Skocz do zawartości
Songoku

Unlock Durona olowkiem - udany !

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle tylko że nie mam na PCI 43MHz mam 32 :) W biosie mam jakieś dziwne ustawienia mogę ustawić szynę 145Mhz przy częstotliwości PCI 35MHz. Mam wgrany jakąś wesję biosu z 2001 roku :) Biały a jakie miałeś temperatury jak go wykręciłeś na 1150 i co go chłodziło ?? No i jaką szynę mogłeś największą ustawić i przy jakim zasilaniu ??

U fakt, w końcu to Abit. Chłodził go Titan TTCD5TB a temperatura to 45C w full load z tego co pamiętam. Napięcie to 1,85V, a szyna to dowolna :D oby tylko iloczyn szyny i mnoznika nie przekraczal 1150MHz bo wtedy sie zawieszal na powietrznym chłodzeniu. Ja miałem chyba 8x143 i tak sobie biegał cały czas :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u niektórych tyle bez zmiany mnoznika wstaje ale mi wiecej jak 10 x119 nie idzie za nic i to tez niestabilnie...hmm dajcie mi jak znacie stronke ze schematem jakie mostki pomalowac zeby ta 9 ustawic ..bo od morgana instukcji nie mam tz nie widziałem a musze jak juz pisałem nie tylko odblokowac tylko odrazu ustawic ..i ide po olowek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u niektórych tyle bez zmiany mnoznika wstaje ale mi wiecej jak 10 x119 nie idzie za nic i to tez niestabilnie...hmm dajcie mi jak znacie stronke ze schematem jakie mostki pomalowac zeby ta 9 ustawic ..bo od morgana instukcji nie mam tz nie widziałem a musze jak juz pisałem nie tylko odblokowac tylko odrazu ustawic ..i ide po olowek

http://www.ocinside.de/go_d.html?/html/wor...painting_d.html

Tam poszukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz do durona i do zwykłego athlona http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/wor..._resistors.html tylko trzeba ciąć a tego nie polecam .Ja mam zworki na płycie i nimi zmieniam narazie mam tak jak w podpisie a jak bede miał czas to popróbuje wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty myślicie że to ma jakiś sens skoro Białemu udało się go puścić na 1150 na zwykłym chłodzeniu ?? 45MHz to nie dużo a ja na samej szynie wyciągam 1105Mhz?? Jeszcze pytanko, jak już zdecydowałbym się na malowanie czy udało by mi się włączyć szynę powiedzmy 160 albo więcej gdybym go odblokował?? I czy temperatura mogła by dochodzić powiedzmy do 55*C w stresie ( nie zagrzał by się biedaczek :twisted: ) ?? Co wy na to ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwazniejsze jest zeby uzywac najtwardszego olowka jaki mozecie znalezc w domu. Chodzi o zawartosc wosku w olowku, miekkie olowki maja go duzo, przez to czystego grafitu jest mniej i przewodnosc jest mniejsza, najtwardsze olowki maja niewiele wosku. Grafit w czystej postaci nie rysuje na papierze, dlatego ten wosk wala w olowki. "Kreslilem" 4 durony i wszystkie za pierwszysm razem, moj pierwszy D600@1000 chodzil 2 lata bez zaklejania "kreslonych mostkow".

Tak wiec problem "znikania" odblokowanego mnoznika po pewnym czasie tkwi zapewne w zmianach zachodzacych pod wplywem temperatury w wosku zawartym w olowku. Keep it hard :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo bym prosił, żeby mi ktoś wyjaśnił na czym polega ta cała "metoda ołówkowa"??? Musze przyznać że się nie orjentuje za bardzo w temacie, ale mnie to interesi.  Pozdro4all...

Chodzi o malowanie mostków L1 ołówkiem, w celu odblokowania możliwości ustawiania mnożnika. Według mnie zawodna, bo zawsze może któryś z mostków nie kontaktować. LUTOWNICA RZĄDZI !!!!

P.S. Jeżeli któryś z mostków jest niepołączony to tylko niektóre mnozniki są dostępne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plumpi powiedzmy ze krecimy durona 1ghz (mnoznik 10x x FSB 100mhz =1000mhz)

przy dobrych wiatrach v-modzie moze udalo by sie go cos w okolicach fsb 120-133 podkrecic i oczywiscie wtedy komp pracuje o wiele szybciej najbardzie pamieci.

a jak znizasz mnoznik(ktory nie jest wazny dla inny rzeczy w kompie) to automatycznie mozesz dac wieksze fsb i lecisz np tak jak ma tomsair mnoznik np 6x fsb 150mhz :D i komp ci hula jak athlony :D

No to ciekawe czy mój durak już tb1,2 bije :?

Mam w chacie takowego ale u mnie do sprzęta nei podłączę bo zasiłka by mogła po kręceniu powiedzieć dość.

A co do kręcenia to jeszcze dodam, że jak pamięci są nowe towarto co jakiś czas sprawdzić czy się nie "dotarły". Bo z czasem mogę sięnieco lepiej kręcić niż na początku. U mnie powolutku idą w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo bym prosił, żeby mi ktoś wyjaśnił na czym polega ta cała "metoda ołówkowa"??? Musze przyznać że się nie orjentuje za bardzo w temacie, ale mnie to interesi.  Pozdro4all...

Chodzi o malowanie mostków L1 ołówkiem, w celu odblokowania możliwości ustawiania mnożnika. Według mnie zawodna, bo zawsze może któryś z mostków nie kontaktować. LUTOWNICA RZĄDZI !!!!

P.S. Jeżeli któryś z mostków jest niepołączony to tylko niektóre mnozniki są dostępne.

Zgadzam sie z tym ze lutownica RZADZI. Zamalowywalem olowkiem ale po jakims czasie (chyba ten wosk o ktorym mowicie sprawil to) nie moglem puscic go na 133 tylko max 112 !!. A lutownicą władam jak rycerz mieczem,jak chirurg skalpelem, jak......itd :wink: :lol: tak wiec nie bylo problemow. Ale uwaga trzeba miec naprawde maly( 8O ) grot ( :D )

pozdro 4all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...