Skocz do zawartości
Jackuzy

Mój Lcd 8.4" 640x480 :d Jak Się Podoba?

Rekomendowane odpowiedzi

koti: tak jest to czarno-bialy monitorek tes mam lapka 286 z podrasowanym prockiem (hehe az 16MHZ, doloony komprocesor matematyczny,dysk az 300MB i ramu do 8 mb :D) musial bys go rozebrac i dowiedzec sie jaki tam masz wyswietlacz teoretycnie powinno zadzialac z FC (VFC).

Matdys: no wiec narazie to nikt niema konkretnego rozwiazania co najwyzej te 16 kolorkow.

bedziesz musial sie troszke uzbroic w cierpliwosc jak tylko bede mial czas nadal bede nadtym grzebal, ale wpierw pokoncze bierzace projekty;)

a tak pozatym nikt niema gotowej solucji jak podpiac lcd z lapka do PC, niejest to takie proste jak by sie zdawalo:)

Pozdrawiam wszystkich i biegne dalej meczyc Kubuntu;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, rozkręciłem.

Z matrycy wychodzi tylko jeden pęk kabelków - zasilanie jest więc chyba od razu z karty. Mam kabelki kolejno:

fioletowy,niebieski,zielony,zółty,pomarańczowy,czerwony,brązowy,czarny,biał

y,szary,fioletowy,niebieski,żółty,pomarańczowy,czerwony,brązowy. Kable podzielone są na 2 wtyczki , do czarnego jest jedna , a następne (w tym czarny) to druga wtyczka.

Nic o matrycy nie znalazłem. Są 2 oznaczenia.

Z naklejki:

LOT.NO

8792M3

Nadrukowane:

DMF661N-VO

OPTREX JAPAN

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, rozkręciłem.

Z matrycy wychodzi tylko jeden pęk kabelków - zasilanie jest więc chyba od razu z karty. Mam kabelki kolejno:

fioletowy,niebieski,zielony,zółty,pomarańczowy,czerwony,brązowy,czarny,biał

y,szary,fioletowy,niebieski,żółty,pomarańczowy,czerwony,brązowy. Kable podzielone są na 2 wtyczki , do czarnego jest jedna , a następne (w tym czarny) to druga wtyczka.

Nic o matrycy nie znalazłem. Są 2 oznaczenia.

Z naklejki:

LOT.NO

8792M3

Nadrukowane:

DMF661N-VO

OPTREX JAPAN

Szukaj datasheeta(PDF) do Optrex DMF661N możesz miec problem z tym LCD bo to baardzo stary LCD (czas reakcji pewnie bardzo duzy) w moim zabytkowym lapku to przesuwajac kursorek mozna zauwazyc duszka biegnacego zanim przez pare sekund:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi mieć szybkiego czasu reakcji , bo chciałbym mieć tam po prostu tablicę z aktualnym stanem kompa , odświeżaną powiedzmy co 15 sekund.

A o tej matrycy nie ma nic w googlach , sam sprobuj wpisac ;/ Ani jednego wyniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem dosyć ciekawą wypowiedz pewnego usera na forum bittechu:

some S3Trio 64V+ boards have a 16bit Advanced Feature Conn. on them. Maybe we could use this to obtain more than 256 colors on the LCD boards. I was not able to verify this theory, since I don't have a Trio64 board at hand right now.

The connector should have 80 pins, the pinout can be found here:

http://www.epanorama.net/documents/pc/vafc.html

co by znaczyło ze jest pewne prawdopodobieństwo uzyskanai wiecej niż 256 koloró dzieki karcie S3Trio 64V+ któa posiada złącze VESA. Teraz jedynei trzeba by jakośzgrać piny LCD z tymi opisanymi na stronei powyżej. jesli ktoś to juz wcześneij wiedział to sorry powtarzanie:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej długo się nikt nie odzywał a potem nie zauwazylem ze sie ktoś odezwał :P :D Więc po koleii:

-koti- niestety ta matryca sie nie nada do podpięcie do VFC...możesz poszukać głęboko w googlach ale widze ze nie daje to rezultatu...bez poznania pinoutu nic się nie da zrobić...ale powiem szczerze że już widze że tego nie podepniesz...jest to czarnobiała matryca STN...możliwe że ze sterowaniem 4 bitowym na dwie połówki (miałem kiedys starego lapka 286 i tez mial podona matrycke...nawet w czasie używania np w gierkach :D (grałem w MicroMachines :D) że jedna połówka czasem nie nadązała za drugą :D....więc szanse sa baaardzo minimlane...możliwe ze po zbudowaniu kontrolera bylo by mozliwe jej uzycie ale to juz jest wyższa szkoła jazdy.

-darkstorm- no ładnie łądnie tych projektów Ci się naskładało :D...to wlasciwie jaka jest ta twoja praca? Konstruktor praktyk polaczony z testerem?:D Z samplami od Analog Devices nie ma najmniejszego problemu...ale od Texas instruments już większy...jednak jak masz firmę i jej strone w sieci to nie powinno byc juz takie skomplikowane. Powodzenia w projektach :D.....ja narazie męcze dwa bluetoothy żeby mi sięgły do drugiego pokoju (dwie sciany ze zbrojonego betonu to dla nich za dużo...zrobiłem jedna antenke 5/8 fali i druga takiego prymitywnego biquada...ale zamierzam sie na zrobienie dwóch kierunkowych anten mikropaskowych, częstotliwosci Bluetootha sa identyczne jak WiFi więc znalezienie projektów to zaden kłopot :D (od WiFi róznie się BT założeniami i modulacja :D) zobaczymy co z tego będzie :D

-matdys- wczesniej była rozmowa na temat kontrolera...trzeba by coś takiego zbudować a potem do tego jeszcze przetwornik z sygnału composite na RGB + HV sinc....takie uzywanie jak mówisz do tunera jest trudna sprawą...bo musi to byc użadzonko niezalezne....ale wykonalne tylko ze duzym nakładem pracy....

-abdul90- jak były takie Trio to nie widziałem...zreszta już w ogóle znaleśc karty na PCI to kłopot....Advanced Vesa Feature Connector może pocziagnąc duużo więcej kolorków...jednaj największym problemem jest nie podłączenie się ale znalezienie karty z takim złaczem...jak ktos będzie miał szczęscie i znajdzie i podłaczy i w ogóle :P to niech się chwali :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej długo się nikt nie odzywał a potem nie zauwazylem ze sie ktoś odezwał :P :D Więc po koleii:

-abdul90- jak były takie Trio to nie widziałem...zreszta już w ogóle znaleśc karty na PCI to kłopot....Advanced Vesa Feature Connector może pocziagnąc duużo więcej kolorków...jednaj największym problemem jest nie podłączenie się ale znalezienie karty z takim złaczem...jak ktos będzie miał szczęscie i znajdzie i podłaczy i w ogóle :P to niech się chwali :D

i tu wlasnie przychodzi nam z pomocą allegr, gdzie takowe karty sa na pci w dodatku po ok 20 zł . Z tego co zrozumialem to te wejscie ma ok 80 pinow. Jesli się myle to mnie poprawcie:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ta karta. interesuje nas S3Trio 64V+ i ona faktycznie ma 80 pinow wyprowadzonych na plytce. Na tej stronei co podalem bylo jaki pin co robi. Trzeba by to teraz tylko zgrac z wyprowadzeniami matrycy (jak tylko moja przyjdzie to porobuje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok allegro a widziałeś taka karte na allegro bo ja nie...nie widzialem żadnej karty graficzne z AVFC fizycznie..jedynie zdjęcia i to na jakichś japońskich stronach ;]..... VFC spoko takich jest cała masa ale AVFC to już jest duuuuzy problem niestety...no ale jak taką znajdziesz i kupisz to niedośc że będzie szczęscie to jeszcze będziesz miał możliwosci :D....więc powodzenia :D

Znalazłem zdjęcia tego potwora V+ i jego złacze ma 50 pinów podzielonych na 26 i 22 piny....masz do tego pinout? bo to nie jest taki czyty AVFC....

tu fotka :D :

Dołączona grafika

tu druga :

Dołączona grafika

a tu jest S3Trio 64V+ z normalnym złączem VFC :

Dołączona grafika

Jezeli zdjęcia się nie chca załadowac to sorka ale sa pozbierane po sieci.... :D

Powodzenia w szukaniu ja narazie nie zajmuję sie tym tematem :D

(aktualnie siec bezprzewodowa i oczekiwanie na upragniona Toshibe Portege 3480CT :D)

Edytowane przez Jackuzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jackuzy: no wiec firma legalnie ma byc otwarta we wrzesniu jak tylko zdobede fundusze na labolatorium i niezbedne oprogramowanie......

tak jestem projektantem, projektuje, pisze oprogramowanie, produkuje prototypy, a na koncu cala dokumentację potrzebną do produkcji + sam w domu sie bawie projektując różne zabawki.

a ten lcd by mi sie zdal do budowy szafy grajacej do domowego użytku :) wkoncu siedzac w domku muzyka moze umilić czas projektowania :D

jak narazie jest tego sporo ale umnie to norma zawsze jest tego wiele niewspominajac o 26 osobowej sieci i malym serwisem komputerowym (programowanie biosów i takie tam trudniejsze zabawki jak przelutowanie kosci graficznej BGA na płycie(często od ciepla puszczają luty lub tworzą sie mikropękniecia z tego powodu mam stacje lutowniczą i chwytaki podcisnieniowe:P)

ehh niechce mi sie pisac po polskiemu wiekszosc czasu spedzam przy angielskojezycznych programach:P

mam ju koncepcje na ten lcd i to dosc prosta sek w tym że narazie niemam zbyt wiele czasu ale niedługo sie to zmieni:P

ps: przedwzmacniacz audio z szyna I2C zakończony finalnie płytka wygląda tak.....

PCB Final

Edytowane przez darkstorm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh no własnie tylko gdzie tych pinoutów szukac?????proponuje grzebać, grzebać a potem jeszcze porzebać...google rooles :D ale odrazu mowię ze będzie baaardzo cięzko znaleśc ten pinout.....bo jak VFC jest ogólnym standardem tak to złącze nie jest standardowe i pewnie tylko S3 je używało :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich widze ze temat sie rozwiaja, to calkiem pozytywnie moze jak juz wszystko skoncze z moim pc-car to juz wiecej kolorkow mu zapodam :) narazie walcze komputer nabiera mocy wykonawczej i zasilany z aku Jackuzy dzieki za schemacik starczylo po niespelna 10A . Mam pytanko czy ktos wie jak wyglada podlaczenie touche pad od laptopa do kompa czy jest to mozliwe :) chcialbym tym sterowac zamiast myszki.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe touchpada powiadasz :D:D:D:D poszukaj na forum juz napisałem temat na ten temat wraz z opisem i wszelkimi pomocami :D....mój działa wyśmienicie podlaczony pod PS2 touchpadzik z compaqua :D poszukaj :D

Acha i super że schemat zasilacza działa :D heh w sumie to dzięki za sprawdzenie :D dobrze wiedzieć że cos co się wymysliło działa dobrze dla kogoś :D

hehe mam dobry humor i poszukałem sam tego tematu :D zajeło mi to 10 sekund :D oto linka do tego temaciku : linka :P przyjemnego czytania :D

Edytowane przez Jackuzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie Jackuzy dzieki touchepad zakupiony bede podlaczal teraz z innej beczki masz moze jakas wiedze na temat klawiatury do palmow ich wyprowadzenia :) myslalem klawie daVinci kiedys widzialem cos takiego w sieci ale niestety nie moge juz tego znalezc jak skoncze wszystko to sie pochwale jak dziala w aucie POzdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie majsterkowiczow

mam nadzieje ze admin mnie kill-im za robienie reklamy :)

ale zdobylem matryce 5" i ta ktora teraz mam jest mi jakos zbedna wiec sobie pomyslalem czy bylby ktos chetny na matryce (taka jak ma Jackuzy) podlączoną kablem okolo 70cm z grafika calość dość ladnie wykonana z gwarancja ze działa i sie zastanawiam czy za 100zl to nie bedzie wygorowana cena

2.

a druga sprawa zrobilem zasilke ktora mi dziala swietnie, w tym czasie udalo mi sie kupic orginalny zasilacz atx do samochodu i tez chce sie go pozbyc po co mi on skoro moj dziala dobrze moze sa jakies propozycje zasilacz to 120w i jakies 150zl

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie zastanawia zasadnosc ;)

poza ZABAWA i NAUKA i SATYSFAKCJA i ew ryzykiem spalenia czegos to nic specjalnego :P

gdyby tak kupic po prostu panel LCD z allegro? taki w miare tani np:

http://allegro.pl/item116086837_monitor_bl...g_lcd_14_1.html

14 cali, podlaczane pod DSUB do karty ustawiane jako 2 monitor i jazda... bez babrania sie i bez klopotow z podlaczaniem, dziala z kazda karta ktora ma 2 wyjscia, czyli z kazda wyprodukowana tak z 6 lat wstecz ;p

pytanie jaki jest koszt zmontowania takiego wyswietlacza z matrycy od lapka.

pomijam oczywiscie majsterkowiczow, bo czasami sam wole zrobic cos 2x drozej ale miec satysfakcje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koszt samego działającego ekranu to matryca + karta + stara taśma do stacji dyskietek czyli cos około 50zł albo mniej....Jak chce się mieć coś pożadnego tzn obudowa przewód gniazda to koszt wyniesie wiecej ale to już zalezy od tago jak to wykonasz i jaki będziesz mial zamysł oraz ile problemów będzie Cię nękać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość King Nothing

Heh ładnie, ładnie. Moje pierwsze pytanie: Co to jest VFC i gdzie to znaleźć. CO to jest LPT i gdzie to znaleźć. Jakim cudem mogę podłączyć dwie karty graficzne do jednego kompa (IMO jest to niemożliwe jeśli się posiada jedno gniazdo PCI). Jakiej karty użyć? Ile będize miała kolorów (matryca)? Jestem zielony, więc proszę o wyrozumiałość.

P.E.A.C.E.!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Zaraz cie zmieszają z błotem w mgnieniu oka starcisz reputacje dostaniesz po buzi ... ..... Neo .... Ale nie .... Jak byś przeczytał całę 9 stron + lekka widza o kompach to byś wszystko wiedział ... Karte drugą podłanczasz jako PCI . ( Normanie główną karte masz w PCI-E lub w AGP ) VFC to jest cyfrowe wyjscie na starych kartach na PCI ( 10 zł na wystawce ) LPT to jest zwykły port szeregowy od druakri ale matrycy tam raczej nie podłaczysz ...MMatryca teoretycznie , jak jest dobrze zekranowany kabel i wsio gut to mozesz , z VFC uzyskać 256 kolorów , ale z racji trudności tego przcięwzięcia , nawet Jackuzy uzyskał ok 16 kolorów ... Widziałem kiedyś na stronie matryce z 256 kolorami ... Poczytaj cały temat ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porblem polega jeszcze na tym by dostac odpowiednia matryce a sami wiecie ze nie wszystkie dzialaja nalezy miec jeszce datashella do niej ale o juz mniejszy problem

osobiscie uwazam ze najwiecej problemow to karta grafiki sami wiecie ze nie wszystkie dzialaja z 8 ktore wsumie mialem dzialaly 3 atimach64, jakas dziwna s3trio, i sis

A Jackuzy najwiecej racji ma co do zmontowania tego jak juz swoj zrobilem i chcialem w aucie zamontowac to miejsca nie bylo uznalem ze to zaduze na takie mody :) musialem przerobic kieszen do radia lcd ustawiac pionowo i przestawic xfree64 by obraz byl wyswietlany w pinie

w sumie moglem zostawic na kablu i wozic na siedzeniu wtedy żona siedziala z tylu wiec byly i plusy

Edytowane przez geny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Tez mam w planach zrobić sobie taki pomocniczy ekran, i mam pytanie czy dorwę matryce taka żeby się zmieściła w zaślepkach komputera? Chodzi tu głównie o szerokość, która musiałaby być nie więcej niż 14cm, bo wysokość jest obojętna. Prawdę mówiąc chce zrobić coś takiego jak konio68 tylko że chce aby była kolorowa matryca.

Czy to jest osiągalne? Macie jakieś może propozycje sprzętów z których można by takowa matryce odzyskać albo ewentualnie model matrycy?

Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi…. :D

EDIT:

Of course, chce to podpiąć pod grafikę na PCI przez złącze cyfrowe VFC.... Ale wydaje mi się ze będą problemy ze zdobyciem tak małego ekranu z możliwym podpięciem pod VFC i jeszcze do tego kolorowego....

Będę musiał pomyśleć nad jakimś większym wyświetlaczem np.:

Toshiba T1950CT

O ile się nie mylę z tego co wyczytałem do tej pory z tych 9 stron to ten powinien pod pasować.

A jakie jeszcze modele z Toshiby miały by odpowiednie wyświetlacze do podłączenia pod VFC? <_<

Edytowane przez Olszak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi