Skocz do zawartości
Moses2

Goodram - Rozudowa Pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dobrzy ludzie - tna forum jest wielu fachowców, a ja w RAM CAłKIEM jestem nieobeznany. Do rzeczy:

- Mój sprzęt: MB - ABIT NF7, Sempron2200+,Goodram DDR RAM 256MBPC3200DIMM GR400D64L3/256, Win2k

- Zainstalowałem NAVa - silnie żrące ujstrostwo RAM i stanąłem przed musem zwiększneia pamięci.

Początkowo myśłałem o kupnie drugiej takiej samej co mam (Goodramy chwalone są w segmencie tanim), ale teraz - czytając forum mam wątpliwości. Oto moje pytania:

1. Czy kupując Goodrama 512 NP: TAKIEGO i obsadzając go w boksie obok tej co mam - będzie to dobrze współpracowało? (256 + 512) bez awaryjnie? - czy też musi być koniecznie pamięć 256+256 lub 512+512?

2. Czy ma znaczenie, czy zakup mojej nowej 512 będzie miał L3 czy L2.5 - jeśli tak to o ile to wpłynie to na szybkość, ewnetualnie na brak współpracy z tą obecną moją pamięcią co mam?

3.Nosze się również zakupem DVDRW - zatem jak bardzo napędy te są pamięciożerne - i czy mój system podoła?

= ewentualnie =

4. CZy kupując drugą pamięć taką co mam (256) i obsadzając ją w 2 boksie - mogłyby pracować w tzw trybie dualnym i ewentualnie gdzie się włącza ten tryb i czy dużo on by dał więcej mocy w moim kompie?

Sory za lamki i czekam ze zniecierpliweniem na odpowiedzi od Was fachowców. Z góry dziękuję i gorąco pozdrawiam

PS: Aha Dodoam że nie interesuje mnie przetaktowanie ;) - i nie gram w mocne gry typu FPS

Edytowane przez Moses2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) problemów raczej nie będzie, po prostu nie odpalisz duala

2) nie wiem

3) może dvdrw mają jakieś wymagania, ale nie aż takie :)

4) jeśli płyta główna obsługuje to przy takiej samej kości będzie dual, u kolegi w testach różnica 2x, ale w rzeczywistości chyba nie jest aż tak pięknie.

dual włącza się w biose, ale gdzie dokładnie to nie wiem, sądzę jednak, że włączy Ci się sam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u kolegi w testach różnica 2x, ale w rzeczywistości chyba nie jest aż tak pięknie.

dual włącza się w biose, ale gdzie dokładnie to nie wiem, sądzę jednak, że włączy Ci się sam

Aż 2 razy szybciej - weow - to dużo :rolleyes:

Zapomniałem dodać, zę moje zasoby finansowe starczają tylko na kość 512MB :( - stąd te rozważania - o 256+512

Czyli dokupić 512 i razem z 256 - ta sama marka będzie śmigać bezproblemowo ? - bez zwiech itp?

Ze starymi typami SDRAM wiem, że tak bylo, nie miałem pojęcia że przy DDR też rozmiar kości obok siebie nie ma znaczenia.

Aha - a czy ma znaczenie w którym boxie będzie 512, a w którym 256 ?

+++

Aha a co do DVDRW - to chodziło mi o przypadki kiedy w trakcie nagrywania mam poodpalane programy typu firefox, p2p itp - Czy nie wystąpi przaepełnienie bufora?

Edytowane przez Moses2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż 2 razy szybciej - weow - to dużo

hot_lopez pewnie miał na myśli s.939, bo na s.A wzrost wydajności z tytułu Dual Channel będzie minimalny.

Co do "włączania Duala" to jest to kwestia odpowiedniego obsadzenia banków pamieci, a nie włączenie/wyłączenia którejś opcji/przełącznika.

Czyli dokupić 512 i razem z 256 - ta sama marka będzie śmigać bezproblemowo ? - bez zwiech itp?

Tak.

Aha - a czy ma znaczenie w którym boxie będzie 512, a w którym 256 ?

Kość o największej pojemności do pierwszego slota.

Aha a co do DVDRW - to chodziło mi o przypadki kiedy w trakcie nagrywania mam poodpalane programy typu firefox, p2p itp - Czy nie wystąpi przaepełnienie bufora?

Niektóre programy antyvirusowe mogą sprawiać problemy podczas nagrywania i powodować przepełnienie bufora, ale osobiście się z tym nie spotkałem, nowe nagrywarki mają różne magiczne zabezpieczenia typu SMART-BURN. Nie masz się co martwić na zapas :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli, że kumpel w testach teoretycznie ma oblrzymi wzrost wydajności. Może popełniłem błąd pisząc, że 2x, w każdym razie po prostu wydaje mi sie, że jeśli ktoś może mieć dual'a to ok, ale nie na siłe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi