Szymon Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 Dostalem procek, wpakowałem go na płyte. Zdawalem sobie sprawe z tego ze moze nie działac w koncu moja MOBO to dziadek, z tym ze planuje nową. W kazdym razie po wlozeniu ladnie posmarowalem , zalozylem radiator, właczam kompa - cisza, ok trudno wlaczylem jeszcze ze 2 razy na pare sekund dosłownie. Wylaczam wyciągam procek, no i trudno ale....plomba gwarancyjna byla nie wiadomo czemu przylepiona od dołu (mowie nie wiem czemu bo wydaje mi sie ze tam jest dosyc ciepło i nic bym nie nalepiał) w kazdym razie plomba troche wymatowiała n a srodku jak by sie chciala skurczyc (temp. ) i pojawił sie delikatny napis VOID (tak wiem co to znaczy) z tym ze zadnego smrodu innego efektu. nie sadze zeby procek sie zjarał bo niby czemu (wszystko na default). Czy to wina miejsca tej plomby? czy mógł procesor szlag trafic? :( nie weime czy bede mial go gdzie sprawdzic. Pomozcie !! :( nie stać mnie na nowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 A jednak się spalił :( VOID oznacza, że gwarancja jest nieważna, a procek się spalił. Krzywo założyłeś cooler. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 Witam Uff.. Pierwsze, co potrzebne - informacja - revision MB (znajdziesz je pomiedzy slotami PCI), powinno byc: 1.05. - dokladnie tak (z kropka na koncu). Jesli jest 1.05 (bez kropki) Athlon XP bedzie na niej dzialal, ale TYLKO z wylaczona automatyka (zworka) i mnoznikiem/napieciem ustawionym recznie, przed wlozeniem procesora. Wszystko znajdziesz tu: http://www.a7vtroubleshooting.com/ - choc na to juz pewnie za pozno. Napiecie Ucore nalezy ustawic recznie (zworkami) na 1.7-1.75V (wg. manuala). Tyle razy bylo o tym pisane :-(.. Nie mogles sie wpierw zapytac? Jesli to ta starsza rev jest, to ok. 1.9V (pelne napiecie) poszlo na CPU. Ta automatyka NIE jest zgodna z linia CPU Athlon XP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 A jednak się spalił :( VOID oznacza, że gwarancja jest nieważna, a procek się spalił. Krzywo założyłeś cooler.Czesc Raf, To nie moja dzialka wprawdzie, ale czy nie mozna by tego, z linkiem wrzucic w widocznym miejscu FAQ? Te modyfikacje (XP na A7V133) sa obecnie bardzo czeste (prezenty, etc) i sporo procesorow juz.. poleglo :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 Uuuuu no to chyba kondolencje... :cry: :roll: :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 <span style="color:red;">[ciach!]</span>.....nie mozliwe :-(. Własnie probowałem odpalic go na plycie ECS K7S5A nic sie nie dzieje nie wstaje komputer wcale....czytalem duzo na ten temat pytalem czy jak wsadze a plytka nie zajazy czy mi nie spali procesora.....<span style="color:red;">[ciach!]</span>@!!!!!!!!!!!! to nie moze byc :( ta nalepka to jest minimalnie uszkodzona tyle ze napis void jest pokazany :(. Myslicie ze gosc wezmie to na gwarancji? Nic nie czuc z zewnatrz było wyglada to ok. boshe.....nie mozliwe. Powiedzcie ze ludzie przyjmuja te procki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 Ja tez mam zamiar tego procka kupic, wiec kazde przypadki na tej plycie mnie interesuja :) Mam wersji plyty rev 1.05. A Ty jaki? (pisze miedzy 4 i 5 slotem PCI) I czy robiles aktualizacje biosu przed zmiana procka? Jeszcze chcialem wiedziec jak sie kreci na tym mobo, ale na razie sie chyba nie dowiem :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 Niestety nie przyjma ci go zapewne na gwarancji bo gwarancja nie obejmuje "smierci termicznej" a taka smiercia umarl twoj procek :( Void - jak juz pisali przedmowcy - oznacza "uniewaznic" wiec gwarancja zostala uniewazniona po przekroczeniu pewnej temperatury. Pech i strata kasy... przykro mi.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 PARENTAL ADVISORY : EXPLICIT LYRICS <span style="color:red;">[ciach!]</span>....sprzedaje to <span style="color:red;">[ciach!]</span>lone gowno i kupie sobie konsole!!!!!!! <span style="color:red;">[ciach!]</span>lony komputer :-(. W dupe <span style="color:red;">[ciach!]</span>y asus, mam na dzien dzisiejszy powaznie tego dosc....wale w to kase i gowno z tego mam :( nerwy mi juz po prostu nie wytrzymuja, miesiac temu umarl athlon 1000Mhz. Bylem spokojny do dzisiaj....plyta to rev. 1.05 bez tej "kropki" bios 1011 najnopwszy jaki byl na stronie. Wymiekam......koniec, kropka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 No faktycznie pech jak <span style="color:red;">[ciach!]</span>.......Czy naprawde niede się jakoś zatuszować tego napisu (VOID)?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zxc Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 nie martw sie ja w jednym miesiący tez zjaralem dwa procki zadnego nie uznali :) tzw. czarny Maj :)! napiero D700 pozniej D650 zadnego nie zuanli wiec kasa w plecy!. Niedawno (miesiac temu) zjaralem D1300 poszedł niby na gwarancje warunkową czekam już miesiąc i cały czas jest w trakcie realizacji ,kto wie może jak Bóg da to mi uznają na niego gwarancje!. BTW. AMD mnie zaczyna powoli w<span style="color:red;">[ciach!]</span>iać z tymi procesorami!!! jakbym miał kase to bym sie przesiadł na P4 a rak to zwała :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 ehhh kupie sobie plytke taka jak chcialem epox 8rda+ i ddry na urodziny a procesor w tym wypadku nie wiem kiedy....potworny dzień :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 ok skontaktowalem sie dzisiaj a gosciem i powiedzial zeby mu odeslac. Opisalem cala sytuacje z PLOMBą itd....powiedzial ze nastepnego mi sprawdzi skoro ja nie mam gdzie (no bo nie mam). I prawdopodobnie przysle nowego albo tego samego jezeli bedzie dzialac. Poki co nie jest najgorzej...gosc wyglada nma przyzwoitego oby tak dalej. A ja u siebie podlacze go dopiero jak bede miał EPOX`a tego co wyzej :-). Powiedzial ze ten ECS nie obsluguje athlonów 0.13. Jestem w stanie to uwierzyc bo najnowsza to ta plyta nie jest....nie wsadzajcie tych prockow nigdzie do poki nie bdziecie mieli pewnosci :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 Bylem spokojny do dzisiaj....plyta to rev. 1.05 bez tej "kropki" bios 1011 najnopwszy jaki byl na stronie. Wymiekam......koniec, kropka.Sciagnales biosa do dobrej plyty? Na moje oko masz Asusa A7V133, a najnowszy oficjalny bios do niej to 1009 (chyba, ze sie myle). Natomiast 1011 to najnowszy, ale do zwyklego A7V. Moze w zlym biosie byl problem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 a wiec wlasnie ze nie :-) bo A7V133 to o ile sie nie myle jest na KT133A a ja mam zwykly A7V to tez mam najnowszy dla niego bios 1011. Czemu sadzisz ze mam nowsza plyte? :) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=9680605 juz wystawiona. ps. wszystko mi gralo na tym biosie przez pol roku, lepiej niz na poprzednim :-) na pewno jest dobry. Po prostu mam a7v. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 a wiec wlasnie ze nie :-) bo A7V133 to o ile sie nie myle jest na KT133A a ja mam zwykly A7V to tez mam najnowszy dla niego bios 1011. Czemu sadzisz ze mam nowsza plyte? :) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=9680605 juz wystawiona. ps. wszystko mi gralo na tym biosie przez pol roku, lepiej niz na poprzednim :-) na pewno jest dobry. Po prostu mam a7v. A mnie siępodoba opis, że służy Ci bardzo dobrze do dziś.. :D , ja dziękuję za takąco mi tak dobrze służy... A ten twój tb1000 to też przez nią umarł? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 nie plyta jest ok. Athlona uwalilem radiatorem jak sadze bo nie mialem cooper shima a sciagnalem radiator chcailem go przeczyscic nalozylem, potem stwierdzilem ze sobie mostki polacze itd. itd. bron Boze przez plye :-) przed sprzedaniem jeszcze pozycze od kumpla durona 600 np. i sprawdze nie mam w zwyczaju wciskac bubli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 a wiec wlasnie ze nie :-) bo A7V133 to o ile sie nie myle jest na KT133A a ja mam zwykly A7V to tez mam najnowszy dla niego bios 1011. Czemu sadzisz ze mam nowsza plyte? :)Na podstawie podpisu... Masz magistrale na tym procku na 119 MHz. To by bylo dosc duzo jak na chipset KT133. No ale skoro masz A7V normalne to ok :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 Hmm moze procek osiagnal wysoka temperature ale sie nie zwalił, sproboj pójsc do kogos kto ma A XP i sproboj u niego odpalic, u kolegi pracowal AXP 1500+ na temp 83'C i nic mu sie nie stalo a VOID miał, poszedł go serwisu zobaczyli ze dziala , zmienili sticker moze będziesz miał farta.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 no ja tez licze na to ze wszystko ok. bo stiker jest naprawde minimalnie uszkodzony. Jedynie ten napis widac..ale tez ledwo. Problem w tym ze nie znam nikogo gdzie moglbym sprawizdc ten procesor. Nikt nie ma tego athlona nie wspomne juz o 0.13 mikrona. Ten u ktorego bylem wczoraj mial "najlepszą" ze znajomych. Odeśle procesor niech on go sprawdzi. Ewentualnie jak napisal wymieni na nowy. Jabol - u mnie ten procesor na tej plycie chodzil na magistrali 135 Mhz rowniez na 140 sie uruchomi i kupa. Nie wiem kto mowi ze A7V nie ma 133 magistrali. Malo tego w biosie mogłem ustawic co jeden Mhz od 100 do 200. Z tym ze plytka ma dzielnik na pci chyba mal 1/4 z teco co wyczytalem dlatego nie idzie na wyzszyszch ustawieniach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 Dziwne... U kumpla Gigabyte na KT133 idzie mu ledwo na 112 MHz magistrali i z tego co slyszalem FSB 133 MHz jest raczej nieosiagalne dla tego chipsetu. Smiem wiec dalej twierdzic ze masz plyte na KT133A 8) Nawet rev plytki masz odpowiedni dla A7V133. Ja juz nic nie wiem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 no nie mozliwe :-))). A rev plytki na pewno nie mam odpowiedniego bo przeciez mam 1.05 bez "kropeczki". Ktora xp w ogole nie obsluguje. Nie wiem ale dobrze ze przypomniales nie omieszkam umiescic tej informacji (o zmianie magistrali do 200mhz) na aukcji. Nawet na pudelku mam napisane 200 Mhz FSB. no nie mozliwe :-))). A rev plytki na pewno nie mam odpowiedniego bo przeciez mam 1.05 bez "kropeczki". Ktora xp w ogole nie obsluguje. Nie wiem ale dobrze ze przypomniales nie omieszkam umiescic tej informacji (o zmianie magistrali do 200mhz) na aukcji. Nawet na pudelku mam napisane 200 Mhz FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 Tzn chodzilo mi o odpowiedni w znaczeniu ze plyty A7V133 wystepowaly w rev 1.05 i 1.05. A XP obsluguja obydwie rev podobno, tylko ta bez kropki wylacznie na zworkach. Wracajac do nazwy. Cala nazwa plyty jest napisana miedzy 4, a 5 slotem PCI. Wiec mozesz sprawdzic sam czy masz A7V czy A7V133. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 Witam Widze, ze sie zrobilo zamieszanie.. A winien jest sam.. Asus. Kiedys w dyskusji z Kolega juz ten problem tu poruszylem. Sa dwie wersje tej samej A7V133 rozniace sie jedynie kosciami: VT8363A i VT82C686B i nowszym firmware`m. (starsza ma kosci: VT8363 i VT82686A). Pudelka, akcesoria, itd. byly takie same. Na rynek USA Asus dodal w tej nowszej plycie litere A do nazwy (A7V133A), zas w Europie pozostawil stara. Kolega ma na 99.9% wlasnie ta (ATA66 na IDE). Kazdy Athlon XP moze dzialac na obu z nich, niezaleznie od revision, jedynie z WYLACZONA zmiana napiecia/FSB z poziomu BIOS-u (ustawiamy je jedynie zworkami!). Inny problem dotyczy rownie popularnego Abita KT7V - tu musimy przed wlozeniem Athlona XP wylaczyc w BIOS-ie "Auto_Ucore" i ustawic recznie "na stale" 1.7V - jeszcze przed zmiana procesora, np. na starym, lub pozyczonym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 Jakkolwiek :-) poki co procesor juz wyslany z powrotem gosc ma go sprawdzic i ewentualnie wymienic na nowy jezeli ten nie bedzie dzialac. Jezeli dostane nowy to nawet nie mysle o tym zeby go wsadzac gdziekolwiek :) bedzie lezal i czekal na mojego epoxa 8rda+ :-) z tym asusem nie chce juz miec nic do czynienia. Musze go tylko sprawdzic czy dziala jeszcze przed wyslaniem. Jabol Piter rozwiał nasze watpliowsci :) wszystko jasne...juz nigdy nie kupie ASUSA :) Ps. Moze kazdy athlon a probowal juz ktos odpalic 0.13 mikrona na tym?!?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 wszystko jasne...juz nigdy nie kupie ASUSA :) :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...