husk77 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Mam problem tego typu, że bios i windows nie widzi mi napędu DVD. Podłączony jest razem z dyskiem twardym masterem na jedną szynę IDE a drugi dysk razem z nagrywarką na drugą. Dysk pierwszy widziany jest jako primary master (czy jakoś tak) DVD nie widzi, nagrywarka jest jako primary slave a dysk drugi jako secendary (czy jakoś tak) slave. Nie wiem co zrobić aby mieć te 2 dyski i 2 napędy równocześnie. Dyski twarde to WD i Seagate (master). Dodam że próbowałem podłączyć same dyski na jednej szynie ale nic z tego. Oczywiście Seagate jako master a WD jako slave. Nie wiem coś jest nie tak. Co mam zrobić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Mam problem tego typu, że bios i windows nie widzi mi napędu DVD. Podłączony jest razem z dyskiem twardym masterem na jedną szynę IDE a drugi dysk razem z nagrywarką na drugą. Dysk pierwszy widziany jest jako primary master (czy jakoś tak) DVD nie widzi, nagrywarka jest jako primary slave a dysk drugi jako secendary (czy jakoś tak) slave. Nie wiem co zrobić aby mieć te 2 dyski i 2 napędy równocześnie. Dyski twarde to WD i Seagate (master). Dodam że próbowałem podłączyć same dyski na jednej szynie ale nic z tego. Oczywiście Seagate jako master a WD jako slave. Nie wiem coś jest nie tak. Co mam zrobić??podłącz dysk do gniazda na końcu taśmy a napęd CD/DVD do wtyczki środkowej ustawić zworki, jak by nie działało to najlepszym źródłem informacji jest instrukcja obsługi płyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
husk77 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Teraz podłączyłem DVD i CD-RW na jednej taśmie tak, że na końcu jest DVD a na środku CD-RW. Widzi mi DVD. ALE! Podłączyłem na drugą taśme dwa dyski z czego jednego nie widzi ani Bios, ani system. Master jest na końcu szyny a w środku slave. Nie wiem co zrobić? Jeszcze pobawię się zworkami na dyskach i dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...