sesq Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) Witam, na noc tata mi wyłancza internet :< chciałbym jednak go wykiwać :) 1 - źródło Internetu 2 - moj kabel 3 - kabel ojca 4 - kabel siostry Czy moge dorobic jakies kabelki, tak aby miec internet wtedy kiedy hub jest odłaczony od prądu i jak hub jest wlaczony to zeby wszyscy mieli internet ? ( myslalem nad polaczeniem kabla 1 i 2, ale nie wiem czy tak mozna ) Edytowane 6 Marca 2006 przez sesq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 A ten kabel od neta to jaki jest?? Telefoniczny czy skrętka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober9035 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 lol pogadaj z ojcem i powiedz mu że nie jesteś dzieckiem! i żeby ci nie wyłączał neta no chyba że jesteś dzieckiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) Witam, na noc tata mi wyłancza internet :< chciałbym jednak go wykiwać :) 1 - źródło Internetu 2 - moj kabel 3 - kabel ojca 4 - kabel siostry Czy moge dorobic jakies kabelki, tak aby miec internet wtedy kiedy hub jest odłaczony od prądu i jak hub jest wlaczony to zeby wszyscy mieli internet ? ( myslalem nad polaczeniem kabla 1 i 2, ale nie wiem czy tak mozna ) Przelacz explorera w tryb offline i pokaz tacie ze i tak masz internet, tylko ze radiowo a to kosztuje 100zl za godzine, i jak bedzie cie odlaczal to bedzie musial zaplacic, no na glupote nie ma rady , sorry :lol: :lol: :lol: Albo inny bajer, malutkie urzadzenie lektroniczne wykrywajace zanik linku np. (zgasniesie diody led na karcie sieciowej) i wtedy rozlegl by sie sygnal dzwiekowy o sile 120 db .... mozna wkrecic ze to zabezpieczenie przed nieautoryzowanym podlaczaniem/odlaczaniem .... A jakbys grzebal przy switchu .... to znizyl bys sie do poziomu ojca ;) daruj sobie. Edytowane 6 Marca 2006 przez best-boy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burro Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 poprzestawiaj kable i ojciec bedzie odcinal siostre a nie ciebie :wink: Innej rady nie ma - chyba ze pogadasz z ojcem. Ale skoro taki proceder stosuje to chyba ma jakis powod ku temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Doprowadz do pokoju ukryty kabel swój i połącz go przez drugiego ukrytego switcha z kablem ojca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) tata mi wylancza internet idąc spać wyłanczajac wszystkim internet ( przycisk na listwie ) nie chce mu sprawiadz klopotu robiac jakies głupoty, a on wylancza internet bo wie ze zostawiam kompa na noc wlaczonego a mu to nie pasuje. Mac': nie znam sie na kablach ale to jest pewnie telefoniczny Pigmej: ciekawy pomysl ale nie pasuje mi poniewaz 1. musze kupic switcha drugiego 2. tego switcha musiałbym go gdzies u ojca podłaczyc ( gniazko ) a zabardzo nie mam gdzie a w dodatku data by go wykrył po ciemku ( migające diody) ;) Edytowane 6 Marca 2006 przez sesq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 to może podłącz słicza do innego kontaktu? :D dlatego właśnie to ja jestem właścicielem sprzetu komputerowego u mnie w domu a nie mój tato :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Nie lubię fuszerek i półśrodków, ale może w tym wyjątkowym wypadku mógłbyś szarpnąć się na takie coś zamiast switcha Rozdzielacz Nie ma lampek (ktore tak na marginesie można po prostu zakleić taśmą) i kosztuje tyle co kot napłakał. Poza tym ten rozdzielacz mógłbyś również zastosować w ogóle przed switchem (którego ojciec wyłącz). Naturalnie o ile jest to przewód typu skrętka a nie telefoniczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 A może Tata ma rację? Płacisz za prąd? Może pójdź na układ z Ojcem i odpalaj trochę z kieszonkowego na opłaty za energię? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczeta10 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) Właśnie aby uniknąć gadania ojca jak to mu prąd leci składam sobie drugi sprzęcik cichutki pobierający dwa razy mniej prądu .. Ten co w podpisie brakuje mi tylko monitora :-) A do nocnego ściągania idealny . Edytowane 7 Marca 2006 przez maczeta10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Problem nie w poborze prądu, tylko tata sobie mysli ze jak zostawi mi na noc internet to ja bede sobie w nocy grał... a taki rozdzielacz ktory pokazał Pigmej, działa na takiej zasadzie: ( chodzi o to czy sam takie cos z kabelków mogłbym ztworzyć ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) Podpowiem, że jeżeli masz Neostrade to możesż kupić modem na Allegro za ok. 50 zł i podpiąć go bezpośrednio do swojego kompa ;) Edytowane 7 Marca 2006 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Problem nie w poborze prądu, tylko tata sobie mysli ze jak zostawi mi na noc internet to ja bede sobie w nocy grał... a taki rozdzielacz ktory pokazał Pigmej, działa na takiej zasadzie: ( chodzi o to czy sam takie cos z kabelków mogłbym ztworzyć ) Nie. Nie działa to na takiej zasadzie. Nie rób lepiej tych kabli sam bo nie masz o tym pojęcia. Uszkodzisz sobie kartę sieciową chcąc zaoszczędzić 10zł, a tato wtedy na pewno bardzo się zdenerwuje :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Ja bym kupił modem jesli to neo, rozdzielacz kabla tele i dwa kable tele jeden pociągniesz do kompa 2 do switcha. Jak net sie kończy wpinasz modem do kompa i masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Właśnie aby uniknąć gadania ojca jak to mu prąd leci składam sobie drugi sprzęcik cichutki pobierający dwa razy mniej prądu .. Ten co w podpisie brakuje mi tylko monitora :-)A po co ci do niego monitor? Wstukaj w google VNC a przekonasz sie że drugi monitor jest zbedny. :wink: :wink: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Moje lacze to sieć LAN osiedlowa, Odpowiedzcie mi na pytanie z pierwszego posta: jak polacze swoj kabel z sieciowym i oba bedą szly do huba, jak hub bedzie wylaczony to bedzie net mi działał, ale czy jak bedzie wlaczony to bedzie działał wszystkim ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...