Skocz do zawartości
Yaa

Modernizacja Sprzętu - Wymiana Kilku Rzeczy!

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Dawno tu nie zaglądałem...

Postanowiłem troszkę przyśpieszyć swój komputer. Może platforma 64? Sam nie wiem...

Aktualnie mam sprzęt jak w opisie. Zasoby gotówkowe w granicach 1500 zł. Potrzebny mi cichy zasilacz (albo wręcz bezgłośny, bo ten, który mam doprowadza mnie do szału), nowa płyta i procesor. Reszta chyba na razie może zostać. Maksymalnie cicho i szybko!

Strasznie lubię mojego Abita, ale chyba przyszedł czas aby się z nim rozstać... I teraz mały dylemat. Chcę płytę markową, o świetnych parametrach i w dodatku z bardzo dobrą kartą dźwiękową na pokładzie (zatrzymałem się na Sound Stormie - czy od tego czasu coś powstało lepszego?). A może są płyty z Sound Stormem i socketem 939?

Jakieś propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

kup se Opterona 144

asrock dual sata 2 (swietna plyta)

kup jakiegos fortrona 400w (byly na allegro ale teraz jakos nie widze ;( )

a to 1500 po sprzedanie plytki i procka??

bo jak nie to sprzedaj i kup jeszcze lepsza grafe :)

aha karta muzyczna :)

kup Sound Blaster Live! 7.1 24-bit (dobra karta) link

Edytowane przez rafifeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę jakiegoś Fortrona - zasilacz chcę naprawdę dobry, najlepiej Thermaltake i taki chyba wybiorę, bo ma extra rozwiązany problem kabli (PurePower 520 PowerStation).

Pozostaje problem płyty głównej. Epox Ok, tylko ma układ dźwiękowy Realtek - wolałbym nVidię... Może są takie płyty? Ewentualnie płyta bez dźwięku!

kup Sound Blaster Live! 7.1 24-bit (dobra karta) link

Mam Sound Storma teraz, a Ty chcesz żebym się przesiadł na marne SB Live? :mur:

Czy pamięć też będę musiał wymienić?

Edytowane przez Yaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslalem ze ty masz zintegrowany wiec bys musial kupic inny przy przesiadce :oops:

Pewnie, że mam zintegrowany. Na Abit NF7-S v 2.0 jest nVidia Sound Storm i taki sam układ chciałbym mieć na innej płycie, którą kupię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując, potrzebne mi:

- płyta główna (z dźwiękiem - najlepiej z Sound Stormem lub lepszym, ew. bez dźwięku)

- procesor

- zasilacz

- karta dźwiękowa w przypadku płyty bez dźwięku

Mam na to 1500 zł plus kasa za sprzedany sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za sprzęt jakieś 400zł dostaniesz więc ok 1900 do wydania.

To może:

AMD Athlon 64 2x 3800+ Manchester 1200zł

AC Frezzer 64pro 60zł

AsRock DualSata2(bo karata na agp) 240zł

Tagan 380 200zł

a sound?? może to: http://www.allegro.pl/item88371915_sound_b...s_es_108db.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za sprzęt jakieś 400zł dostaniesz więc ok 1900 do wydania.

To może:

AMD Athlon 64 2x 3800+ Manchester 1200zł

AC Frezzer 64pro 60zł

AsRock DualSata2(bo karata na agp) 240zł

Tagan 380 200zł

a sound?? może to: http://www.allegro.pl/item88371915_sound_b...s_es_108db.html

Nie chcę jakiegoś badziewnego Asroka - co myślicie o tej płycie http://sklep.benchmark.pl/pelny_24353.html#

Oczywiście będę musiał przejść na PCI E...

A jak ten układ dźwiękowy ALC 850 wypada w porównaniu z nVidia Sound Storm? Zupełnie nie wiem co to jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten AsRock nie jest wcale badziewny!! Jak byś troche o nim poczytał to byś zmienił zdanie.

Ale jeżeli przechodzisz na pci-e to najlepszą płytą będzie DFI LanParty UT nF4 Ultra-D albo coś tańszego np. Epox EP-9NPA+.

Ten Abit jest sporo gorszy w oc od tych podanych wyżej. :)

Edytowane przez shark31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten AsRock nie jest wcale badziewny!! Jak byś troche o nim poczytał to byś zmienił zdanie.

Ale jeżeli przechodzisz na pci-e to najlepszą płytą będzie DFI LanParty UT nF4 Ultra-D albo coś tańszego np. Epox EP-9NPA+.

Ten Abit jest sporo gorszy w oc od tych podanych wyżej. :)

Nie potrzeba mi OC, nie będę z pewnością kręcił, no chyba, że w dół :D , jak teraz...

DFI i Epox mają wiatraki, pasywne w Abicie wydaje mi się bardziej praktyczne, bo chcę mieć ciszę!

A co z dźwiękiem? Ktoś wie może czy nVidia zrobiła coś nowego po Sound Stormie? Czy na płytach montują obecnie coś lepszego od tego układu? Ewentualnie czy są płyty bez dźwięku? (bo wtedy coś takiego wrzucę http://www.allegro.pl/item88891209_rewelac...l_fv_sklep.html )

Edytowane przez Yaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SoundStorm jest porównywalny z Sound Blaster Live więc ta podana przezemnie( http://www.allegro.pl/item88371915_sound_b...s_es_108db.html ) będzie sporo lepsza.

Sound Storm bije na głowę wszystkie Audigy! A jak wygląda sprawa tych ALC 850 - co to w ogóle jest? Zamontuję coś takiego najwyżej http://www.allegro.pl/item88891209_rewelac...l_fv_sklep.html

Edytowane przez Yaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie kupiłem taki zasilacz http://www.allegro.pl/item90406886_thermal...arny_panel.html Mam nadzieję, że teraz będę miał cicho.

Pozostaje kwestia płyty głównej. Może użytkownicy Intela mają jakieś spostrzeżenia? Nie upieram się, że musi to być AMD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę jakiegoś Fortrona - zasilacz chcę naprawdę dobry, najlepiej Thermaltake i taki chyba wybiorę, bo ma extra rozwiązany problem kabli (PurePower 520 PowerStation).

Pozostaje problem płyty głównej. Epox Ok, tylko ma układ dźwiękowy Realtek - wolałbym nVidię... Może są takie płyty? Ewentualnie płyta bez dźwięku!

Mam Sound Storma teraz, a Ty chcesz żebym się przesiadł na marne SB Live? :mur:

Czy pamięć też będę musiał wymienić?

Pewnie, że mam zintegrowany. Na Abit NF7-S v 2.0 jest nVidia Sound Storm i taki sam układ chciałbym mieć na innej płycie, którą kupię...

Nie chcę jakiegoś badziewnego Asroka - co myślicie o tej płycie 1996792[/snapback]

Nie potrzeba mi OC, nie będę z pewnością kręcił, no chyba, że w dół :D , jak teraz...

DFI i Epox mają wiatraki, pasywne w Abicie wydaje mi się bardziej praktyczne, bo chcę mieć ciszę!

A co z dźwiękiem? Ktoś wie może czy nVidia zrobiła coś nowego po Sound Stormie? Czy na płytach montują obecnie coś lepszego od tego układu? Ewentualnie czy są płyty bez dźwięku? (bo wtedy coś takiego wrzucę 1996806[/snapback]

Sound Storm bije na głowę wszystkie Audigy! A jak wygląda sprawa tych ALC 850 - co to w ogóle jest? Zamontuję coś takiego najwyżej http://www.allegro.pl/item88891209_rewelac...l_fv_sklep.html

Powiem krótko JESLI KU*** lepiej wiesz czego chcesz, to po co zakładasz temat? aha i pierw poczytaj bo jeśli dla Ciebie SS ma lepszy dzwięk od audigy 4 (jakakolwiek) to albo masz drewniane ucho, albo przygłuchy jesteś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG co to w ogole za temat , Yaa chcesz poznac czyjas opinie czy tylko starasz sie w[ciach!]ic wszystkich na okolo swoimi durnymi tekstami .

1.Chciales cisze , kupiles zasilacz TT -> :lol:

2.Chciales dobra wydajna plyte , ludzie proponuja ci ASR dual , ktory jest rewelacyjna plyta -> Ty proponujesz jakiegos z [gluteus maximus] Abita , marke ktora sie teraz liczy tyle co wcale :lol: (to juz nie czasy NF7)

3.Wiem , ze SS to swietna dzwiekowka . Niestety jej zywot zakonczyl sie na Socket A -> ludzie proponuja Ci Audigy 2 , ktora jest o niebo lepsza od SS (prawde mowiac nawet SB Live jest lepszy ale to tylko moja opinia) a Ty wyskakujesz z jakimis glupimi tekstami i na koniec pytasz sie o Realteka 850 :blink: :lol:

Edytowane przez Heat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładam post po to, aby poznać opinie i ewentualne wady swojego wyboru. To źle?

Sounfd Storm jest o wiele lepszy od Audigy 4 - poczytaj recenzje...

Nie no człowieku ty nobla powinienes dostać chyba ;]]]]]]

Sound storma to miażdży nawet sb live 5.1 a ty bełkoczesz ze jest lepszy od audigy [[[[[[;

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam, bo nie wiem co to Realtek ALC 850.

Dzwięk właśnie zakupiłem - SB FX Fidelity Extreme...

AsRock to badziew i już. Nie przekonam się do jakiejś pseudo firmy... Może ASUS w takim razie, albo DFI, skoro ABIT zły?

Jest tak dużo płyt na rynku, że chciałbym poznać opinie. Nie sposób przejrzeć wszystkich.

Reasumując:

Potrzebna mi płyta i procesor (niekoniecznie AMD)!

Proszę o uwagi związane z tematem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem okazje sie przekonać jak gra SoundStorm i wolałbym i tak mojego obecnego SB LIve! :)

Coś mi sie zdaje ze nie słyszałeś jak grają inne karty :)

A co do proca i mobo to tak jak wszyscy na tym forum:

tania wersja: Sempron 64 s939 + AsRock DualSAta2 - ok 600zł

droższa: Manchester 3200+ s.939 + Epox 9NPA+ - ok. 950zł

najlepsza :D AMD Athlon 64 2x 3800+ Manchester + DFI LanParty - ok. 1700zł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam, bo nie wiem co to Realtek ALC 850.

Dzwięk właśnie zakupiłem - SB FX Fidelity Extreme...

AsRock to badziew i już. Nie przekonam się do jakiejś pseudo firmy... Może ASUS w takim razie, albo DFI, skoro ABIT zły?

Jest tak dużo płyt na rynku, że chciałbym poznać opinie. Nie sposób przejrzeć wszystkich.

Reasumując:

Potrzebna mi płyta i procesor (niekoniecznie AMD)!

Proszę o uwagi związane z tematem.

wiesz z twoja wiedza i oczytaniem, sam powinieneś sobie super kompa złożyć LOOOOOOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem okazje sie przekonać jak gra SoundStorm i wolałbym i tak mojego obecnego SB LIve! :)

Coś mi sie zdaje ze nie słyszałeś jak grają inne karty :)

A co do proca i mobo to tak jak wszyscy na tym forum:

tania wersja: Sempron 64 s939 + AsRock DualSAta2 - ok 600zł

droższa: Manchester 3200+ s.939 + Epox 9NPA+ - ok. 950zł

najlepsza :D AMD Athlon 64 2x 3800+ Manchester + DFI LanParty - ok. 1700zł :D

Każdy słyszy inaczej. Dla mnie SS jest rewelacyjny.

Ok, dzięki wszystkim za uwagi. Chyba doszliśmy do tych samych wniosków. Skłonię się ku A 64 Manchester + DFI. Za wszystko wyjdzie mi 2.500 zamiast 1.500, ale cóż. Za to sprzęt będzie ok.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi