emes125 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Witam, Potrzebuję funkcję, która mi porówna 5 zmiennych typu int i wyświetli ile było powtórzeń i jakiej liczby (z zakresu 1-6) dzięki z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mujahideen Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Potrzebuję funkcję, która mi porówna 5 zmiennych typu int i wyświetli ile było powtórzeń i jakiej liczby (z zakresu 1-6)Mam taką propozycję funkcji: int funkcja(int a[],int wartosc,int ilosc_elementow){ int c,ilosc_powtorzen=0; for(c=0;c<ilosc_elementow;c++) if(a[c]==wartosc) ilosc_powtorzen++; return ilosc_powtorzen;}a to propozycja użycia w programie: #include <iostream.h>#include <stdlib.h>int funkcja(int [],int ,int );int main(int argc, char* argv[]){ int a[6],c,ilosc_powtorzen; randomize(); cout<<"\n Wylosowana tablica a:"; for(c=0;c<5;c++) a[c]=random(6); for(c=0;c<5;c++) cout<<"\n a["<<c<<"] = "<<a[c]; cout<<"\n\n "; for(c=1;c<=6;c++) { ilosc_powtorzen=funkcja(a,c,5); cout<<"\n Element tablicy wynoszacy: "<<c<<" wystapil "<<ilosc_powtorzen<<" razy"; } cout<<"\n\n "; system("PAUSE"); return 0;}int funkcja(int a[],int wartosc,int ilosc_elementow){ int c,ilosc_powtorzen=0; for(c=0;c<ilosc_elementow;c++) if(a[c]==wartosc) ilosc_powtorzen++; return ilosc_powtorzen;}Myślę, że o to chodziło w tym zadaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...