Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem, że Xeony to są mocne wersje Pentiumów przeznaczone do serwerów. praktycznie nic o nich nie weim. Czy zwiększyłyby one wydajność komputera przy innych zastosowaniach ? Wiem, zę może trochę lamerskie pytanko, no ale tak się zastanawiałem. przecież nei od parady sa chyba takie drogie ? No i pewnie nie wsadzi się ich w zwykłą płytę główną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sukces Xeona lezy przede wszystkim w jego cache-u i chipsecie plyty, obslugujacej gigabajty ramu. W Quake tego nie odczujesz. Ciekawostka jest obsluga czegos co sie nazywa MP. AMD z tego co wiem z prawdziwym MP ma wspolna tylko nazwe, natomiast u Intela mozna majac 2 procki doprowadzic do sytuacji, w ktorej system widzi 4. Oczywiscie zostaje zachowana wydajnosc 2, ma to znaczenie w wielowatkowych aplikacjach a takze podczas kozystania z ustawien koligacji w win2k czy xp. Jeden procek koduje mp3, drugi divx-a, na trzecim ogladasz film a czwarty czuwa nad caloscia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sukces Xeona lezy przede wszystkim w jego cache-u i chipsecie plyty, obslugujacej gigabajty ramu. W Quake tego nie odczujesz. Ciekawostka jest obsluga czegos co sie nazywa MP. AMD z tego co wiem z prawdziwym MP ma wspolna tylko nazwe, natomiast u Intela mozna majac 2 procki doprowadzic do sytuacji, w ktorej system widzi 4. Oczywiscie zostaje zachowana wydajnosc 2, ma to znaczenie w wielowatkowych aplikacjach a takze podczas kozystania z ustawien koligacji w win2k czy xp. Jeden procek koduje mp3, drugi divx-a, na trzecim ogladasz film a czwarty czuwa nad caloscia.

Pieknie to ujoles tylko ze to nie tak. Polecam artykuly na THG. Tam jest ladnie wszystko wyjasnione.

Jesli chodzi o wspolbierznosc wielowatkowa to ladnie ona wyglada na papierku, gorzej w praktyce.

Wiele zalezy od O/Sa. A typowy Win2k i XP obsluguja tylko 2 proce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Codziennie pracuję na serwerze, który ma w środku 32 Xeony i mam z tym trochę doświadczenia.

1. Dla normalnego użytkownika nie będzie chyba specjalnie wielkiej różnicy. Wielkość cache'u ma znaczenie w systemach wielowątkowych czyli serwerowych. Znaczenie ma jednak cena płyty, procesora i wielka szansa na brak AGP w takiej płycie (chociaż pewnie są wyjątki). Innymi słowy tam nie liczy się fps'ów tylko np. tysiące klientów obsłużonych jedocześnie.

2. AMD z MP ma wspólną tylko nazwę... bez komentarza.

3. Intel jak się włoży 2 to się ma 4. W którymś kościele dzwoniło, tylko za cholerę nie wiadomo w którym.

Hyperthreading, bo o nim mowa polega na tym, że procesor ma 2 jądra zamiast jednego. I żeby to jeszcze działało potrzebny jest BIOS, OS i aplikacje, które to obsługują. Jak się to wszystko doda do kupy to wzrost wydajności jest w granicach 30% w stosunku do wyłączonej funkcji.

4. Ze względu na uwagi z punktu 1 nie ma większej szansy, żeby ktoś z tu zebranych miał problem z wyborem między Xeonem a "biurkowym" procesorem.

5. Jakby jednak ktoś miał pytania to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam,

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem wcale taki mądry, tylko poprostu na tym pracuję.

Gdybyśmy gadali sobie tutaj o pompach strażackich pierwszy lepszy strażak miałby więcej do powiedzenia na ten temat od nas. To wszystko.

Ta wiedza jest ogólnie dostępna na stronach intela.

Pracuję w Unisys Polska a ten serwer to Unisys ES7000.

Maksymalnie może mieć 64GB RAMu i może pracować pod NT4.0 Enterprise Edition, W2K Advanced Server, W2K Datacenter, UnixWare 7.1.1 albo OpenUnix. Za jakiś czas będzie też .NET.

Można do niego powkładać XEONy (te zwykłe, z PIII), XEONy MP (z P4), Itanium, no i nowsze, jak coś intel wykombinuje.

Da się go podzielić na max.8 wirtulanych komputerów, które są jednak od siebie niezależne, bo przydzielane im są inne zasoby.

Pozdrawiam,

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam nastepujace pytania:

do czego jest wykozystywany ten server?

czy go dziela na wirtualne kompy (jezeli tak to po co, (przeciez buduje sie sytemy klastrowe, to po co ta odwrotnosc)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce to nie mogę powiedzieć, bo tajemnica :)

Razem na świecie to już ich poszło ponad 600.

ale np. ostatnio bank w Japonii kupił sobie takich sześć i chodzi na tym W2K Datacenter z SQL2000 do obsługi transakcji bankomatowych. Jedyne 6000 transakcji na minutę...

Co do drugiego pytania to są dwie szkoły. Jedna to jest Scale-Up czyli jeden mocny serwer a druga to Scale-Out czyli dużo małych serwerków połączonych w klaster.

Tutaj można zrobić jedno i drugie na raz bo 32x8 węzłów (w .NET Datacenter) to jest 256 procków. Zakładając, że nie wszystkie węzły będą Active, tylko będą sobie czekać na awarię to i tak trochę jest.

Poza tym węzły klastra połączone są takim czy innym rodzajem sieci, która ma ciut mniejszą przepustowość niż RAM...

A co do dzielenia, to chodzi o TCO, bo taniej wychodzi mieć jeden duży serwer i płacić za niego jedną opłatę za umowę serwisową niż mieć bałagan składający się z np. 16 dwuprocesorowych serwerów z którymi po pewnym czasie nie wiadomo o co chodzi. Innymi słowy służą do konsolidacji.

Pozdrawiam,

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to moze sie cos od Ciebie dowiem..

w szole mam miec nowy server i chodzi o to jaki wybrac..

musi byc jak otaki hdd (min 2x36gb u160), proc raczej nie jest wazny.. ale musi obsluzyc na raz 40 klientow... warto aby mial standartowo 2 karty sieciowe... i tutaj pytanie ile taki server powinien miec ramu.. czy 512mb wystarczy???

chodzic to bedzie oczywiscie pod kontrola PLD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To właśnie Athlony są lepiej przystosowane do SMP niż procesory Intela, ponieważ na magistrali EV6 każdy procesor komunikuje się z chipsetem/ramem przez niezależną magistralę.

HyperThreading nie polega na umieszczaniu 2 jąder w cpu, a jedynie na logicznym podziale zasobów jednego jądra na 2 wirtualne, dzięki czemu aplikacje znacznie lepiej wykorzystują potencjał procesorów (wydajność większa o 30% za friko) bez dodatkowych optymalizacji (wystarczy typowa optymalizacja dla systemów wieloprocesorowych - skorzysta każdy program wielowątkowy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...