Skocz do zawartości
AceSkubi

Nauka Historii.... Do Maturki :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W maju zdaje maturke z histori :) Mam do przerobienia 5 ksiażek z kazdego okresu :P :D Tylko sie zastanawiam jak do tego zabrać. Czy najpierw przeczytac jedną a potem uczyć sie poszczególnych rozdziałów, po ich opanowaniu przejsc do nastepnej ksiazeczki :P Czy moze zna ktos sprawdzona metode na własnym przypadku :D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

W maju zdaje maturke z histori :) Mam do przerobienia 5 ksiażek z kazdego okresu :P :D Tylko sie zastanawiam jak do tego zabrać. Czy najpierw przeczytac jedną a potem uczyć sie poszczególnych rozdziałów, po ich opanowaniu przejsc do nastepnej ksiazeczki :P Czy moze zna ktos sprawdzona metode na własnym przypadku :D ?

Stary, ja zdawałem maturę z historii (temat "stosunki polsko-rosyjskie w XXw). Przygotowywałem się równo rok. Na historię potrzeba naprawdę dużo czasu. Współczuję Ci że dopiero teraz się zabierasz za robotę.

Najlepsza metoda jest taka. Najpierw bież książkę która opisuje okres skrótowo a potem "encyklopedie" ważące parę kilo. :wink: W międzyczasie rób notatki, dany dział na około 3 strony A4 (generalnie bez przegięć, meritum jest istotne). Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciezka sprawa ;) ja prawie bez nauki zdalem, ale przyznaje - mialem farta z pytaniami ^^ najlepiej by bylo sie tym interesowac :), ale ludzie przesadzaja :P jak teraz przysiadziesz i zaczniesz kuc zanim zrobi sie cieplo to na luzie dasz rade :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze......

ja jako student dzienny histy na uniwerku powiem tak(mam mature z histy na 4 i jeszcze zdawałem egzamy na uni. bo to stara matura była): MATURA TO BZDURA!!!!!

poucz się troszkę książki z liceum(troche pod pryzmat sesji znaczy znaj ją na pamieć) i jak ci starczy czasu dodatkowych informacji które lubisz z histy się poucz

i spoko spoko matura w porównaniu z sesją to mały picuś :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i własnie tu jest najwiekszy problem :/ Bo ten profil historycznio prawny to zupełny przypadek :) Obecnie wolałbym studiować cos związane z matmą (handel zagraniczny, transport i logistyke albo telekomunikacje ) no ale z moim poziomem matmy- 2h tygodniowo to nawet sie nie podejmuje jej zdawania :) Myslalem zeby złozyc na prawo dziennie i zaoczne, na dzienne mnie nie przyjmą ale zaocznie kto wie ?! A jak nie to zostaje cos ze studiów zaocznych -handel zagraniczny, transport i logistyke albo telekomunikacje , albo płatne dzienne w co wątpie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też zdaje historie niestety moja nauczycielka nie umie uczyć jej ulubioną czynnością na lekcjach jest puszczanie filmów na wideo

czyli zostało mi uczenie sie w domu generalnie katuje zbiory arkuszy maturalnych + książki wydane przed reformą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra metoda jest rowniez masowe rozwiazywanie testow - mimo iz jest to historia - sprawdza sie ;]

potwierdzam, w nowej maturce sama wiedza nie wystarczy trzeba ją umiec wykorzystac jescei pomyslec przy okazji ^^, jak patrze na te arkusze z zeszłych lat to niektóre pytania są bezsensowne i za trudne w stosunku np do pytan z geografii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha. Czy Ty tak na poważnie?:> Historii nie nauczysz się w 2 miesiące.

Pozwol ze jako student historii nie zgodze sie z twoja wypowiedzia.

Najlepsza metoda to czytac podreczniki dotyczace tego samego okresu, zaczynajac na tych mniej dokladnych a konczac na podrecznikach akademickich. Pozniej poukladaj sobie wiedze przy pomocy pigulek, ladny krawat i do przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsza metoda to czytac podreczniki dotyczace tego samego okresu, zaczynajac na tych mniej dokladnych a konczac na podrecznikach akademickich. Pozniej poukladaj sobie wiedze przy pomocy pigulek, ladny krawat i do przodu.

Czyli dokładnie tak jak ja powiedziałem. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zaznacze od razu, że nie zdaję historii na maturze (ale również jestem w maturalnej klasie). Ja osobiście nie wyobrażam sobię, aby przerobić całość w 2 mies. bez żadnych "dopalaczy". Wnioskuje na podstawie tego, że on oprócz tej historii ma jeszcze inne przedmioty, które są ważne i mniej ważne, ale i tak przecież chyba nikt nie chce mieć marnego świadectwa maturalnego, więc oprócz historii trzeba znaleźć trochę czasu na inne przedmioty. A gdzie w tym wszystkim czas na przyjemności? :)

No, ale każdy ma prawo sądzić po swojemu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no na dopalaczach sie nie bede uczył do matury :D Bo potem sie okaże na maturze ze mam mega dziury w głowie :/ Zdaje jeszcze maturke z polskiego i angielskiego i jak na moje oko przejrze tylko cos z polaka i tyle :) Swiadectwo maturalne nie bedzie wysmienite ale bez dopów prawdopodobnie :) A teraz jestem sobie chory no i nawet nie mam sił na nauke :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi