Skocz do zawartości
Piotrek_PP

Dwa Zasilacze W Jednej Obudowie (?)

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Ponieważ jestem w trakcie modernizacji komputera chciałbym zaciągnąć u Was języka co do układu zasilania.

Zamierzam zakupić Opterona 165 i ostro go pogonić, szybkie pamięci, 2xHDD, 2 karty rozszerzeń PCI (scsi i sat-TV), grafika:Geforce 7800GT lub 7900GT.

Nie ma problemu abym w obudowie zamontował 2 zasilacze (big tower). Mam już nawet 2 egzemplarze: Chiefteka 360W i nowiutki 300W od zleżałej obudowy. Teraz pytanie. Czy to ma ręce i nogi gdybym zrobił tak:

- Chieftec zasila tylko płytę główną: (20pin + 4piny) + 4piny (płyta to DFI LP)

- 300W zasila wszystko inne czyli: napędy, kartę graficzną, wiatraki

Oczywiście oba zasilacze z połączonymi zielonymi kabelkami by startowały razem.

A może inaczej podzielić moc, co sądzicie na ten temat?

W końcu dzisiaj zasilacze z wyższej pólki mają dzielone 12V tak czy inaczej, prawda?

Pozdrawiam, Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tak: Chieftec 360W + Ropla 400W w budzie chieftec big tower.

Z chiefteca zasilałem płytę i w płycie kartę 6600GT.

Z Ropla resztę - napędy i wiatraki w obudowie. Ropla uruchamiana poprzez przekażnik dołączony do chiefteca.

Zasilałem tym procki jednordzeniowe AMD 3000+/3200+ kręcone do 2900MHz. Chief już słabo wyrabiał ze względu na obciążenie prądowe linii 12V.

Dlatego kupiłem Tagan 580W. Moja rada - sprzedaj te dwie zasilki i kup 500W z dobrą linią 12V.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to jest zly pomysl, glowni mi chodzi o to:

jedna zasilka zasilacz plyte i proca a druga grafike i napedy, nie wiem czy wiesz ale grafika jest rowniez zasilana z plyty glownej a co to oznacza? grafika bedzie zasilana z dwoch zrodel napiecia, na bank te zasilacze nie beda dawaly tego samego napiecia +12V, nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze te linie +12V z plyty i z osobnego zasilania sa ze soaba polaczone.... jak zewrzesz rozne napiecia to ktoras zasilka bedzie miala nie za fajnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>cmsydney

Chyba masz racje, zasilacze impulsowe podobno nie za bardzo lubią takie zabiegi...

A co sąsidzie o np.: Enermaxie EG465AX-VE:

http://allegro.pl/item88486667_enermax_eg4...n_promocja.html

Nie za drogi i wydajność linii 12V (choć pojedynczej): 33A

względnie:

http://allegro.pl/item89727023_enermax_lib...ancji_nowy.html

2x20A na 12V

Pewnie i inne parametry się liczą, prawda? Nie wiem jak on wypada pod tym względem. Mógłbym przecież zostawić Chiefteca do napędów i wiatraków, no problem. Czuję że za ponad 500W przyjdzie mi słono zapłacić. A jeżeli nie... to poradźcie jakiś egzemplarz.

Edytowane przez Piotrek_PP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ktoryms numerze CHIP'a bylo opisane jak polaczyc 2 zasilki (laczylo sie tylko uziemienie i kabel odpowiadajacy za start) i tambylo podane bodajze ze z 1 podlaczales mobo, grafe a z drugiego optyki itp i wg mnie to jest dobre rozwiazanie :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi