Piotrek_PP Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Witajcie, Ponieważ jestem w trakcie modernizacji komputera chciałbym zaciągnąć u Was języka co do układu zasilania. Zamierzam zakupić Opterona 165 i ostro go pogonić, szybkie pamięci, 2xHDD, 2 karty rozszerzeń PCI (scsi i sat-TV), grafika:Geforce 7800GT lub 7900GT. Nie ma problemu abym w obudowie zamontował 2 zasilacze (big tower). Mam już nawet 2 egzemplarze: Chiefteka 360W i nowiutki 300W od zleżałej obudowy. Teraz pytanie. Czy to ma ręce i nogi gdybym zrobił tak: - Chieftec zasila tylko płytę główną: (20pin + 4piny) + 4piny (płyta to DFI LP) - 300W zasila wszystko inne czyli: napędy, kartę graficzną, wiatraki Oczywiście oba zasilacze z połączonymi zielonymi kabelkami by startowały razem. A może inaczej podzielić moc, co sądzicie na ten temat? W końcu dzisiaj zasilacze z wyższej pólki mają dzielone 12V tak czy inaczej, prawda? Pozdrawiam, Piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 (edytowane) Miałem tak: Chieftec 360W + Ropla 400W w budzie chieftec big tower. Z chiefteca zasilałem płytę i w płycie kartę 6600GT. Z Ropla resztę - napędy i wiatraki w obudowie. Ropla uruchamiana poprzez przekażnik dołączony do chiefteca. Zasilałem tym procki jednordzeniowe AMD 3000+/3200+ kręcone do 2900MHz. Chief już słabo wyrabiał ze względu na obciążenie prądowe linii 12V. Dlatego kupiłem Tagan 580W. Moja rada - sprzedaj te dwie zasilki i kup 500W z dobrą linią 12V. Edytowane 5 Marca 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 jak dla mnie to jest zly pomysl, glowni mi chodzi o to: jedna zasilka zasilacz plyte i proca a druga grafike i napedy, nie wiem czy wiesz ale grafika jest rowniez zasilana z plyty glownej a co to oznacza? grafika bedzie zasilana z dwoch zrodel napiecia, na bank te zasilacze nie beda dawaly tego samego napiecia +12V, nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze te linie +12V z plyty i z osobnego zasilania sa ze soaba polaczone.... jak zewrzesz rozne napiecia to ktoras zasilka bedzie miala nie za fajnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 (edytowane) >cmsydney Chyba masz racje, zasilacze impulsowe podobno nie za bardzo lubią takie zabiegi... A co sąsidzie o np.: Enermaxie EG465AX-VE: http://allegro.pl/item88486667_enermax_eg4...n_promocja.html Nie za drogi i wydajność linii 12V (choć pojedynczej): 33A względnie: http://allegro.pl/item89727023_enermax_lib...ancji_nowy.html 2x20A na 12V Pewnie i inne parametry się liczą, prawda? Nie wiem jak on wypada pod tym względem. Mógłbym przecież zostawić Chiefteca do napędów i wiatraków, no problem. Czuję że za ponad 500W przyjdzie mi słono zapłacić. A jeżeli nie... to poradźcie jakiś egzemplarz. Edytowane 5 Marca 2006 przez Piotrek_PP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 http://zenfist.pl/pID/55.htm 480W... powinno wystarczyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 w ktoryms numerze CHIP'a bylo opisane jak polaczyc 2 zasilki (laczylo sie tylko uziemienie i kabel odpowiadajacy za start) i tambylo podane bodajze ze z 1 podlaczales mobo, grafe a z drugiego optyki itp i wg mnie to jest dobre rozwiazanie :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...