Skocz do zawartości
sesq

Podział Internetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na noc tata mi wyłancza internet :< chciałbym jednak go wykiwać :)

post-18457-1141662916_thumb.jpg

1 - źródło Internetu

2 - moj kabel

3 - kabel ojca

4 - kabel siostry

Czy moge dorobic jakies kabelki, tak aby miec internet wtedy kiedy hub jest odłaczony od prądu

i jak hub jest wlaczony to zeby wszyscy mieli internet ?

( myslalem nad polaczeniem kabla 1 i 2, ale nie wiem czy tak mozna )

Edytowane przez sesq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

na noc tata mi wyłancza internet :< chciałbym jednak go wykiwać :)

post-18457-1141662916_thumb.jpg

1 - źródło Internetu

2 - moj kabel

3 - kabel ojca

4 - kabel siostry

Czy moge dorobic jakies kabelki, tak aby miec internet wtedy kiedy hub jest odłaczony od prądu

i jak hub jest wlaczony to zeby wszyscy mieli internet ?

( myslalem nad polaczeniem kabla 1 i 2, ale nie wiem czy tak mozna )

Przelacz explorera w tryb offline i pokaz tacie ze i tak masz internet, tylko ze radiowo a to kosztuje 100zl za godzine, i jak bedzie cie odlaczal to bedzie musial zaplacic, no na glupote nie ma rady , sorry :lol: :lol: :lol:

Albo inny bajer, malutkie urzadzenie lektroniczne wykrywajace zanik linku np. (zgasniesie diody led na karcie sieciowej) i wtedy rozlegl by sie sygnal dzwiekowy o sile 120 db .... mozna wkrecic ze to zabezpieczenie przed nieautoryzowanym podlaczaniem/odlaczaniem ....

A jakbys grzebal przy switchu .... to znizyl bys sie do poziomu ojca ;) daruj sobie.

Edytowane przez best-boy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tata mi wylancza internet idąc spać wyłanczajac wszystkim internet ( przycisk na listwie ) nie chce mu sprawiadz klopotu robiac jakies głupoty, a on wylancza internet bo wie ze zostawiam kompa na noc wlaczonego a mu to nie pasuje.

Mac': nie znam sie na kablach ale to jest pewnie telefoniczny

Pigmej: ciekawy pomysl ale nie pasuje mi poniewaz 1. musze kupic switcha drugiego 2. tego switcha musiałbym go gdzies u ojca podłaczyc ( gniazko ) a zabardzo nie mam gdzie a w dodatku data by go wykrył po ciemku ( migające diody) ;)

Edytowane przez sesq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lubię fuszerek i półśrodków, ale może w tym wyjątkowym wypadku mógłbyś szarpnąć się na takie coś zamiast switcha

Rozdzielacz

Nie ma lampek (ktore tak na marginesie można po prostu zakleić taśmą) i kosztuje tyle co kot napłakał.

Poza tym ten rozdzielacz mógłbyś również zastosować w ogóle przed switchem (którego ojciec wyłącz). Naturalnie o ile jest to przewód typu skrętka a nie telefoniczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie aby uniknąć gadania ojca jak to mu prąd leci składam sobie drugi sprzęcik cichutki pobierający dwa razy mniej prądu .. Ten co w podpisie brakuje mi tylko monitora :-) A do nocnego ściągania idealny .

Edytowane przez maczeta10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem nie w poborze prądu, tylko tata sobie mysli ze jak zostawi mi na noc internet to ja bede sobie w nocy grał...

a taki rozdzielacz ktory pokazał Pigmej, działa na takiej zasadzie: ( chodzi o to czy sam takie cos z kabelków mogłbym ztworzyć )

post-18457-1141744571_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem nie w poborze prądu, tylko tata sobie mysli ze jak zostawi mi na noc internet to ja bede sobie w nocy grał...

a taki rozdzielacz ktory pokazał Pigmej, działa na takiej zasadzie: ( chodzi o to czy sam takie cos z kabelków mogłbym ztworzyć )

post-18457-1141744571_thumb.jpg

Nie. Nie działa to na takiej zasadzie. Nie rób lepiej tych kabli sam bo nie masz o tym pojęcia. Uszkodzisz sobie kartę sieciową chcąc zaoszczędzić 10zł, a tato wtedy na pewno bardzo się zdenerwuje :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie aby uniknąć gadania ojca jak to mu prąd leci składam sobie drugi sprzęcik cichutki pobierający dwa razy mniej prądu .. Ten co w podpisie brakuje mi tylko monitora :-)

A po co ci do niego monitor? Wstukaj w google VNC a przekonasz sie że drugi monitor jest zbedny. :wink: :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje lacze to sieć LAN osiedlowa,

Odpowiedzcie mi na pytanie z pierwszego posta:

jak polacze swoj kabel z sieciowym i oba bedą szly do huba, jak hub bedzie wylaczony to bedzie net mi działał, ale czy jak bedzie wlaczony to bedzie działał wszystkim ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi