Skocz do zawartości
Makonar

Nowy Dysk Nie Chce Działać W Udma?!

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie powiem, że szukałem i wypróbowałem prawie wszystko z tego co mi radzono.

A teraz temat właściwy. Mam nowy dysk Samsung, bodajże SP1213N (120GB, 7200rpm, 8MB, 133MB/s). Zainstalowałem na nim system. Ustawiłem jako MASTER, działał na pojedyńczym kablu HDD. Mam problem następujący. Dysk działa w trybie PIO. Powinien w UDMA 6 (133).

Pierwsze co zrobiłem to upewnienie się, że we właściwościach podstawowego kanału IDE mam ustawione "DMA if available" - czyli jesli obsługuje DMA to ma działać. Niestety to jest ustawione. W pierwszej chwili pomyslałem, że wszystko tak działa.

Na drugiej taśmie miałem podłączony DVDRW i drugi dysk (Maxtor 80GB, 7200rpm, 8MB, 133MB/s) - i te działały dobrze (DVDRW - UDMA 2 i HDD - UDMA 5, czyli tylko 100MB/s ale przynajmniej działał jak należy).

OK, poszperałem na forum i takie rady dawali forumowicze:

1. Zainstalować ponownie stery od płyty (komp na Gigabyte KT400).

2. Zmienić kable, podłączyć z innym dyskiem, napędem albo jako sam.

3. Sprawdzić czy w BIOSIE jest ustawione UDMA dla tego dysku.

1. Zainstalowałem ponownie sterowniki. Efekt taki, że Maxtor zaczął chodzić w UDMA 6 (133MB/s), ale Samsung nie miał zamiaru sie przedstawić z PIO.

2. Zmieniłem kable. Podłączyłem Maxtora i Samsunga na jednej taśmie, a Nagrywarke na drugiej (w nadzieji, że kabel zepsuty, i nagrywarka chodziłaby na PIO teraz). Niestety. Maxtor działa jako UDMA 6, a Samsung dalej swoje - PIO. Nagrywarka UDMA 2 - znaczy kabel dobry.

3. NIE MAM POJĘCIA GDZIE W BIOSIE JEST OPCJA ODPOWIADAJĄCA ZA UDMA.

We własciwościach dysku mam: AUTO, LBA, LARGE i jakis CHS - LBA nic nie zmieniło, a przy LARGE windows sie nie chciał odpalic.

Ustawiłem, że do obu kanałów IDE jest podłączony kabel ATA 66/100/133. No i tyle - żadnych zmian.

Jeśli ktoś wie gdzie w BIOSIE można znaleźć opcje ustawiania UDMA dla dysku to będę wdzięczny. Jeśli ktoś wie co jeszcze można zrobić dla uruchomienia trybu UDMA to będę wdzięczny.

Pytanie ogólne. Czytałem, że jesli wystąpią błędy, Windows XP automatycznie obniza tryb transferu na niższy.

Czy dysk może być uszkodzony? Czy możliwe jest, że np: bad sectory na partycji systemowej powodują błędy i obniżenie transferu do PIO?

Czytałem, że w rejestrze można to wyłączyć.

Ze strony samsunga moge sciagnać pliki do uruchomienia UDMA 6, ale wymagaja tworzenia dyskietki startowej.

Oprogramowanie ze strony Samsunga nie wielki disclaimer, że działa tylko dla wypisanych dysków twardych, ale mojego nie ma na tej liście... wiec nie wiem co z tym fantem dalej zrobić. Pomocy.

Edytowane przez Makonar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz na temat tego problemu z NT... ale czy to Ci w czymś pomoze to nie wiem .. ja mam to samo ale z nagrywarką LG... działała w trybie UDMA 2 a teraz przeszła na PIO i po tygodniu męczarni daję spokój .. dopadnę coś na Allegro sprawdzę czy działa a starą wsadzę do auta jako odtwarzacz CD... przynajmniej na coś się ten 2 MB bufor przyda :P na wybojach bedzie jak znalazł :P PeAcE :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi