zulus5ooo Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 (edytowane) okej, sprzęt mam z podpisu, wczoraj squadałem kompa dla znajomego, także mój był odłączony na pare godzin... skorzystałem z okazji i zmieniłem po drodze chłodzenie proca - miałem silikon Thermaltake'a i Pentagrama QC-80Cu, a qpiłem ostatnio AS5 i Scythe Katane B) no i co... nic wielkiego poza tym nie zmieniłem, po paru godzinach podłączyłem sprzęt z powrotem, wciskam power i ... dupsko :? czerwona diodka pali się cały czas, a zielona jest ciemna, potem zaczyna mrygać, aż po chwili się już normalnie świeci... wiatraki się kręcą, nic nie piszczy, nic nie bipa... więc w czym problem? <_< - - - e d i t - - - dopiszę może jeszcze, że Clear CMOS też nie pomaga... kosteczki RAMu także przequadałem, próbowałem osobno na jednej, potem na drugiej... też nic :? Edytowane 4 Marca 2006 przez zulus5ooo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtZ Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Mobo wydaje z siebie jakieś dźwieki? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zulus5ooo Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 (edytowane) no właśnie nie! nic nie bipie i nic nie piszczy... nie wiem czego to może być wina, czy padnięta bateria robiłaby takie rzeczy? czy może jakieś przepięcie mam? no bo wątpie, żeby tak nagle coś z podzespołów padło... :? może opiszę całą procedurę... -odpalam sprzęt -czerwona diodka się zapala, zielona is dead -rozkręcają się wiatraki -zielona diodka zaczyna mrygać, chyba po 5 migach zostaje zapalona (razem z czerwoną) -jest sygnał z napędów, że mają prąd (lampki świecą, bo sprawdzają czy jest płyta) -i tak zostaje... obie diodki się świecą, wiatraki się kręcą i cisza... Edytowane 4 Marca 2006 przez zulus5ooo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saper223 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 rozwal kompa na atomy sprawdź wszystko dokładnie mocowanie chłodzenia na cpu stan pasty, podłączenie zasilania do mobo, kabelki itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zulus5ooo Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 (edytowane) (...) czasem się przycina na ... napędach IDE! :blink: jak podłącze sam dysk na SATA to wszystko jest spoko (teraz na nim działam), ale jak podłącze drugiego Maxtora na IDE + napęd DVD i nagrywarkę DVD+RW to się sypie... nie wiem, jutro w ciągu dnia jeszcze potestuję, ale dziwnie to wygląda jak na zwykłe wyłączenie kompa na 10godzin.. :sad: Edytowane 6 Marca 2006 przez zulus5ooo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Zrób tak, skoro masz dysk na ata i sata, do tego napędy, podłącz dysk sata, podłącz dysk ata na jednej taśmie, i napędy na drugiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 JAk to nie zadziała co grzechu mówił. To masz coś z mobo oglądnij czy czegos przy zmianach nie uwaliłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zulus5ooo Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 na razie działam na samym SATA, zaraz posprawdzam napędy, ale są tak samo popodłączane jak były wcześniej i działało... :? ano i jeszcze jedno - O/C nie działa :lol: po Clear CMOSie zrobiło się oczywiście FSB200 i jak zmieniam w BIOSie to po uruchomieniu systemu i tak jest FSB200 :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 na razie działam na samym SATA, zaraz posprawdzam napędy, ale są tak samo popodłączane jak były wcześniej i działało... :? ano i jeszcze jedno - O/C nie działa :lol: po Clear CMOSie zrobiło się oczywiście FSB200 i jak zmieniam w BIOSie to po uruchomieniu systemu i tak jest FSB200 :? po clear cmos przestaw zworke na wlasciwe miejsce ;) i nie podpinaj na jednej tasmie ide dysku i cd-r/dvd-r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zulus5ooo Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 (edytowane) jakbym jej nie przestawił to chyba komp by sie nie włączył :rolleyes: a co do napędów IDE to strasznie mi sie gryzą od samego początq... :mad: najpierw DVD i DVD+RW były na jednej taśmie, a po miesiącu nagrywarka znikneła... :blink: więc podpiąłem DVD z Maxtorem pod jedną taśmę, DVD na mastera, a dyska na slave'a i tak chodziły przez miesiąc, aż do wczoraj... jednak proszę panów speców chciałbym zauważyć, że nie jest to wina "gryzących" się napędów, gdyż w takim wypadq komp by się włączył, a czegoś by BIOS nie widział... - - - E D I T - - - dobra, edycja całości, juz wszystko jest po testach, a więc... komp ogólnie działa dobrze, ale na FSB200, ponieważ jakakolwiek zmiana w BIOSie nie wchodzi w gre! moge zmienic wszystko inne, np. voltage proca, pamięci, chipsetu, timingi RAMu, dzielnik, etc. tylko FSB zblokowało się na 200 i ani rusz :? ponadto póki komp chodzi to jest bardzo dobrze, SP2004 przez kilkanaście godzin nic nie wywaliło, 3DM03 też nie ma żadnych problemów, ogólnie pracuje na sprzęcie przez cały czas i jest bardzo dobrze, ale do czasu... ...aż zresetuje kompa, bo wtedy już nie wstanie! pozostaje tylko ClearCMOS i ustawiać wszystko od początq i wtedy sprzęt pochodzi do następnego reseta... :? płyta zapewne pójdzie niedługo na serwis, ale co to może być? :sad: Edytowane 6 Marca 2006 przez zulus5ooo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zulus5ooo Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 dobra, nikt już nic nie pomoże, więc płytka idzie na serwis :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veste Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 więc podpiąłem DVD z Maxtorem pod jedną taśmę, DVD na mastera, a dyska na slave'a i tak chodziły przez miesiąc, aż do wczoraj... dysk powinien byc na masterze :o [ przynajmniej tak mnie zawsze uczono ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zulus5ooo Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 dysk powinien byc na masterze :o [ przynajmniej tak mnie zawsze uczono ] nauka nauką, a doświadczenie zdobywa się w praktyce :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...