Skocz do zawartości
lechoo

PC->TV na karcie bez TV-Out

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na elektrodzie znalazłem schemacik takiego prostego układu umożliwiającego podłączenie karty graficznej bez wyjścia TV do telewizora z wejściem Euro (RGB). Należy użyć programu Power Strip do wymuszenia rozdzielczości 720x576 i częstotliwości odświeżania H=15,625kHz i V=50Hz (lub 60Hz).

Dołączona grafika

Schemat VGA->Euro

Wyprowadzenia gniazda VGA

Wyprowadzenia gniazda Euro

Poniweważ w ten sposób uzyskujemy połączenie przez RGB (każdy kolor niezależnym kablem, bez modulacji PAL), powinno uzyskać się na TV dużo lepszą jakość obrazu niż przy połaczeniu Composite czy S-VIDEO. Postaram się w najbliższym czasie wykonać ten prosty układzik (już nawet wiem jak go jeszcze maksymalnie uprościć) i podzielić się uzyskanymi rezultatami na łamach forum. Możecie sobie jeszcze ściągnąć inne schematy (4.5MB) związane z tym tematem.

Pozdrawiam,

Lechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanie poniewaz wlasnie zabralem sie za robienie tego ukladu i okazalo sie za na schemacie uklad 74HC86 ma 16 nozek a w rzeczywistosci i na zalaczonym zdjecu 14 ! oraz nie zaznaczone jest gdzie jest "gora" ukladu.

Czy moze mi ktos pomoc z tym ?

Z gory wielkie dzieki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam jest 14 wyjsc, tylko ze to jest schemat podladowy i tak go bylo najprosciej przedstawic, tam masz zaznaczone jakie wyjcia ze soba polonczyc, zobacz ze numery nie przekraczaja 14

a gora dokladnie wyjscie 1 jest zaznaczone wglebieniem, taka dziurka, nastepnie numery ida dolejno w dol i potem z dolu do gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem to jak szukalem przejsciowki z svideo na euro. Ciekawa rzecz, ponoc dziala. Ale tyle trzeba zachodu, ze lepiej sprzedac karte jak sie ma bez tvout i se po prostu kupic taka sama z tvout - tez uzywana chocby na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...