kapuch83 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Witam. Szukałem tego prawie po całym forum i nie znalazłem. Problem jest dość specyficzny. Nie wiem czy inni co mają płyty główne na NFORCE 4 ULTRA też tak mają. Nie moge prawie w żadnym programie odczytać temperatury i prędkości wiatraka z chipsetu. W Evereście nie ma, Aida nic nie pokazuje, MBM nie uruchamia się bo podczas instalacji pyta się jaką płyte wybrać, a nie ma jej na liście. Jest to płyta BIOSTAR TFORCE4 ULTRA. Procek chodzi mi na niej na 10x270 już od 2 miesięcy. Czujnik zamontowany w płycie głównej to: ITE IT8712F Nawet program dostarczony przez producenta nie może podać temperatury i prędkości wiatraka na chipsecie. Tylko jeden program wykrył mi temperatury: SpeedFan lecz wykrył mi jeszcze kilka innych i w sumie to nie wiem, która jest od chipsetu. żaden program nie wykrył prędkości wiatraka, mimo że wiatrak jest podłączony do dobrego gniazda i ma czujnik obrotów (3 kabelki) Nie wiem o co z tym chodzi. Chciałbym sprawdizć jaka jest temperatura chipsetu ponieważ chciałbym dalej podkręcać HTT, ale nie wiem czy moge. Dodam, że radiator jest gorący (parzy). Jeśli ktoś pomoże to będe wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Ja mam MSI K8NGM-V (podobno nforce4 :/) i miałem ten sam problem. Żaden program, nawet SpeedFan nie chciał nic pokazywać. W końcu zdecydowałem się zainstalować program z płyty od producenta i w tym wszystko pieknie pokazuje. Program nazywa sie PC Alert. Nie wiem czy to jest jakis specyficzny do MSI, ale raczej nie. Jak chcesz moge ci podeslac instalke albo sprobuj poszukac w necie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapuch83 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 No spróbowałem tego PC-ALERTA, ale on widocznie jest zaprogramowany na inny czujnik. Może ten z MSI działa, ale na mojej płycie nie pokazuje niczego ten program. Wszystkie temperatury i napięcia na zero. Jakies inne propozycje może ktoś ma?? Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jroger Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 (edytowane) witam kapuch83 spróbuj Everest Ultimate Edition ze stronki producenta koniecznie.Nowa wersja powinna ci pomóc chociaż to trial ale wyświetla większość tych najważniejszych parametrów.Wersja Home niedziała jeszcze z tą płytą.PC-alert faktycznie u ciebie sie nie sprawdzi jest zrobiony do płyt MSI przynajmniej narazie. do wojtek4994 mam też tą płyte MSI K8NGM-V ona ma chipset nVidia6100+nForce410 niestety to nie jest nForce4 a szkoda :mur: PC-alert działa z nią świetnie to fakt ,ale EVEREST ultimate też dobrze sie sprawuje.tylko nie włączaj dwóch na raz!!kaszana Mam jeszcze takie pytanko do ciebie nie wiesz jakim klawiszem wywołać w tej płycie zaawansowane opcje bios?? pozdrawiam jroger Edytowane 21 Marca 2006 przez jroger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...