Skocz do zawartości
lamero

Nagrywanie Obrazu Z Karty Tv

Rekomendowane odpowiedzi

witam, ma karte TV AVerTV WDM Video Capture , kiedy probuje cos nagrac za pomoca programu AverTV , wyskakuje blad : "niepowodzenie operacji nagrywania", to samo jest w innych programach, takich jak JTV czy ChrisTV, kiedys moglem nagrywac rozne programy, wydaje mi sie, ze instalacja jakiegos sterownika to zepsula, niestety nie moge go namierzyc, a sterowniki od karty juz kilka razy reinstalowalem. czy moge cos z tym zrobic?

jezeli nie to moze znacie jakis program, ktory zgrywa obraz i dzwiek, ktory aktualnie jest odtwarzany na komputerze?

przy instalacji kazdego nowego programu do obslugi karty wyskakuje okienko z instalacja programu "Photo Gallery", niestety po kilku momenatach wyskakuje komunikat z prosba o wlozenie plyty CD z programem, niestety nie mam takiej i musze przerwac te instalacje. moze to w tym tkwi problem?

bardzo prosze o pomoc, musze szybko przegrac na komputer film z kasety VHS i bez tej karty sobie nie poradze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę aby miało to związek z tym programem 'photo gallery'. Jeżeli karta ma zaisntalowane sterowniki, w managerze urzadzen nie ma konfliktów ani nie rozpoznanych urzadzen to powinna dzialac. Dość dobrym programem jest BorgTV, mozesz sprobowac tez iuVCR (bardzo dobry program do przechwytywania obrazu z różnych źródeł). Na pewno masz dobrze skonfigurowane oprogramowanie przed nagrywaniem? Czyli wybrane źródło, codek video, audio itp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, ma karte TV AVerTV WDM Video Capture , kiedy probuje cos nagrac za pomoca programu AverTV , wyskakuje blad : "niepowodzenie operacji nagrywania", to samo jest w innych programach, takich jak JTV czy ChrisTV, kiedys moglem nagrywac rozne programy, wydaje mi sie, ze instalacja jakiegos sterownika to zepsula, niestety nie moge go namierzyc, a sterowniki od karty juz kilka razy reinstalowalem. czy moge cos z tym zrobic?

jezeli nie to moze znacie jakis program, ktory zgrywa obraz i dzwiek, ktory aktualnie jest odtwarzany na komputerze?

przy instalacji kazdego nowego programu do obslugi karty wyskakuje okienko z instalacja programu "Photo Gallery", niestety po kilku momenatach wyskakuje komunikat z prosba o wlozenie plyty CD z programem, niestety nie mam takiej i musze przerwac te instalacje. moze to w tym tkwi problem?

bardzo prosze o pomoc, musze szybko przegrac na komputer film z kasety VHS i bez tej karty sobie nie poradze.

Musisz troche poszperac w OPCJACH nagrywania. Upewnij sie czy wszystko jest tam zaznaczone lub wybrane. Małem tak samo i sie okazało ze miałe źle zaznaczoną jedną z opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko mam tak ustawione jak bylo na poczatku, raczej nic nie zmienialem, w opcjach nagrywania probowalem kilku ustawien, ale niewiele to dalo, wlasciwie nic :P. mimo wszystko zdaje mi sie, ze wina lezy po stronie jakichs niepotrzebnych sterownikow, ale nie wiem jakie mam teraz zainstalowac.

zamieszczam screena z opcji nagrywania:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od wczoraj ten sam problem. Jak zmieniłem format nagrywania na AVI to poszło. Ale jak przywrócić opcję nagrywania w MPEG-2, bo nagrywania do AVI mój komputer nie uciąga, przynajmniej nie w takiej jakości jaka mnie interesuje.

Dzięki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko mam tak ustawione jak bylo na poczatku, raczej nic nie zmienialem, w opcjach nagrywania probowalem kilku ustawien, ale niewiele to dalo, wlasciwie nic :P. mimo wszystko zdaje mi sie, ze wina lezy po stronie jakichs niepotrzebnych sterownikow, ale nie wiem jakie mam teraz zainstalowac.

zamieszczam screena z opcji nagrywania:

2071101[/snapback]

Mam od wczoraj ten sam problem. Jak zmieniłem format nagrywania na AVI to poszło. Ale jak przywrócić opcję nagrywania w MPEG-2, bo nagrywania do AVI mój komputer nie uciąga, przynajmniej nie w takiej jakości jaka mnie interesuje.

Dzięki za info

Podczas przechwytywania z analogu video nie kompresuje się do mpeg2 tylko mjpeg aby była możliwość łatwej edycji ( np. przycinanie ) i wysoka jakość przechwytywanego obrazu!

HINT: Podczas nagrywania z VHS nie ma sensu ustawiać rozdzielczości 768x576 bo VHS to jak pamiętam 384x288.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynika z tego że nie ma kompresora MPEG ( VCD ) - który zresztą jest badziewnej jakości.

Zainstaluj Mjpeg, zaznacz AVI, koder Mjpeg i w ustawieniach daj na kompresję koloru 1 1 1 i odpowiednio wysoką jakość kompresji, 25 fps 768x576 lun 720x576.

wielki dzieki, rzeczywiscie, trzeba bylo ustawic na AVI, nie wiem czemu, ale wczesniejsze nagrane za pomoca tunera filmy byly w formacie mpg, a nie avi.

jest jednak jeden problem, takie filmy zajmuja strasznie duzo miejsca, ponad 1mb na 2 sekundy.

ktory z kodeeow powinienem wybrac, zeby jakosc nie byla beznadziejna, ale zeby tez rozmiary byly sensowne. kiedys mialem tak, ze film ok.3 minutowy wazyl ok.28 mega. oto lista koderow:

Dołączona grafika

Edytowane przez lamero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, to i tak mnie nie cieszy.

nie wiem czemu, ale wydaje mi sie, ze kiedys mialem ustawione w opcjach na MPEG i wszystko dzialalo (mam stare filmy nagrane z karty w tym formacie), moze cos przypadkowo skasowalem. nie wiem co, bo wszystkie sterowniki mam, ale moze mozecie cos polecic, jaki kodek/koder zainstalowac, zebym mogl nagrywac w tym mpeg-u?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy jaki masz sprzęcior. Przeważnie żeby mieć najlepszą jakość zgrywa się materiał w dwóch kompresjach. Pierwsza gdy zrzuca się klatki do wspomnianego już kodeka Mjpeg i wtedy rzeczywiście materiał zajmuje dużo (ale ma też możliwie dobrą jakość), dlatego poddaje się go drugiej kompresji na przykład do Divx'a czy Xvida za pomocą oprogramowania np. Virtual Dub'a. Przy drugiej kompresji ustawiasz sobie dowolnie parametry jakość/wielkość pliku.

Możesz spróbować z tych kodeków co masz zgrywać bezpośrednio do Divxa 5.0.5, lub Xvida, ale pamiętaj że trzeba mieć niezly sprzęt zeby podołał jednoczesnemu zapisywaniu materiału i kompresowaniu go w czasie rzeczywistym. Zacznij od mniejszych rozdzielczości i zobacz czy procesor nadąża z obróbką, czy dzwięk się nie rozjeżdża z obrazem itp. Jeżeli jest ok to możesz spróbować wiekszej rozdziałki itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor to Athlon 1000Mhz, wiec zabytek. mnie jednak nurtuje jedno-przeciez kiedys film nagrywal mi sie do MPEG-a, co sie moglo stac, ze teraz nie moge tego zrobic? cos moglem skasowac? sam juz nie wiem, bo raczej nic pochopnie z kompa nie wyrzucam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo kiedyś prawdopodobnie wybierałeś plik wyjściowy VCD, który domyślnie zapisuje plik z rozszerzeniem mpeg, teraz najwyrazniej nie masz tego kompresora, lub być może miał licencję typu trial i po jakimś czasie nie było już możliwe korzystanie z niego. Samo rozszerzenie niewiele mówi o użytym kodeku, możesz przecież zmienić rozszerzenie mpg na avi i plik nadal będzie odtwarzany normalnie. Popróbuj sobie z róznymi kodekami z tej listy którą pokazałeś, zobacz jak będzie prezentował się na przykład jednominutowy materiał i jaki będzie miał rozmiar, przecież nic się nie zepsuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no, jasne, ze nic sie nie zepsuje, ale nie o to chodzi. wiesz, mysle, ze masz racje z tym, ze kompresor mogl byc trialem, tez o tym myslalem. przetestowalem wiekszosc opcji z zamieszczonej listy, ale przewaznie filmy byly, albo jeszcze wieksze, albo sie program wieszal. no nic, moze kiedys natkne sie na jakies rozwiazanie :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi