Skocz do zawartości
ra-v

Wysyłanie Maili Ze Strony

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukaj sobie jeszcze artukułu opisującego przekazywanie danych z formularza do skryptu(jest duzo przykładow w sieci).

Po tym juz nie powinienes miec problemów ze zrobieniem tego co trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przesyłanie danych pomiedzy stronami to chyba najbardziej kluczowy element w PHP... dodam tylko żebyś używał metody POST..

a na docelowej stornie odbierał to poprzez zmienna1=$_POST['nazwa_zmiennej']; To an wypadek jakbyś znalazł jakies stare tutoriale :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok więc jest tak

napisałem powiedzmy "coś własnego"

korzystając z tego co mam

no i oto kod

pliki:

kontakt.html

<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="#111111" width="40%" id="AutoNumber2">	   <form method="post" action="plik.php">		<tr>		  <td width="41%" align="left"><span class="style11">Imię i Nazwisko :</span></td>		  <td width="59%" align="left"><input name="imie" type:"text></td>		</tr>		<tr>		  <td width="41%" align="left"><span class="style11">Adres E-mail :</span></td>		  <td width="59%" align="left"><span class="style12"><input type="text" name"email"></span></td>		</tr>		<tr>		  <td width="41%" align="left"><span class="style11">Temat :</span></td>		  <td width="59%" align="left"><span class="style12"><input type="text" name="temat"></span></td>		</tr>		<tr>		  <td height="23" colspan="2" align="left"><span class="style11">Treść wiadomości :</span></td>		</tr>		<tr>		  <td align="right" colspan="2"><center>			  <textarea name="tresc" rows=6 cols=35> </textarea>			  <br>		  <input type="submit" name="wyslij" VALUE="Wyslij"></center></td>		</tr>	  </table>

plik.php

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"><html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"><head><meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /><title>Untitled Document</title></head><body><? //zawsze musisz zaczac$temat=$_POST['temat'];$tresc=$_POST['tresc'];$email=$_POST['email'];$email = urldecode($QUERY_STRING);$email = str_replace("&","\n\n",$email);$email = str_replace("=",": ",$email);$email = str_replace("@","_AT_",$email);$tresc=$tresc."\n\nO odpowiedz prosze na adres:".$email;$moj_mail="rafcio1991_21@o2.pl";mail($moj_mail, $temat, $tresc, "Reply-to: $email");//tutaj cos zeby wrócil do strony formularza albo link. przekierowanie robi sie funkcja:header("Location: kontakt.html");//musisz tez zakonczyc skrypt?></body></html>

Można go przetestować tutaj

http://www.members.lycos.co.uk/cmsample/kontakt.html

Niby wszystko działać tylko w mailu który dostaje nie ma adresu e-mail nadawcy który podajemy w formularzu

PS. wszystkie maile ida do mnie więc prosze o nie wysyłanie ich zbyt dużo... :)

Bede wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym header("Location: kontakt.html"); jeśli chcesz użyć musi to się pojawić zanim wyślesz cokolwiek do przeglądarki.. a wcześniej wysłałeś juz nagłówek strony.... Nawet jeśli to działa to jest niezgodne z zasadami i kiedyś może nie zadziałać :)

sprawdź za pomoca echo $email co zawiera ta zmienna.. o tylu prekształceniach być może że nic z niej nie zostało i masz pustego stringa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh dzięki

zrobiłem tak jak kazałeś i teraz DZIAŁA !!!

Jestem bardzo wdzięczny

Pozdrawiam

EDIT

Chciałem sie jeszcze spytać jaką funkcją sprawdza sie czy formularz nie jest pusty ?

EDIT 2

Juz sie uporałem... z tym

Edytowane przez ra-v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi