Skocz do zawartości
Raqus

Nowy Komputer Do 3ds

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam w ciągu najbliższych dni kupić kompa do 3D STUDIO głównie (czasami jakiś fun, gry, filmy - standard)

Zależy mi na szybszym renderingu, obecnie mam P4 2.26ghz...;-(

Na kompa zamierzam wydać 3500zł potrzebne mi procesor+cooler, płyta głowna, pamięć, szybki dyski lub dyski (RAID?) oraz zasilacz...

Narazie wstępnie wybrałem procka AMD Athlon 64 X2 4200+ i tu pytanie czy może jednak wystarczy AMD Athlon 64 X2 3800+ bo to 300 zł taniej.. a czy aż tak duża różnica??

Inne propozycje mile widziane

Dziekuje z góry

Raq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3800 a 4200 niczym, bo dopiero od wersji 4400 masz więcej cachu

też pod 3d studio max coś szykuję:

athlon x2 4400+ - ale czy spora będzie róznica niż 3800+ w renderingu?

płyta główna: myślałem o A8NE z SLI + OC - ale nie wiem, która lepsza - kwota nie ważna

1GB np. Gel - 400 - czy szybsze poszłyby na płycie z 400 - do kąd mógłbym podkręcać

7800 GT 512MB SLI

Zasilacza jakiś do około 250 zł - jaki?, jaka potrzebna moc do uciagnięcia takiego kompa w SLI [tzn. dwie kart graf] ?

jakieś dwa wiatraczki do obudowy

Mój kompek ma byc jak najtańszy, ale dobry do tworzenia grafy, szybki w renderingach, dobry do grania w gry - ma służyć do bardzo bardzo długo np. przez 10 lat dalej dobry do grafy, do gier również [ale to raczej nie możliwe] - choć kto wie [jeśli mój radek 9000 pro obsłuży nowosci całkiem nieźle to g7800 powinien sobie poradzić bezproblemu przez min. 7 latek nie? Tylko nie rozpowiadać się proszę, że spadłem z byka, bo nawet karzełki mogą nieźle wpier@@$# [mowa o takim sprzęcie w rozwijającym się świecie]

Edytowane przez Zajawkarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no 4 Extreme sa strasznie drogie, po 2 ja widze jaka olbrzymia jest różnica w renderu z przesiadki z athlona 2Ghz xp + na athlona 64 też 2 Ghz, a ponoć na x2 render chodzi bardzo szybciutko, więc za cenę max 1800 zł będzie wart świeczki

Proszę podoradzać, gdyż nie znam sie tak mocno na antomi PC, a chciałbym zakupić za te około 4,5 tyś / 5 tyś dobry sprzęcik, który mi posłuży może nawet do śmierci z taką samą mocą na nowości [ pewnie tylko w sensie duchowym .. ech hihi]

EDIT:

Mam jeszcze jedno pytańko, mianowicie jak to jest z SLI czy dwie inne karty nie będą się gryść np. G7800 z 7900 - nio i pytanie jakie osiągi będą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no 4 Extreme sa strasznie drogie, po 2 ja widze jaka olbrzymia jest różnica w renderu z przesiadki z athlona 2Ghz xp + na athlona 64 też 2 Ghz, a ponoć na x2 render chodzi bardzo szybciutko, więc za cenę max 1800 zł będzie wart świeczki

Proszę podoradzać, gdyż nie znam sie tak mocno na antomi PC, a chciałbym zakupić za te około 4,5 tyś / 5 tyś dobry sprzęcik, który mi posłuży może nawet do śmierci z taką samą mocą na nowości [ pewnie tylko w sensie duchowym .. ech hihi]

Ja nie mówie o P4 Extreme jeżeli to było do mnie. Mówię o takim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nio to mów pentium D, anie, po 2 widziałem testy i X2 wyszedł w 90 % sporo lepiej - zresztą nie dziwne bo mają min. sporo więcej cachu

Jak na razie taki zestawik stworzyłem:

Pamięć DDR 1GB PC3200 400MHz GeIL CL3 GE1GB3200BSC - 360.00

2. [939] Procesor AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX - 1213.00

3. [AMD][939] Płyta Asus A8N-SLI - 442.00

4. [PCIE] Karta Gainward Bliss 7800GT PCX 512 GS GLH - 1703.00

5. [sATA2] Dysk WD Caviar 250GB 7200 16MB WD2500KS - 357.00

4075.00 brutto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zmienił grafike na X1800XT 256MB. Powinna być szybsza. Nie bierz dysków od WD bo są głośne, sam się o tym przekonałem. Cichszym i na dodatek szybszym rozwiązaniem będzie Samsung lub Seagate z serii 7200.9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytańko, mianowicie jak to jest z SLI czy dwie inne karty nie będą się gryść np. G7800 z 7900 - nio i pytanie jakie osiągi będą?

zasilacza jakiś do około 250 zł - jaki?, jaka potrzebna moc do uciagnięcia takiego kompa w SLI [tzn. dwie kart graf] ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Beda, karty musza byc tego samego typu.

Co do zasilki, zalezy tez od poboru pradu przez karty.Dla przykladu zalecana moc dla radeonow x1900xtx w trybie crossfire to 520W.

Edytowane przez Cael

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ostatnio widziałem inny test procków nio i lepiej wypadł Pentium D - sam już nie wiem, który lepszy do 3ds maxa i do gier - postanowiłem Athlon X2 - mniejszy pobór prądu, wystarczy cooler AMD, większy cache 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi