Skocz do zawartości
Piwo_

Temperatura Radeona 9800 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od kilku dni używam Radeona 9800 Pro. Zainstalowałem AtiTool'a żeby sprawdzic temperatury bo podczas grania zawiesil mi sie komputer. Radeona mam na standardowych ustwieniach i ze standardowym chłodzeniem. AtiTool pokazuje mi 54~56*C podczas łażenia po necie, a po ok 20min grania w Torino2006 temperatura skoczyła do 67*C. Czy te temperatury nie są zbyt wysokie? W obudowie nie mam żadnej cyrkulacji (ani jednego wentylatorka) powietrza wiec możliwe, że jest tam ciepło (chociaż jest otwarta) do tego jest to obudowa miniATX. Po upchaniu wszystkiego zrobiło sie bardzo ciasno. Jaka jest maksymalna dopuszczalna temperatura pracy tego GPU, taka żeby nie bylo niebezpieczenstwa, że przy dłuższym użytkowaniu coś może sie zrypac?

AMD AthlonXP 2600+

ASUS A7N8X-VM

2x256 Kingston HyperX

Sapphire R9800Pro

Samsung SP0812N

Fortron FSP350-60MDN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R9700/Pro i R9800/Pro/XT to straszne grzałki i niema sie co dziwic że masz taką temperature, ale lepiej oszczędzic karcie takich temperatur więc pozostaje ci polepszyc przepływ powietrza w budzie, zmienić chłodzenie, lub dac nawiew na bok karty :wink:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do temperatur w takiej obudowie to norma. Wiatrak 80 mm na 5v polozony na tył karty powinien rozwiazac problem. zastanow sie tez nad wentylacja obudowy. Mały ruch powietrza daje juz wymierne efekty,

Ati tool ma temperature wtedy gdy odpalisz ja w setings w Temperature Monitoring.

Edytowane przez szeryffoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi