Skocz do zawartości
[Dante]

Słuchawki Do Muzyki - Temat Zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu zdecydowalem sie i kupilem HD-595. Narazie nie moge napisac pelnych wrazen, poniewaz nie moge podlaczyc ich do komputera, bo padla mi dzwiekowka - to raz. No i sluchawki nie sa jeszcze wygrzane, mysle ze graly dopiero jakies 30h. Ale wstepnie moge napisac, ze sa naprawde fajne - dzisiaj czuc juz znaczna poprawe od nowosci, jak wrocilem z pracy i zalozylem to usmiech zagoscil mi na twarzy - zobaczymy jak bedzie kolo weekendu, kiedy to powiniem skonczyc z wygrzewaniem. Pelne wrazenia opisze prawdopodobnie dopiero za miesiac jak juz bedzie nowy komputer i Holdegron. No, ale wstepnie moge powiedziec juz teraz, ze napewno nie zaluje i polecam :P

(sluchawki oczywiscie baaaardzo wygodne, co pewnie juz bylo pisane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam zastanawiałem sie nad Senami HD201. Wybrałem jednak AKG K66 i nie żałuje. Porównałem sobie przed zakupem jak oba modele grają (wyciszony pokój + kawałki które najczęściej słucham) i jednak AKG wypadł lepiej. Wyraźniejszy, ładniejszy bas, średnie jak dla mnie idealne, a wysokie, hmm tu mi czegos brakowało, ale equalizer załatwił sprawę. Dlatego IMo warto kupić AKG K66, ale najlepiej posłuchać przed zakupem jak grają wybrane modele.

Kumplowi kupiłem Philipsy HP2500. Jest to prezent wiec ja tam jakby co narzekał nie będę :P Odczucia po przesłuchaniu takie, że zadziwiająco dobrze grają. Nie spodziewałem sie po nich cudów, ale pozytywnie mnie zaskoczyły.

Do playera mp3 używam Creative HQ-1700. Bardzo fajne słuchawki, dźwięk czysty, łądnie odwzorowany, niczego nie brakuje jak dla mnie. No i plus ze są składane.

Za to przejechałem się z lekka na Sennheiserach MX200. Za 40zł nie spodziewałem się niczego szczególnego, ale te słuchawki to już przegięcie. Są po prostu wypłukane z basów i trzeszczą (oryginalne). Nie warto ich kupować, bo szczerze powiedziawszy to nie grają dużo lepiej od zwykłych dodawanych z odtwarzaczem, lepiej uzbierać i kupić coś lepszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze że jednak czekacie na wygrzanie wiec i ja poczekam niech sobie troche pograją może bass sie pojawi :D (w co szczerze wątpie)

No, trzeba dac sluchawkom troche czasu. U siebie tak jak mowie - mimo, ze nie jest to true pro wygrzewanie bez przerw, to roznica jest slyszalna. Sluchawki kupilem w czwartek, zostawialem wlaczone wychodzac do pracy w pt i dzis i w ciagu dnia w weekend troche - tak wiec mowie, w sumie kolo 30h dopiero - i mimo podlaczenia do slabego zrodla, jest juz lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze i ja wtrace swoje 3 grosze. na ep-630. przesiadlem sie na nie z cresynow dodawanych do T10. Niestety jakość dźwięku moim zdaniem gorsza, słuchając ma sie wrażnie jakby być w jakiś pudełku zamkniętym. Scena dźwięku nieporównywalnie mniejsza niż w cresynach, nie ma sie co oszukiwać bas dominuje, wysokie tony są chwilami bardzo przesterowane i aż nienaturalnie wysoko idą. Co mnie najbardziej boli... mała szczegółowość dźwięku, kiedy gra jedna gitara to jeszcze "jak Cie moge" ale jeśli są dwie, perkusja i wokal to słuchawki się gubią, jeden bełkot wychodzi tu także minus w porównaniu do cresynów, również co do dynamiki mam zastrzeżenia podczas słuchania drumów. Oczywiście sa też zalety, dla miłośników basu, bas schodzi na prawde nisko i mięko potrafi zagrać, no i fanstycznie wygłuszają, jedąc tramwajem słucham na 15-16 w skali do 40, zależy jak mp3 nagrane. Ogolnie zachwycony nie jestem , raczej troszke rozczarowany jakością, ale dużo nadrabijają wytłumieniem tego co na zewnątrz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam zastanawiałem sie nad Senami HD201. Wybrałem jednak AKG K66 i nie żałuje. Porównałem sobie przed zakupem jak oba modele grają (wyciszony pokój + kawałki które najczęściej słucham) i jednak AKG wypadł lepiej. Wyraźniejszy, ładniejszy bas, średnie jak dla mnie idealne, a wysokie, hmm tu mi czegos brakowało, ale equalizer załatwił sprawę. Dlatego IMo warto kupić AKG K66, ale najlepiej posłuchać przed zakupem jak grają wybrane modele.

Kumplowi kupiłem Philipsy HP2500. Jest to prezent wiec ja tam jakby co narzekał nie będę :P Odczucia po przesłuchaniu takie, że zadziwiająco dobrze grają. Nie spodziewałem sie po nich cudów, ale pozytywnie mnie zaskoczyły.

Do playera mp3 używam Creative HQ-1700. Bardzo fajne słuchawki, dźwięk czysty, łądnie odwzorowany, niczego nie brakuje jak dla mnie. No i plus ze są składane.

Za to przejechałem się z lekka na Sennheiserach MX200. Za 40zł nie spodziewałem się niczego szczególnego, ale te słuchawki to już przegięcie. Są po prostu wypłukane z basów i trzeszczą (oryginalne). Nie warto ich kupować, bo szczerze powiedziawszy to nie grają dużo lepiej od zwykłych dodawanych z odtwarzaczem, lepiej uzbierać i kupić coś lepszego.

Mialem akg k66 powiem tyle jakosc wykonania o wile gorsza niz tych sennheiserow , akg rozpodaja sie po 1 roku uzytkowania wydaje sie ze lepiej graja bo graja dynamiczniej i jest 1 wrazenie lepsze ale etrzeba sluchwaki wygrzac (hd201) i miec dobre znaczy mocne zrodlo do hd 201 sa to sluchawki bardzo wymagajace pomimo 24ohmow. Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze i ja wtrace swoje 3 grosze. na ep-630. przesiadlem sie na nie z cresynow dodawanych do T10. Niestety jakość dźwięku moim zdaniem gorsza, słuchając ma sie wrażnie jakby być w jakiś pudełku zamkniętym. Scena dźwięku nieporównywalnie mniejsza niż w cresynach, nie ma sie co oszukiwać bas dominuje, wysokie tony są chwilami bardzo przesterowane i aż nienaturalnie wysoko idą. Co mnie najbardziej boli... mała szczegółowość dźwięku, kiedy gra jedna gitara to jeszcze "jak Cie moge" ale jeśli są dwie, perkusja i wokal to słuchawki się gubią, jeden bełkot wychodzi tu także minus w porównaniu do cresynów, również co do dynamiki mam zastrzeżenia podczas słuchania drumów. Oczywiście sa też zalety, dla miłośników basu, bas schodzi na prawde nisko i mięko potrafi zagrać, no i fanstycznie wygłuszają, jedąc tramwajem słucham na 15-16 w skali do 40, zależy jak mp3 nagrane. Ogolnie zachwycony nie jestem , raczej troszke rozczarowany jakością, ale dużo nadrabijają wytłumieniem tego co na zewnątrz :)

ep630 mala szczegolowosc i dominujacy bas?

mialem okazje sluchac mx500, px200 i dolaczonych do Sansy plugow (wizualnie identycznych jak ep635)

bas jest raczej naturalny, jeszcze niedawno sluchalem na tych od Sansy - tam mocno dominowal, reszta byla przymulona. W creative'ach gora faktycznie jest jakby za ostra, a srednica za slaba, ale cala reszta jest jak najbardziej ok! Przy SRS z wlaczonym Focus na MID jest super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie zależało mi na mocnym bassie myślałem że HD 201 dadzą rade(skoro badziewie philipsa 250 mocno pukało) ale niestety lipa. Dźwiek na Sennheiserach jest strasznie "suchy" przy czym bardzo wyraźny słychać dużo detali których nie dostrzegłem w w/w philipsie i wątpie żeby wygrzały sie tak że bedzie lepiej bass słuchać. no nic narazie mineło kilka godzin od zakupienia. Może ktoś kto ma senki 201 powie czy wygrzanie ich coś mu dało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie, ja starałem sie jednak nie poprawiać dżwieku żadnymi ustawieniami EQ, średnio mi się podobają te wbudowane w T10, najpełniej gra mi NORMAL, ale jeśli ktoś ma dobre ustwienia żeby rocka posłuchać to chętnie sprawdze je bo ja jakoś nie moge dobrać, a to tego za mało, a to za dużo...

w domu mam jeszcze HD207 i mx500 , barwa dźwięku w HD jest dużo przyjemniejsza i jakieś cieplejsze te nutki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super byłyby słuchawki z basem z philipsa 250 a srednimi i sopranem z sennheisera hd 201 wtedy byłbym w 100% zadowolony.Pozostaje teraz powrót do philipsów z sennheiserów. jednak potwierdziło sie to że za firme sie płaci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hd202 to porazka...

mozliwe, ale powiedz mi czemu w szanujacym sie sklepie audio sprzedawca wyraznie polecal 202 i wykazywal ich wartosc w porownaniu do 201?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby ci sprzedac ? :lol:

a czy ktos mowi ze ja tam sluchawki kupowalem? powstrzymaj sie z tym lolem bo wychodzisz na pajaca.

p.s. umiesz to wyjasnic sensownie czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No czlowieku skad ja mam wiedziec czemu polecal sluchawki musial bym tam wtedy byc przy zakupie i uslyszec a takmozna gdybac to ty zadajesz glupie pytania.

mowil prostu ze oferuja wyzsza jakosc niz 201, tak te 201 ktore posiadasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można stwierdzić, czy są lepsze czy nie, bo poprostu zdania są podzielone i lepiej wybrać samemu.

moze tak byc, moze po prostu jedne lepiej nadaj sie do innego rodzaju myzyki niz drugie. no nic. generalnie jakbym wybieral sluchawki predzej zaufalbym sprzedawcy w salonie audio niz byle userowi na forum - no chyba ze bylaby to osoba na prawde godna zaufania. a tak nie ma nawet o czym mowic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To po co sie pytasz nas ? Idz do sklepu i pytaj sie sprzedawcow :) Sluchalem obu po pierwsze wykonanie lpesze wyknaie jest w hd 201 Nuszniki sa normalnych romiarow w hd 202 sa mneijsze i uszu juz nie wchodza przez co sa mniej wygodne sluchawki niz hd201 do tego hd 201 dostaly w 2005 roku nagroda Ifa organizacja dajaca nagrody za design.Po 2 jesli chodzi o dzwiek w hd 202 basu jest duzo rzeczywiscie ale jest go wlasnie za duzo bas jest podbity i rozlazly niekontrlowany srednica cpfnieta slaby wokla gora przyciemniona ogolnie nie polecam a jesli chodzi prezentuja anlityczny charakter brzmienia Najlepsze sluchawki w cenie 100zl ze tak powiem. Zreszta spojrz na ranking pewnego pisma audio http://www.hi-fi.com.pl/ranking_www/sluchawki0-150.htm

Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, lubie to pismo, szczegolnie jak pisza o glosnikach ktorych producent odpowiednio zaplacil za recke :)

Nie chce nic mówić, ale w sklepach to przewaznie chca jak najszybciej wyprzedać tower który im leży na magazynie.

Apropo zaufania, to sytuacja nie jest taka juz prosta. Wiadomo to indywidualna kwestja, ale nie jest powiedziane,że sprzedawca musi znać sie na tym co sprzedaje a tymbardziej wiedziec co jest lepsze od czego z jego asortymentu. Swoją opinie może opierać np. na ilosci sprzedanych egzemplarzy, testach z gazet (które jak sam stwierdziłeś moga być opłacane) ilosci zwrotów, czy opini użytkowników (który w twomi mniemaniu ma tyle autorytetu co byle user na forum). Nie mówie że żaden się sprzedawca nie zna, bo sam trafiałem na w kompetentnych sprzedawców.

Pozatym nikt na tobie nie wymuszał żebyś bezgranicznie wierzył w to ze hd201>hd202. Nie wierzysz w opinie innych, które są podzielone? Ok, ale chyba własnemu słuchowi mozesz wierzyć?

Zrób tak(jesli chcesz kupic) : idź do sklepu z audio na odsłuch hd 202 i 201 na jakimś ciekawszym wzmacniaczu, najlepiej ze swoja muzyką i sam wybierzesz co tobie bardziej pasuje. W końcu to ty bedziesz słuchał na tych słuchawkach, a nie ktokolwiek inny . Sam hd 202 nie słuchałem, ale miałem okazje posłuchać 201 i powiem że za tą cene sa niezłe.

Nie chcesz kupić? W sklepie to każdego traktują jak potencjelnego klienta(liczy sie $$)

Ps. sam nie wiem po co tyle tego napisałem, mogłem to olac bo w sumie jestem tylko byle userem forum.

Edytowane przez slasher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki słuchałem sobie jeden po drugm EP630 i jakieś iPodowe ponoć za 20 złotych z allegro.

Czy mi się wydawało czy EP były pozbawione basu i wręcz kłuły zbyt ostrą wysokością?

moze nie doszły jeszcze do siebie, albo kupiłeś podrobione, moje basu maja aż nadto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi