Skocz do zawartości
dinx

Błąd Na Niebieskim Monicie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam jakiś chyba poważny problem z moim pudełkiem. Odpisałem numer błędu który wyskoczył na ekranie:

0x000000F4 (0x00000003, 0x86480820, 0x86480994, 0x805F9F88)

nie mam pojęcia co to znaczy :( , pomożecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie cos nic nam nie mowi. Podaj konfiguracje sprzetu i napisz w jakim momencie wyskakuje ci ten komunikat. Podczas grania, podczas wlaczania jakies aplikacji, czy moze podzczas bezczynnosci.

Pozatym na gorze powinien ci sie pojawic tez komunikat typu DRIVER_IRQL.... czy cos w tym stylu. Odpisz go i podaj tutaj.

Sprawdz rutynowe czynnosci tj,

pamieci memtestem, napiecia na zasilaczu miernikiem, temperatury itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie cos nic nam nie mowi. Podaj konfiguracje sprzetu i napisz w jakim momencie wyskakuje ci ten komunikat. Podczas grania, podczas wlaczania jakies aplikacji, czy moze podzczas bezczynnosci.

Pozatym na gorze powinien ci sie pojawic tez komunikat typu DRIVER_IRQL.... czy cos w tym stylu. Odpisz go i podaj tutaj.

Sprawdz rutynowe czynnosci tj,

pamieci memtestem, napiecia na zasilaczu miernikiem, temperatury itp...

Moja konfiguracja wygląda tak:

Płyta główna:

Typ procesora Intel Pentium 4E, 2400 MHz (4.5 x 533)

Nazwa płyty głównej MSI 865PE Neo2-PS (MS-6728 v2.0) (5 PCI, 1 AGP, 4 DIMM, Audio)

Mikroukład płyty głównej Intel Springdale-G i865G

Pamięć fizyczna 1024 MB (DDR SDRAM)

Typ BIOS'u AMI (02/05/04)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)

Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Ekran:

Karta wideo GeForce FX 5200 (128 MB)

Karta wideo NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB)

Akcelerator 3D nVIDIA GeForce FX 5200

Monitor Samsung SyncMaster 713MB/763MB/MagicSyncMaster CD173D(P) (H9KWC11939)

Multimedia:

Karta dźwiękowa Intel 82801EB ICH5 - AC'97 Audio Controller

Magazyn:

Napęd dyskietek Stacja dyskietek

Dysk fizyczny ST380817AS

Napęd dysków optycznych HL-DT-ST CD-ROM GCR-8523B (52x CD-ROM)

Napęd dysków optycznych LITE-ON DVDRW SOHW-1213S

Problem pojawia się głównie podczas uruchamiania, system albo rusza i nagle zawiesza się, albo też zwisa po logo Windows XP. Bywa też, że zawiesza się podczas pracy.

Temperatury i napięcia:

Temperatury:

Procesor 48 °C (118 °F)

Aux 42 °C (108 °F)

Wentylatory:

Procesor 2557 RPM

Wartości napięć:

Napięcie rdzenia procesora 1.95 V

Napięcie pomocnicze procesora 3.14 V

+3.3 V 3.09 V

+5 V 5.11 V

+12 V 2.05 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.44 V

VBAT baterii CMOS 3.01 V

Debug Info 7A C4 C1 BE 20 00 00 E7 FF 42 FF F0 (01)

Edytowane przez dinx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam jakiś chyba poważny problem z moim pudełkiem. Odpisałem numer błędu który wyskoczył na ekranie:

0x000000F4 (0x00000003, 0x86480820, 0x86480994, 0x805F9F88)

nie mam pojęcia co to znaczy :( , pomożecie?

przyczyna błędu jest jasno określona: CRITICAL_OBJECT_TERMINATION

(istotny proces systemowy zakończył działanie... i system nie może pracować)

prawdopodobne przyczyna:

uszkodzenie pliku który zawiera wykonywalny kod programu, uszkodzenie pamięci, uszkodzenie procesora

rozwiązanie:

najpierw odpal chkdsk z atrybutem /R (daj mu przeskandować wolumin rozruchowy) przejrzyj logi systemowe czy nie znaleziono złych sektorów podczas testu jak brak błędu tu, pobierz najnowsze aktualizacje programu antywirusowego i zrób dokładny skan jeżeli nic nie znajdzie, to pobierz program Prime95 o uruchamiasz domyślny test na 3-4 godziny

PS. napięcie mierzy sie miernikiem, według tego co podałeś komputer nie powinien działać wogóle

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem?? to jest raport z aidy.

monitoring temperatury, napięcia itd... na płycie głównej prowadzi układ zwany z grubsza Milti I/O (ponieważ poza tym kontroluje stacje dyskietek porty komunikacyjne itd..)

często zdarza sie ze dane odczytywane przez program, nie są odpowiednio interpretowane/przeliczane według wartości korekcyjnych, lub pobrane dane z rejestrów układu nie są przypisywane do właściwych funkcji, oraz dlatego że jakość czujników nie jest najlepsza i nie chodzi tu i to ze fizycznie jest źle wykonany sam układ albo podłączenie go na płycie ale o to ze projektanci układu lub płyty główne nie stawiali na pierwszym miejscu dokładności pomiarów napięcia, nie mierzy sie napięć przy pomocy programów ale przy pomocy zewnętrznego miernika

PS. jeżeli faktycznie linia +12V dostarczała by napięcie = 2.05 V, to zapewniam ze komputer by nie działał w ogóle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

monitoring temperatury, napięcia itd... na płycie głównej prowadzi układ zwany z grubsza Milti I/O (ponieważ poza tym kontroluje stacje dyskietek porty komunikacyjne itd..)

często zdarza sie ze dane odczytywane przez program, nie są odpowiednio interpretowane/przeliczane według wartości korekcyjnych, lub pobrane dane z rejestrów układu nie są przypisywane do właściwych funkcji, oraz dlatego że jakość czujników nie jest najlepsza i nie chodzi tu i to ze fizycznie jest źle wykonany sam układ albo podłączenie go na płycie ale o to ze projektanci układu lub płyty główne nie stawiali na pierwszym miejscu dokładności pomiarów napięcia, nie mierzy sie napięć przy pomocy programów ale przy pomocy zewnętrznego miernika

PS. jeżeli faktycznie linia +12V dostarczała by napięcie = 2.05 V, to zapewniam ze komputer by nie działał w ogóle

rozumiem,. dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

a jeszcze takie pytanie, czy włączona opcja ad-watch w programie ad-aware może mieć wpływ na takie błędy? nie pamiętam kiedy zacząłem z niej korzystać i czy ma to jakiś związek z pierwszymi monitami tego typu ale słyszałem gdzieś, że może mieć to wpływ. może?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi