vegas... dużo lepszy niż premiere pod wieloma względami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze taki problem, czemu 3dstudiomax nieotwiera mi plików formatu .3ds, a otwiera tylko .max ?? czy ten .3ds to jest w ogóle pod maxa format?? :)

ps: problem jest jak czasem z neta sciagne jakies modele

ps2: ma ktos z was czasem gotowy model kul z matrixa "bullet time" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra zrobie sam, jeny :D :D :D ale w necie keidyś były już gotowe z animacja, a tak samemu trzeba się zabrac za to, no trudno :]

otwiera

tylko import zrob a nie open icon_razz.gif

no racja, dzięki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sialala

A ja powtorze z uporem maniaka: zamiast sie meczyc z postprocesingiem w jakims zewnetrznym programie (ktory nie uwzgledni mnostwa rzeczy, jesli obiekt renderowany jest polprzezroczysty) to uzyc odpowiednich narzedzi wbudowanych w 3D Maxa. Pierwszy krok: lekcja posprocessing w 3D Max Tutorial.

W Maxie za duzo nie siedze, ale za pomoca rzeczy nauczonych z tutoriala udalo mi sie zrobic komete uderzajaca w centrum mojego miasta... I nie ma problemow z antyliasingiem przynajmniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te miecze swietlne po renderingu filmu to mi tak fajnie nieswieca, wiecie czemu ? swieca przy zwyklym renderze tylko, ale to pewno kwestia jakiejs opcji ktorych tam wiele...........

ps: olac, zrobiłem matrix bullet time i mi pasi :D

Edytowane przez wirion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi