S.Adam Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Kupiłem nowy dysk Western Digital caviar SE 80GB sata. Odłączyłem mój stary dysk ata i podłączyłem nowy sata – tak że tylko dysk sata był podłączony. Udało mi się na nim bez problemu zainstalować Win XP. Ale powstał pewien problem, gdyż nie wiem dlaczego ale działa on bardzo wolno. System uruchamia mi się długo. A jak coś kopiuje na dysk lub inną partycje to bez przerwy mam wykorzystanie 100% procesora (Celeron D 2.8 GHz), także podczas nagrywania bufer strasznie mi skacze i płyty się długo nagrywają. Nie wiem o co chodzi już mój stary dysk ata szybciej pracuje (też Western Digital). Może to wina złej konfiguracji? W biosie mam ustawione non-Raid, a podczas instalacji win xp zainstalowałem sterowniki z płyty windowsa. Jakby ktoś wiedział w czym jest problem byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaStEr Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Hmm ja miałem podobny problem na moim starym nforce 2, do czasu, kiedy nie zainstalowałem sterowników do płyty głównej dysk po prostu mulił na potęgę - instalacja norton antywirusa zajmowała ponad 20min !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 sprawdź czy typ transferu dla dysku to DMA a nie PIO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Adam Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Problem już rozwiązany. Trzeba było zainstalować sterowniki z cd od płyty głównej. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...