Skocz do zawartości
kornographyc

Wolne I Źle Wykrywane Patrioty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj dostałem Patrioty 2x512 KH Dual. Zanim wsadziłem je do komputera postanowiłem przetestować stare kości (jakieś bele jakie VData 2x512 400Mhz, takie same timingi jak Patrioty) i później porównać wyniki. I oto wyniki jakie otrzymałem:

Stare VData - 400Mhz 2,5-3-3-8 (w sumie bardzo ładnie się podkręciły jak na "bele jakie" kości, gdyż chodziły stabilnie na 460Mhz 2,5-3-3-8  :)+ odczyt 2954+ zapis 1159+ czas oczekiwania 57,5PDP Patriot KH Dual 2x512+ odczyt 2887+ zapis 1098+ czas oczekiwania 55,4

Dziwi mnie taka różnica w wydajności... W dodatku Patrioty na Epoxie 8KDA3I rev. 3,3 gdy ustawię na auto pracują na 333Mhz. Na szczęście ręczna zmiana taktowania pomaga. Dodam, że pracuję na s754, także kości pracowały w trybie single a nie dual. Nawet gdy puściłem Patrioty na CL2 nie pobiły wydajnością moich starych VData!

Czy to może być normalne?

Edytowane przez kornographyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym Epoxie pod s.754 jest to normalne, że pamięci przestawiają się w tryb 333MHz, ponieważ tam masz jednokanałowy kontroler pamięci. Jeśli chodzi o te Patrioty, to ustaw timingi ręcznie na 2,5-3-3-6 i wtedy zobacz. Na niektórych płytach timingi by SPD 2,5-4-4-8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi