luk1985 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 mam upatrzony samochod opel corsa 1,2 3 drzwiowy rocznik 94-96 przebieg 25 tys km. od pierwszego właściciela, samochod tylko czeka by go przywiesc szukałem w google co trzeba zrobic lecz wyswietlaja mi sie stronki z 2004 nie wiem czy te formalnosci wygladaja dalej tak samo, prosze o pomoc czas mnie troszke goni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 (edytowane) dzwonisz umawiasz sie i jedziesz a papiery to juz na miejscu :) tylko ze od niego musisz brifa czy jakos tak ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Edytowane 5 Marca 2006 przez KaxxL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 (edytowane) po umowieniu sie i podpisaniu umowy kupna-sprzedazy i zabraniu brief'a jedziec do najblizszego urzedu (z wszyystkimi papierami), zalatwiasz tam tablice (do 180e masz z czerwonym paskiem i mozesz jezdzic 2 tygodnie gdzie chcesz), montujesz tablice , baba ci przykleja znaczek na tablice i jedziesz do polski jak bedziesz mial problemy z czyms to niemiec ci pomorze w zalatwieniu tych rzeczy. tak bylo przed ostatnimi zmianami ... teraz nasz rzad cos wymyslil jakas dodatkowo oplate i w tym juz siie nie orintuje, bo juz nie jezdzilem z bratem po auta . WAZNe zebys kupil auto z aktualnym TUV , czyli przegladem. mozesz sie dogadac z niemcem zeby ci wpisal mniejsza wartosc pojazdu (ale nie za mala) to bedziesz mial nizsza akcyze :D nie jedz po auto w piatek , bo maja urzedy otwarte tylko do godz. 14.00 na necie powinienes znalesc cos na ten temat EDIT : tutaj masz ladnie napisane jak jakis koles kupowal auto : http://www.zss.pl/~moto/www_prasa/28.htm Edytowane 5 Marca 2006 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1985 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 (edytowane) co do wartosci pojazdu ta auto jest za darmo z gory dzieki dzik86 podobne artykuły znalazłem mam nadzieje ze to dalej aktualne...dzieki za pomoc jak ktos cos wie jeszcze to prosze smialo pisac a taka jeszcze mala watpliwosc czy mozna by bylo przyjechac na tablicach oryginalnych, moj ojciec ma dobry kontakt z wlascicielem auta wiec nie powinien robic problemu, tylko co dalej Edytowane 5 Marca 2006 przez luk1985 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5hiva Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 a taka jeszcze mala watpliwosc czy mozna by bylo przyjechac na tablicach oryginalnych, moj ojciec ma dobry kontakt z wlascicielem auta wiec nie powinien robic problemu, tylko co dalejJa tak wlasnie zrobilem sprowadzajac poprzednie auto, po czym musialem wyslac z powrotem tablice do Niemiec i znajomy od ktorego kupilem auto musial wyrejestrowac je i wyslac mi zaswiadczenie o wyrejestrowaniu. Czy teraz nic sie nie zmienilo to nie wiem, ale wydaje mi sie ze tak wlasnie nadal jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osek Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 jeszcze dodam- podatek ekologiczny ;) i do pierwszego maja karta pojazdu ciągle bedzie "tak mało" kosztować ;) potem niby 8 dych ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 mam upatrzony samochod opel corsa 1,2 3 drzwiowy rocznik 94-96 przebieg 25 tys km. od pierwszego właściciela, samochod tylko czeka by go przywiesc szukałem w google co trzeba zrobic lecz wyswietlaja mi sie stronki z 2004 nie wiem czy te formalnosci wygladaja dalej tak samo, prosze o pomoc czas mnie troszke goni Wierzysz w to??? IMO 125k km (zresztą ocenić to będziesz mógł dopiero na miejscu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Na moj gust przy normalnej eksploatacji takie auto z tego roku juz pod 200k moze miec.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 No ale chlopaki . Fura jest za darmo , wiec znajac zycie jest to dodatkowy samochod (3-4?) w tamtej rodzinie , od ktorej go dostaje . Pewnie sluzyl do jazdy na zakupy itp [; Przebiego IMO bardzo niski ale kto wie . Moj dziadek ma cinquecento z 96r . Ma przejechane chyba 18tys km na nim a samo auto wyglada tak jakby dopiero co z fabryki wyjechalo :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1985 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 heh ja juz wrocilem jednak bez tego samochodu... co do przebiegu w corsie jest licznik do 99 tys. km wiec niewiadomo ile tych setek sie nabilo :D tym razem nie wypalilo, ale Wasza pomoc zaprocentuje w przyszłosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Seentag Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Chwilowo, nie jestem na topie odnośnie sprowadzenia auta, tak więc pytam społeczność tweak-ową jak to wygląda na dzień dzisiejszy ? chodzi o wszystkie podatki itd. z tego co mi wiadomo, to fakt, że ostatnio rząd coś zniósł, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel89 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Czy może ktoś wie ile może wynosić podatek graniczny od 5 letniego samochodu sprowadzonego ze Szwajcari??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PUNISHER Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Chwilowo, nie jestem na topie odnośnie sprowadzenia auta, tak więc pytam społeczność tweak-ową jak to wygląda na dzień dzisiejszy ? chodzi o wszystkie podatki itd. z tego co mi wiadomo, to fakt, że ostatnio rząd coś zniósł, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.Właśnie zmniejszają opłatę za wydanie karty pojazdu - do tej pory ta przyjemność kosztowała kilkaset złotych... obecnie ma wynosić około 70... nie pamiętam dokładnych kwot, bo kupiłem niedawno samochód, ale już na polskich tablicach i z załatwionymi formalnościami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Seentag Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Właśnie zmniejszają opłatę za wydanie karty pojazdu - do tej pory ta przyjemność kosztowała kilkaset złotych... obecnie ma wynosić około 70... nie pamiętam dokładnych kwot, bo kupiłem niedawno samochód, ale już na polskich tablicach i z załatwionymi formalnościami. o ile się nie myle kosztowała 500 zł, wychodzi na to, że w kwestii akcyzowej nic się jeszcze nie zmieniło..jaki procent wychodzi od 34 000 Euro ? (subaru rocznik 2005 r.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Akcyza nawet nie drgnęła. Natomiast od stycznia wprowadzili opłatę ekologiczną (za złomowanie) 500zł. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 a wiecie moze jak sprawa wyglada w wypadku motocykli? tak samo jak samochody? i skad sie briefa bierze? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Mam pytanie, a jezeli bym dostal od "wujka" z niemiec auto w prezencie. To jak wtedy wygladaja te wszystkie oplaty? akcyza itd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Możesz zrobić przeniesienie mienia i wtedy omiajasz akcyzę i wiekszość "bzdurnych" opłat. Ale wiąże się to z kilkoma warunkami: - Twój "wujek" musi chyba przez 12' mcy mieć zarejestrowany samochód na siebie - po przeniesieniu mienia nie możesz przez 12' mcy sprzedać auta - chyba wymagane jest pokrewieństwo ' czas trwania 12 mcy jest przybliżony, ile dokładnie to niepamiętam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Ja tez tego nie kumam. W ogloszeniach czasami pisze -oplaty 2000pln, czasami 1200pln. Dodam, ze niemal identyczne auta. A jeszcze w niektorych pisze, gotowy do rejestracji, koszt okolo 700pln. Zglupiec idzie. Kto wytlumaczy raz, a porzadnie totalnemu laikowi jakie sa koszty oplacenia sprowadzonego auta z niemiec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) -oplaty zaleza od pojemnosci, im wieksza tym drozej -oplata tez zalezy od akcyzy, mozesz wpisac se za auto 100e, lub wiecej (jak chcesz wspomoc finanse panstwa), generalnie pisze sie jak najmniej , ale nie mozna przesadzic -trzeba liczyc sie z przegladem , robisz na lewo (jest taniej), normalny(drozej),bo uwarunkowane to jest tez stanem auta mniejwiecej o to chodzi w tym procederze Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) I nadal to jest ogolnie i nic wiecej nie wnosi do tematu. Jaka pojemnosc jakie oplaty? W zaleznosci od rocznika jakie oplaty? Przeglad taniej/drozej, co oznacza mniej wiecej. Ile % akcyza itd. :> EDIT: Znalazlem przydatne rzeczy http://www.t-shirt.waw.pl/instrukcja%20zak...z%20Niemiec.pdf http://www.t-shirt.waw.pl/umowa%20GER%20vs%20PL.pdf Edytowane 23 Kwietnia 2006 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Można zrobić tak: Kupujesz wozik (np. za 2000e), rozkręcasz go trochę, pakujesz na lawetę i przejeżdżasz przez granicę z kwotą 50e w umowie - bo samochód nie nadaje się do jazdy. 2 dni później samochód wygląda jak nówka, ma przegląd itp. a ty nie płacisz kosmicznej akcyzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Można zrobić tak: Kupujesz wozik (np. za 2000e), rozkręcasz go trochę, pakujesz na lawetę i przejeżdżasz przez granicę z kwotą 50e w umowie - bo samochód nie nadaje się do jazdy. 2 dni później samochód wygląda jak nówka, ma przegląd itp. a ty nie płacisz kosmicznej akcyzy. Ale jak ma 50e w umowie to od tego jest akcyza, więc po co rozkręcać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 po nic:] skarbowka i tak ma 5 lat na sprawdzenie stanu autka:P i potem ci naliczy ze autko bylo warte te 2k euro i kaze ci zaplacic akcyze i odsetki:] a najlepsze bedzie to ze nie bedziesz mial jak sie od tego odwolac bo jak im udowodnisz jaki mialo stan autko 5 lat temu:] ja tak mialem w polsce kupilem CRX'a za 5k zl i dopisalismy jeszcze ze pojazd posiada defekty powloki lakierniczej i uszkodzenia zderzakow (bo ma je na serio) a babka w skarbowce otwozyla jakas gazetke (bo w ich bazie CRX'a nie ma) i powiedziala ze autko jest warte 9000 zl a jak sie nie zgadzam to musi byc opinia bieglego i koniec musialem zaplacic podatek od 9000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Takie numery już nie przejdą wiem bo ostanio sąsiad kupował :wink: , a tak na poważnie to już się aut z Niemic nie opłaca sprowadzać. :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 (edytowane) ja tak mialem w polsce kupilem CRX'a za 5k zl i dopisalismy jeszcze ze pojazd posiada defekty powloki lakierniczej i uszkodzenia zderzakow (bo ma je na serio) a babka w skarbowce otwozyla jakas gazetke (bo w ich bazie CRX'a nie ma) i powiedziala ze autko jest warte 9000 zl a jak sie nie zgadzam to musi byc opinia bieglego i koniec musialem zaplacic podatek od 9000Może jak by było zapisane, że CRX przyjechał na lawecie, to by się tak nie bawiła. Swoją drogą, to lekkie przegięcie. Na Twoim miejscu wytoczyłbym sprawę - wygrywasz i oddadzą Ci całość. Żeby w tym kraju nie można było mieć starego samochodu za normalne pieniądze. Paranoja. :mur: tak na poważnie to już się aut z Niemic nie opłaca sprowadzać.Jak to nie? Za 800 - 1000 Euro mam tam E34 w niezłym stanie. Po tej stronie granicy takie auto kosztuje 2 razy więcej. Dlaczego? Z jakiej racji? Całe "piękno" naszego kochanego kraju. Ja nie mam zamiaru przepłacać za 15-letni samochód. Edytowane 5 Sierpnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Na Twoim miejscu wytoczyłbym sprawę - wygrywasz i oddadzą Ci całość ee juz mie sie chcialo w to wszystko bawic (brak oplaty w uzedzie blokuje rejestrecje) a zreszta 80zl to "tylko" pol baku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Żeby w tym kraju nie można było mieć starego samochodu za normalne pieniądze. Paranoja. :mur: Jak to nie? Za 800 - 1000 Euro mam tam E34 w niezłym stanie. Po tej stronie granicy takie auto kosztuje 2 razy więcej. Dlaczego? Z jakiej racji? Całe "piękno" naszego kochanego kraju. Ja nie mam zamiaru przepłacać za 15-letni samochód. Z tym sie zgodze ale chodiz o to ile musisz zapłącic w Polsce za zarejestrowanie około 2000zł :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Samochodów wartych w Polsce mniej niż 5-8k to rzeczywiscie sie nie oplaca sprowadzac, chyba ze "pod klienta".. W przypadku drozszych dalej jest to jakies wyjscie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Z tym sie zgodze ale chodiz o to ile musisz zapłącic w Polsce za zarejestrowanie około 2000zł :mur: :lol: gora 1500zl . teraz karta pojazdu kosztuje 70zl (wczesniej 500zl ) czyli wychyodzi ok. 1100 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...